Sijaisopettaja, -ratsastaja ja -hevonen

9 Nov

Näin syksyllä sitä on todella tyytyväinen siihen, että Cee asustaa tallilla, jossa pidetään ohjattuja tunteja. On nimittäin paljon helpompaa mennä pimeälläsateellakylmälläeivoisvähempäähuvittaa -ilmalla tunnille, jossa ei tarvitse itse miettiä mitä tekee vaan siitä huolehtii ope. Tällä hetkellä käyn kolmella ohjatulla tunnilla viikossa eli maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tämä on oikein hyvä määrä, sillä silloin tiistaisin/torstaisin voi hyvillä mielin tehdä vähemmän. Teenkin usein näinä päivinä maastakäsittelyä, kevyttä kenttätyöskentelyä, hierontaa ja venyttelyä tai Ceellä on vapaapäivä.

Maanantai alkoi estehyppelyillä. Kenttä oli haastavassa kunnossa, ihan kunnon vesilätäköt oli uralla parissakin nurkassa, vaikka kentän keskiosa olikin aivan kuiva. Alkuun tehtiin peruslämppäreitä eli käyntien jälkeen kevyttä ravia ja taivutteluja. Lämppäriesteenä toimi piirustuksen pystyeste, joka alkuun oli kuitenkin ristikkona. Cee oli taas ihan hirveän innokas, kun näki esteet kentällä. Sitä sai pidellä ihan urakalla mutta mun mielestä sain sen tulemaan todella hyviin paikkoihin koko tunnin ajan. Alkukesästä kun hyppääminen oli Ceelle vielä vähän uusi asia, se kielteli jonkun verran. Siitä on jäänyt vähän päälle sellainen fiilis, että en uskalla ottaa kiinni, että se varmuuden vuoksi menee yli. Nyt tällä tunnilla uskalsin ottaa kiinni ja myödätä vasta lähempänä estettä ja kyllä sillä vaan on merkitystä hyppypaikan löytämiseen. Tai siis hyvään hyppypaikkaan 🙂

harkka4

Rataa mentiin laukassa. Oikeassa kierroksessa tultiin ensimmäiselle ristikolle ja tähän käännös oli vaativa, koska lähestymisestä tuli lyhyt. Piti siis pitää ulkoavut hyvin mukana, ettei hevonen pääse liiraamaan ulos esteeltä vaan tiestä tulee suora. Tässä onnistuttiin mielestäni hyvin ja siitähän se hyvä rata alkaa, ensimmäisestä hyvästä lähestymisestä. Ristikolta jatkettiin oikeassa laukassa kohti toista ristikkoa. Tiestä tuli pitkä, mikä oli haastava sinänsä, että saa laukan rytmin pysymään edelleen hyvänä ja että hevonen ei yritä oikoa. Tämäkin meni meiltä hyvin, saatiin toisellekin ristikolle oikein hyvä rytmi säilymään ja niinpä hypystäkin tuli hyvä.

Cee osaa kivasti vaihtaa laukat (oikein) esteiden päällä, joten laskeuduttiin vasempaan laukkaan ristikolta. Siitä tuli jälleen hyvä tie kohti pystyestettä, joka sujui sekin mallikkaasti. Estetunti sujui siis meidän osaltamme mallikkaasti, ratsastajakin pysyi mukana rytmissä eikä haahuillut omiaan. 😉 Esteet toki olivat pieniä, mutta niin ne GP-tason ratsukotkin harjoittelevat pienillä esteillä ja vain kisoissa hypätään kisakorkeuksia!

Tiistaina tein maastakäsittelyä eli erityisesti väistöjä, voltteja ja peruutuksia sekä harjoiteltiin rytmin muutoksia. Oli pimeää, joten oli ihan kiva, että kentällä oli myös muita hevosia. Parin ratsukon oli ollut tarkoitus lähteä maastoon, mutta tuuli niiiiiiiin paljon, ettei voineet lähteä. Pimeätä, ulvova tuuli, kaikkea roskaa ilmassa tuulen mukana, ilman satulaa… Ei hyvä yhdistelmä! Niinpä kentälle oli ihan tunkua 🙂 Väistöt meni Ceen kanssa mukavasti, saatiin vähän venytystä aikaiseksi molempiin kylkiin. Cee on alkanut myös ymmärtää voltille lähetyksen, eli pysähdyn itse ja pidennän narua, levitän kädet ja se tietää että silloin kierretään mun ympäri kauempana. Peruutuksetkin meni niin hyvin, että yksi ratsastaja sanoi että: “Voi kun mekin joskus peruutettaisiin noin hyvin.” No ei mikään ihme, että peruuttaminen sujuu, koska sitähän me harjoitellaan joka kerta, koska peruuttaminen on hyvää jumppaa myöskin.

Keskiviikkona meillä oli tunnilla puomeja ja sijaisopena T. Tämä tunti ei mennyt niin kuin Strömsössä, mutta kenelläpä aina menisi?! Kun lähdettiin ekan kerran puomeille ravissa, niin mentiin eikä meinattu. Hyvä ettei hypätty saman tien kaikkien kolmen puomin ylitse! Virtaa pollessa oli siis reilusti. Loput ravipuomit päästiin menemään mukavammassa rytmissä. Puomit oli sijoitettu suunnassa pitkältä sivulta toiselle. Aloitus oli kolmella puomilla ja lopussa oli neljä puomia. Raviosuuksien jälkeen mentiin puomeja laukassa, silloin niitä oli kaksi. Alkuun ei askeleet meinanneet taaskaan sopia mitenkään päin vaan aina Cee pudotti raville kesken kaiken. Onneksi kuitenkin saatiin pari ihan hyvää toistoa kumpaankin suuntaan ja siihen oli laukkapuomit hyvä lopetella.

Torstaina Ceellä meni “sijaisratsastaja” M. Se oli eka kerta kun hän meni Ceellä, joten vähän jännitti, että mitenhän se sujuu. Olin laittanut esille varmuuden vuoksi olympiakuolaimiset suitset eli ne joita käytän itse maastoillessa. Ajattelin että jos vauhtia on hepossa enemmän kuin tarpeeksi, niin vähän kovemmalla kuolaimella ei uuden ratsastajan tarvitse niin paljon jännittää sitä, saako Ceen pidettyä aisoissa. Ei olisi kyllä tarvinnut laittaa näitä, sillä M pärjäsi oikein hienosti ja olisi varmasti päässyt myös normi-kolmipaloilla menemään tunnin. Tuntilaiset tekivät väistöjä ja laukassa keskiympyröitä eli koulutunti oli kyseessä. Oli todella mukavaa välillä katsella suunnilleen oman tasoista ratsastajaa Ceen selässä. Onhan ihan eri asia katsoa ammattilaista, joka istuu satulassa kuin tatti, tapahtui mitä tahansa. Kiitos vaan M:lle – toivottavasti ratsi maistuu vielä toisenkin kerran!

Eilen perjantaina Ceellä oli ensimmäinen tehosterokotus. Viikon päästä saisi siis jo lähteä “maailmalle”, toisten hevosten joukkoon. Ei tosin ole kiikarissa vielä mitään häppeningiä 🙂 Menin perjantain vakiotunnille näin ollen tallin hevosella, tammalla jota olin toivonutkin eli Viehko Verrattomalla. Olen mennyt Viehkolla joitakin kertoja ja muistelin, että se on todella kiva hevonen. Ja niin olikin! Kun oma tuntini oli Viehkon päivän ensimmäinen ja ainoa, niin sillä oli virtaa vaikka muille jakaa. Jos muistelin, että se oli ollut vähän laiskemmapuoleinen, niin muistikuvani oli väärä. Mukavasti se eteni koko tunnin, laukkakin oli välillä jopa vähän yli-innokasta. Muotoa en saanut kovin kompaktiksi vaan mentiin aika pitkässä muodossa, mutta sen annan itselleni anteeksi, koska Viehko on niin erilainen ratsastaa kuin Cee. En oikein löytänyt oikeaa ohjastuntumaa, vaikka pohkeet sainkin menemään hyvin läpi. No, hyvää harjoitusta se oli kuitenkin ja sain opelta hyvää palautetta omasta edistymisestäni. Hän sanoi nimittäin, että kun näkee ratsastavan tallin hevosella, jolla menee hyvätkin ratsastajat, niin on helppo arvioida etenemistä ja että olen oppinut paljon mm. asento on parempi ja sain Viehkon menemään suoraan, kiemurtelematta, mikä ei ole aivan helpoimmasta päästä. Lisäksi parista laukannostosta tuli extra-kredittiä. Olin siis aika happy-rider illalla!

Tänään lauantaina piti alun perin lähteä maastoon talutuskävelylle, mutta kun lähdin tallille, näin kaikkien hirvimiesten autot. Kun olin tallilla, näin kun autoja pörräsi jopa tallin tiellä, ihan kuin etsien haavoittunutta hirveä. Niinpä totesin parhaaksi jäädä pyörimään kentälle – valinta osoittaitui hyväksi sillä sama etsintä-pörräys hirvestäjien taholta jatkui koko sen vajaan tunnin kun työskenneltiin kentällä. Voin vain kuvitella, mikä soppa olisi syntynyt haavoittuneen, verisen hirven kohtaamisesta! Tehtiin taas väistöjä, voltteja, peruutuksia ja samassa tahdissa ravia ja käyntiä. Meni ihan mukavasti, tosin jukuripää oli sitä mieltä että mä olen peruuttanut jo… Niinpä peruutusta harjoiteltiinkin sitten vähän enemmän. Niin se menee, käsittelijä päättää miten hevonen liikuttaa jalkojaan eikä toisin päin. Jonkun ajan päästä päästiin yhteisymmärrykseen, saatiin hyvät peruutukset ja siihen olikin hyvä lopettaa. Tallissa mentiin pesupaikalle harjoittelemaan jalkojen pesua ja käytävällä harjoiteltiin yksin seisomista. Hyvin menivät nekin. Aika tyytyväisen näköinen Cee jäi syömään iltapäiväheiniä talliin ❤

IMG_0638 (768x1024) IMG_0640 (768x1024)

Huomenna Isänpäivänä Ceellä on vapaapäivä. Aika jännä muuten huomata eläinlääkäreiden välillä rokotuskevennysten erot. Aikaisempi ell suositteli pitämään kolme päivää kevyellä liikutuksella (ei hikoilua) ja tämä viimeisempi suositteli pitämään 4-7 vrk kevyellä. Jälkimmäisellä siis jopa yli kaksinkertainen aika! Koska Cee oli vähän räkäinen eilisen rokotuksen jälkeen illalla, on ensi viikon alku vielä kevyttä työtä. Saahan ainakin toipua mahdollisista rokotusseurauksista rauhassa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: