Väistelyä ja laukkoja

14 Oct

Huh, mikä päivä oli töissä! No oli! Sen vuoksi tallille lähtö maistui kahta paremmalle…

Cee odotteli tarhassa, kun menin tallille. Tai oikeastaan se ei näyttänyt kauheasti edes odottelevan vaan kun huhuilin sitä portilta, niin se vain katsoi harjan alta ja jatkoi heinänkorsien nyppimistä maasta… Tarhakaverin omistajalla oli kädessä pieni tukko heiniä ja sen houkuttelemana Cee tuli vihdoin portille. Hevosethan saavat olla ihan koko päivän ulkona tuolla tallilla eli kasin aikoihin aamusta pihalle ja viimeistään kasin aikaan illalla sisään. Mikä on siis aivan mahtavaa! Varsinkin kun tarhassa on vielä oma kaveri jonka kanssa möllötellä. Tarhat on muutenkin sijoitettu niin, että hevoset pääsevät rapsuttelemaan toisiaan aitojen ylitse. Cee esimerkiksi tykkää leikkiä  yhden toisen ruunan kanssa vierustarhassa. Tosin bestis on kyllä ehdottomasti tää tarhakaveri-tamma.

LaidunCeeLilli2013I

Otettiin siis hevot sisälle ja Cee oli niin kiltisti kun laittelin sitä kuntoon! Välillä meno on just niin kuin 6-vuotiaalla ja sitten välillä se on niin kuin oltaisiin jo monta vuotta tehty tätä yhdessä. Tänään oli vuorossa toi jälkimmäinen. Olen ottanut tavaksi laittaa pienen yllärin ruoka-astiaan odottamaan, kun haen Cenen sisälle. Jotenkin itse ajattelen niin, että kun alkuunhan piti opetella siihen, että karsina on kiva paikka, sinne on kiva tulla, niin haluan sen jatkuvan. Eli että hevosen olis aina kiva tulla karsinaan ja siellä olis odottamassa kivoja asioita. Ceehän oli asunut pihatossa ennen kuin tuli mulle. Ensimmäinen kuukausi meni aika lailla sen jännäämiseen, että miten se sopeutuu karsinaan ylipäätään. Sen vuoksi siis “keksin” tämän ruokayllätyksen 🙂

Tänään menin ohjatulle tunnille, kouluratsastus-tunnille tarkalleen ottaen. Ceellä on vain yksi satula, yleissatula. Niinpä ei tarvitse hirveästi miettiä, että mitkä varusteet laittaisi. Olen kyllä pohtinut koulusatulan hankkimista, mutta tohon selkään… se on aika haastava homma! Niin että ehkä me nyt odotellaan vielä noiden erikoissatuloiden kanssa.

Tunnilla mentiin aluksi alkuverkkojen jälkeen pohkeenväistöä oikeaan kierrokseen siten, että asetettiin ulospäin (pää uraa kohti) ja takapää sitten sisälle päin väistäen. Väistöä mentiin aina pitkät sivut, lyhyelle sivulle tultaessa suoristus ja taivutus oikeaan. Cee meni ihan hyvin, vähän oli tahmean oloista, mutta niin se mun mielestä on aina – se on aika hitaasti lämpeävä. Tosin sitten kun lämmetään, niin sitten lämmetään ihan oikeasti!

Suunnanvaihto otettiin väistämällä ravissa koko rata leikkaa, niin että oli pieni asetus vasemmalle, mutta vain takapää väisti. Aika vaikea harjoitus, Cee ehkä vähän yritti kiirehtiä. Mentiin useamman kerran, jotta saatiin edes siedettävä väistö aikaiseksi. Suunnan vaihtumisen jälkeen jäätiin pääty-ympyröille ja alkoi laukannostoreenit.

Laukka nostettiin lyhyen sivun keskeltä (ensin harjoitusravista), laukattiin 3/4 kierrosta ja sitten harjoitusraviin ennen uutta laukannostoa. Vasempaan kierrokseen siis mentiin. Tämä harjoitus meni ihan kivasti. Cee on kehittynyt nostoissa ihan hirveästi ja nyt nousee lähes aina oikea pyydetty laukka. Tosin aika usein Cee alkaa ennakoida ja tarjoilee laukkoja jo vaikka niitä ei ole pyydetty. Vielä muutettiin harjoitusta niin, että laukka nostettiinkin käynnistä, laukka oli vain puolikas ympyrä, siitä harjoitusravin kautta käyntiin ja uusi nosto.

Suunnanvaihdon jälkeen samat toiseen suuntaan, ensin väistöt käynnissä vasempaan kierrokseen ja laukannostot oikeaan kierrokseen. Nämäkin meni oikein kivasti, helpommat suunnat Ceelle joten muotokin pysyi parempana. Tosin yhden kerran jouduin pitämään pienen kurinpalautuksen, kun Cee oli sitä mieltä, että laukkaaminen on paljon hauskempaa, jos sitä tekee TÄYSILLÄ! 😉 Pikku-poika ❤

Loppukäyntien sijaan lähdettiinkin tunnilla olleiden yksäreiden kanssa maastokävelylle, siinä vierähtikin melkein puoli tuntia ja ehti melkein tulla pimeä. Mutta hevosten mielestä se oli taatusti mielekkäämpi lopetus harkoille kuin kävellä tunnilla 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: