Tiitulilla koulukiemuroita

4 Jan

 

Vuoden ensimmäinen ratsastustunti ❤

Viime aikoina mä olen mennyt paljon Hujalla (säkäkorkeus noin 150 senttiä) ja nyt ratsuna olikin Tiituli (säkäkorkeus noin 170 senttiä).  Sanotaanko että tuntui siltä kuin olisin istunut jättiläisen kyydissä – tosin lempeän sellaisen 🙂 Mä olen mennyt Tiitulilla aika harvoin ja nyt kun menin, niin olenpa kehittynyt ratsastajana (tai ainakin siltä tuntui)! Tiituli on iso hevonen eikä siten mikään pennin päällä pyörähtävä. Mutta miten upea onnistumisen tunne, kun ravi yhtäkkiä onnistuikin niin että hevonen oli kevyt sekä kädelle että istua ja käytti lihaksistoaan kunnolla. Ihana! Edellisen kerran kun olen mennyt Tiitulilla, niin muistan sen olleen to-del-la raskas saada liikkumaan edes jotenkin aktiivisesti. Jotain on siis tapahtunut tässä välissä!

Tunnilla mentiin koulukiemuroita, aiheena ylipäätään aktiivinen hevonen. Alkukäyntien jälkeen mentiin kevyttä ravia ja aina lyhyillä sivuilla tehtiin kävelyvoltit kumpaankin päähän, samaa mentiin vielä harjoitusravissakin. Taivuteltiin siis hevosia, mutta ajatuksella että ravista siirrytään hyvään käyntiin, taipuen ja käynnistä ripeästi raviin. Tiituli oli alkuun vähän laiskanpuoleinen, vaikka olikin ollut jo edellisellä tunnilla, mutta sitten aktiivisuustaso nousi kivasti tunnin edetessä.

Siirtymien ja taivutusten jälkeen tehtiin pohkeenväistöjä keskihalkaisijalta. Ensin halkaisijaa pitkin mentiin suoraan, sitten väistö vasemmalle,  lähes uralle ja väistö sen jälkeen oikealle takaisin keskihalkaisijalle. Väistöjä tehtiin muutama samaan suuntaan ja sitten sama toiseen suuntaan. Tiituli menee oikein nätisti pohkeenväistöä, hevosen koulutustaso onkin HelppoA. Yhden kerran hevonen mielestäni alkoi kiirehtiä uraa kohti ja otin reilumman pidätteen ennen pohjeapua, jolloin Tiituli oikein hyppäsi takaosallaan väistöaskeleen. Siinä kohden takaosa kiirehti etuosan edelle ja piti tehdä korjaus etenemiseen.

Väistöjen jälkeen harjoiteltiin pääty-ympyröillä. Ensin mentiin harjoitusravia, ympyrän piti olla oikean mallinen. Tiituli tuli vähän sisäpohjetta vasten, mutta korjasin istuntaani keskemmälle hevosta suorempaan, otin huolellisemman asetuksen, vähän vahvensin hetkeksi sisäpohjetta ja autoin raipalla muutaman askeleen verran. Sen jälkeen ympyrä pysyikin aika kivasti kevyillä avuilla oikean kokoisena. Tästä vaihdettiin käyntiin, edelleen aktiiviseen, josta tehtiin yksitellen laukannostot. Tavoitteena hyvä nosto, heti laukka-avuista eikä huomenna. Mielestäni onnistuin jokaisessa nostossa oikein hyvin.

Laukka oli alkuun Tiitulilla todella tahmainen ja huomasin että se vaikutti omaan istuntaani todella paljon huonontavasti (ja päinvastoin, istuntani vaikutti laukkaan todella paljon huonontavasti). Vanhoja huonoja tapoja, kuten soutaminen ylävartalolla, käsien kummalliset “länkkäri”liikkeet, jaloilla soutaminen… tuli yhtäkkiä mukaan kuvaan. No sehän vain huonontaa laukkaa, jos mahdollista. Ryhdistäydyin siitä sitten ja aloin laittaa asioita yksitellen kuntoon: ohjasote ja asetus sekä ulko-ohjan tuki kuntoon, pohjeavut kuntoon ja muistutus raipalla laukkatahdista. No johan alkoi lyyti kirjoittaa! Tiitulin laukka pyöri niin kauniisti, että sitä olisi voinut mennä vaikka kuinka pitkään!

Sain hevosen myös aina hetkittäin oikeaan rehelliseen peräänantoon ja tunsin sen lihaksiston työskentelevän kunnolla. Edelleen mulla on paljon tekemistä siinä, että saan pidettyä istunnan ja ohjasotteen niin hyvänä, että peräänanto pysyy yllä eikä tipahda esimerkiksi siirtymisissä pois, mutta on tämä nyt siihen puolentoista vuoden takaiseen jo melkoinen muutos.

Tämä tunti oli ratsastuskoulun viimeinen, joten hevoset saa ruoat aina sen jälkeen. Kun tultiin tallille, hieroin Tiitulin suuret lihakset sellaisella shiatsu-käsihieronta-laitteella ja heppa huokasi syvään – taisi tehdä hyvää kun oli kuitenkin joutunut käyttämään lihaksiaan eikä vain kulkemaan kaula pitkänä. Kyllä ruoka maistui sekä ratsulle että ratsastajalle sen jälkeen!

Ratsu: Vapun Tiituli

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: