Iloista estehyppelyä

19 Jan

Pitkästä aikaa estetunti! Ratsuksi sain Ilon, jolla olen hypännyt ehkä pari kertaa aikaisemmin. Kokemukset hypyistä on siis aika rajoittuneet 🙂 Sen tiesin jo etukäteen että Ilon voi saada hyppäämään lähes paikaltaan, eikä se kiellä vaikka ratsastaja tekisi mitä. Ihan hyvät lähtökohdat siis!

Ennen tuntia auttelin taas edellisiä tuntilaisia kentällä ja kantamaan esteet kentälle. Kentälle tuli kolmen pystyesteen sarja, jotka ensin oli maapuomeina, sitten kavaletteina ja lopuksi pystyesteinä. Kyllä tässä oli koulua jo mentykin sen verran monta kertaa, että estehyppely oli oikein kivaa vaihtelua.

Ilo on aivan ihana hevonen hoitaa – kun sille sanoo että seiso niin se seisoo ja kun sille sanoo että käännä niin se kääntää. Nyt kun pakkaset on vaihdelleet kauheasti, niin hevosten kengät ei ole oikein pysyneet jaloissa. Ilolla kuitenkin oli vielä kaikki kengät jaloissa, se olikin vasta kengitetty.  Hevonen oli siis niin peruskunnossa kuin olla voi.

Alkuverkat tehtiin normitapaan, verryteltiin käynnillä, ravilla, volteilla ja sen jälkeen lähdettiin heti tulemaan maapuomeja ravissa. Maapuomeissa piti keventää ihan normaalisti ja kiinnittää erityisesti huomiota suoruuteen sekä tahtiin, jonka piti pysyä samana vaikka siinä ne puomit olikin maassa. Ilolla suoruuteen piti erityisesti kiinnittää huomiota koska se on vino hevonen. Se tahtoo kulkea vasen kylki sivulla ja siinä pitääkin olla tarkkana vasemmalla pohkeella että työntää sitä kylkeä suoraan eikä anna sen vinottaa.

Maapuomit meni ihan ok, mutta huomasin kyllä että kun on itsestään etenevä hevonen, niin sitä helposti jää vain matkustamaan. Maapuomeilla sitä ei vielä huomaa, mutta sitten kun aletaan nostella esteiksi niin sitten jo huomaakin… No, ensin kuitenkin ope nosti puomit kavaleteiksi. Kavaletitkin mentiin ensin ravissa. Ihan normaalisti keventäen, vaikka hevonen ottaisi laukalle ja hyppäisi esteenä, niin heti kiinni ja takaisin raviin plus kevennys. Osa hevosista nostikin laukan mutta Ilo meni just niin kuin pitikin. Viisas hevonen 😉

Jo kavaleteilla alkoi mun vasen pohkeeni pettää ja Ilo tuli vähän vinossa niille. Sen huomasi etenkin sarjan lopussa kun olisi pitänyt mennä kahden tötsän välistä pois sarjalta. Hyvä että mahduttiin siihen väliin! Toinen virhe tuli siinä että yritin ottaa oikealla ohjalla sitä suorempaan, mutta eihän se onnistunut vaan pitää ottaa juurikin vasemmalla ohjalla ja suoristaa sillä vasemmalla pohkeella! Että voi olla ratsastaminen vaikeata – vähän niin kuin alkuun kun piti opetella peräkärryn kanssa peruuttamista, kääntö vasemmalle kääntääkin oikealle…

Sen jälkeen nostettiin kavaletit pystyesteiksi, kolmen sarjaksi. Ja tässä sitten petti mun vasen pohkeeni ihan urakalla. Hohhoijakkaa, kun piti tuoda suoraan niin me tultiin vasen kylki edellä. Kun piti poistua sarjalta suorassa ja keskeltä, niin me just mahduttiin tötsien välistä pois. Ope laittoi meille sitten keskimmäiselle esteelle johteet, jotka jätti esteeseen vain noin reilun metrin keskeltä vapaaksi. Että siitä välistä on mentävä. Ja just kun se oli se keskimmäinen, niin se tarkoitti että myös ensimmäiselle ja viimeiselle tulee luontaisesti mentyä suorempaan jotta selviää siitä keskimmäisestä.

Sain mä siihen pari ihan hyvää suoritusta, joten olin ihan tyytyväinen estetuntiin. Varsinkin kun ne perusestejutut oli ihan hyvin hanskassa – kantapäät alhaalla, pohje paikallaan, kädet hyvin (yhden kerran tuli vaan sanomista siitä että kädet oli vaakatasossa), myötäys ja katse kohdallaan. Kerran sain myös kehotuksen vauhdittaa laukkaa vähän, mutta mä olin itse asiassa silloin opea edellä ja olin itse havainnut sen jo pari sekuntia ennen, että vauhtia on nostettava. Eli sekin siis oikein hyvä suoritus! Selkeästi työskentely Ilon kanssa sujuu multa paremmin esteillä 🙂

Ratsu: Hilton Ilo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: