Ilolla istuntaharjoituksia

4 Jan

Jaahas, tänään olikin vuorossa sitten koulutunti Ilolla. Mut oli siirretty normitunnilta yhtä aikaisemmalle, koska sille vakiotunnille oli tunkua. Niinpä pääsin ratsimaan vain viiden ratsukon ryhmään ja sitä kautta opettaja ehtikin sitten kiinnittää huomattavasti enemmän katsettaan mun istuntavirheisiini… Ja niitähän riittää, varsinkin kun ratsu on hieman haastavampaa laatua, kuten Ilo on.

Ilolla kisataan kansallisella tasolla eikä se todellakaan ole aloittelijan ratsu. Ja mä olen ehkä vielä vähän liian aloittelija, jotta pääsisin tällä hevosella kovin laadukkaaseen ratsastukseen. Omassa istunnassa on sen verran vielä virheitä ja tämä hevonen on sen verran herkkä niille, että lopputulos on mitä on. Mutta sanon kyllä niinkin, että ei-edistyneidenkin pitää päästä välillä kokeilemaan herkillä hevosilla ratsastamista, koska se se vasta on opettavaista!

Ilo ei ollut edellisellä tunnilla, koska perjantain alkutunnit on lasten tunteja, talutustunteja ja puolen tunnin tunteja. Niinpä pääsin ensin auttamaan lapsia laittamaan hevosia ja sen jälkeen sain laittaa Ilon kuntoon. Hevonen oli jo karsinassa jotenkin hätäisen oloinen ja heilutti häntäänsä vähän ärsyyntyneen oloisena. Tämä sama jatkui kyllä tunnilla, eli taisi olla hepolla virtaa varastoituna!

Tunnin teemana oli temmonvaihtelut ja siirtymät. Alkukäyntien jälkeen lähdettiin ravissa tekemään voltteja ja taivuttamaan hevosia. Sen jälkeen tehtiin koko rata leikkaa ravissa, keskellä otettiin kolme askelta käyntiä ja sen jälkeen uudelleen ravi. Voi että oli vaikea harjoitus! Istunnassa oli niin paljon sanomista, että ihan hävetti 😉 Pohkeet eivät pysyneet oikealla paikalla eivätkä siten myöskään kiinni, ylävartalolla nojasin eteenpäin, käynti oli liian aikaisin tai ei täsmälleen kolme askelta… Tätä tehtiin kumpaankin suuntaan useampia kertoja ja ehkä sain yhden kohtuullisen hyvän onnistumisen. Mutta kyllä sitä hinkattiinkin ja useamman kerran opettaja käski yksinkertaisesti kääntämään takaisin ja tekemään uudelleen.

Toinen harjoitus tehtiin samalla tavalla koko rata leikaten. Tie tultiin ravissa, otettiin samalla tavalla kolme askelta käyntiä ja käynnistä nostettiin laukka. Tätäkin harjoitusta tehtiin useampi kerta kumpaankin suuntaan. Vakiosyntini eli lyhenevä jalka oli taas kuvioissa mukana vahvasti eli sainkin kuulla useamman kerran että pitkä jalka, pitkä jalka 🙂 Nostot sen sijaan sujuivat muuten oikein hyvin, mutta ne onkin Ilolle niin helppoja nostaa, että ratsastajalle ei jää muuta kuin häiritä mahdollisimman vähän. Laukassa sain kivasti koottua Ilon ja sekin on kyseiselle hevoselle helppoa. Kesällä kerran ratsastin Ilolla esteitä ja kokosin sitä niin paljon, että este hypättiin paikaltaan yli!

Tunnin viimeinenkin harjoitus tehtiin koko rata leikkaa -tiellä ja sehän oli tietysti harjoitusravissa tehty lisätty ravi. Ja se mun on nyt sanottava, että tän mä vedin kyllä aika hyvin himaan, varsinkin sen jälkeen kun opettaja lausui taikasanat “Nyt jokainen tekee tämän niin, että minä olen tuomari ja annan teille pisteet suorituksesta”. Tempo todellakin oli lisätty!

Ilo jäi seuraavalle tunnille loppuravien (harjoitusravia tietysti) ja -käyntien jälkeen, eli jäin sitten vaan vähäksi aikaa keräilemään kakkoja kentältä, kun ei ollut hevosta mitä riisua. Tällä tunnilla keskityin erityisesti takapuolituntuman parantamiseen – eli istuin molemmilla istuinluilla “takataskujen päällä”, vedin kevyesti napaa kohti selkärankaa, pyrin tekemään pidätteet vatsalihaksilla jne. Mutta Ilon satulasta en oikein saa tukea jaloille, joten pohkeet sitten olivat mitä olivat. Muuten istunnan harjoittelussa mielestäni onnistuin ihan hyvin.

Ratsu: Hilton Ilo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: