Tavoitteita pitää aina olla…

4 Jan

Blogini ainoa kommentti Kepparilta sai aikaan tämän postauksen 🙂 Olen näitä tavoitteita miettinyt koko sen ajan kuin Cee on ollut minulla, mutta nythän ne tämän vuoden tavoitteet on hyvä kirjata ihan muistiinkin!

Silloin kun Cee tuli, eli vuoden 2013 maaliskuussa, oli tiedossa että sillä ei ole juurikaan hypätty. Niinpä siitä tuli ensimmäinen tavoite – opetella esteisiin ja erityisesti siihen, että niitäpä voikin olla enemmän kuin yksi ristikko. Tämähän me hanskattiin viime vuonna, hyvinkin jopa. Jo heti alusta lähtien mietin, että oma kehittymiseni on enemmän esteenä kuin hevosen kehittyminen, varsinkin esteissä. Niinpä hyväksyin sen, että 10 sentin korotukset per vuosi ovat ihan riittäviä. Ratsastajanhan sanotaan kehittyvän noin 10 senttiä vuodessa. Varmasti tämä on “turvallinen keskiarvo”, joka sisältää kaikki ratsastajat eli esimerkkinä kaltaiseni tätiratsastajat – nuoriso kehittyy todennäköisesti ihan toiseen malliin. Ensimmäisen vuoden aikana me kehityimme kuitenkin paljon enemmän kuin arvelin. Vielä vuoden viimeisinä päivinä mentiin estetunnilla n. 70 sentin pystyä, kun aloitimme ensimmäiset esteet (ristikot) noin 20 sentistä maalis-huhtikuussa….

Estepuolella tämän vuoden tavoite on siis 70 senttiä ratana (viime vuonna seuratasolla 60 senttiä ratana), puhtaasti. Edelleenkään emme kisaa aikaa vastaan vaan tavoitteena on saada puhtaat radat, ei kieltoja, lisää kokemusta ja mukavia ratoja hevoselle. 80 senttiä ja siten aluetaso olisi sitten vasta ensi vuoden tavoitteiden joukossa, mikäli kaikki etenee mukavasti. Vaikka voihan se olla, että tuolle tasolle päästään jo tänä vuonna… 😉

Koulupuolella Cee oli ihan hyvin peruskoulutettu tullessaan. Viime vuodelle asetettiin tavoitteeksi HeC-tasoinen startti, hyväksytyllä tuloksella. No ihan se ei toteutunut, sillä jäimme muutaman prosentin siitä vaille. Tuomari näki liian jännittyneen hevosen, joka pudotti pisteitä paljon. Muilta osin taso kyllä toteutui ja hyvinkin. Varsinkin syyspuolella kehityimme aivan valtavasti Ceen kanssa.

Niinpä koulupuolella tälle vuodelle pidetään sama tavoite kuin viime vuodellekin, seuratasolla HeC hyväksytty tulos. Ceehän kyllä on jo korkeammallakin tasolla – kotona – mutta kisatilanne on aina kisatilanne! Aluetasolla HeB on tavoitteena vasta ensi vuonna, jos vaan saadaan mukavia startteja tälle vuodelle alle.

Kisakalenteriin siis on suunniteltuna yhdet este- ja koulukisat keväälle, kuten myös syksylle. Voi olla että kesällekin jotkut kisat otetaan kummaltakin saralta mutta en todellakaan aio juosta joka viikonloppu jossain kisoissa. Kisat yritän katsoa niin että ne olisi ulkokentällä. Se viime vuoden Jaatallin kokemus jossa oltiin yksin maneesissa suorittamassa oli vähän huono Ceelle. Parempi olisi jos olisi muitakin hevosia näköpiirissä.

Maastakäsittelyssä on tarkoituksena oppia myöskin uutta 🙂 Nyt kun osataan jo kävellä taluttajan mukaan, ravata taluttajan rinnalla, niin haluaisin myös laukan saada onnistumaan maastakäsin. Toistaiseksi Cee ei osaa kunnolla laukata myöskään liinassa, joten maastakäsin laukka on ehdottomasti tämän vuoden tavoite. Edelleen jatketaan uusiin asioihin totuttautumista – haluaisin puusillan ja muita erikoisia alustoja, joilla voitaisiin kävellä. Pressujen ylikävelyä aletaan harjoitella keväällä, kuten myös heiluvia pressuja ja lippuja. Maastakäsittelystä on muuten tulossa ihan oma videopostaus näinä päivinä…

Olen ajatellut myös ääniin totuttamista, koska Cee tuntuu olevan jonkin verran ääniherkkä (varsinkin takaa tuleville äänille). Musiikkia ajattelin ottaa kentän laidalle (rummutusta, puhallinsoittimia jne.) samalla kun tehdään harjoituksia. Muuten jatketaan kuten tähänkin asti: rauhassa, käsiteltävyyttä korostaen, hevosen luottamusta minuun lisäten.

Siinähän sitä on tavoitetta kerrakseen! …siis näin harraste-täti-ratsastajalle… 🙂 Loppuun vielä Ceen kuva tämän päiväisen maaston jälkeen – mikä on parasta? heinä!

Valokuva0038

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: