Vuosi alkaa tutuissa merkeissä…

8 Jan

…tai sitten ei 🙂 Vuoden viimeisiä päiviä vietiin, eli viime viikon maanantaina oli estetunti. Uskaltaisin jopa sanoa, että hyppäsin Ceellä isoimman yhteisen esteen eli 70 cm! Ja osana rataa! Huh! Tehtävä muodostui siis pystystä, ristikosta ja pystystä. Ensin mentiin ihan kavalettina, sitten ristikkoa ja lopuksi kolme estettä peräkkäin laukanvaihtoineen (pysty, ristikko, pysty). Ylpein olen ihan itsestäni, sillä ope kysyi, että menenkö tällä korkeudella vai nostetaanko ja vastasin että nostetaan. Ja se nostettu korkeus oli varmasti se 70 senttiä. Olen niin ylpeä itsestäni ja Ceestä! Me ollaan kehitytty niiiiiin paljon!

harkka1Tiistaina otin Jari Sneckin puomiharjoitus-kirjasesta kivan suoristusharjoituksen työn alle kaverin kanssa.  Siinä siis laitetaan neljä puomia pitkien sivujen myötäisesti siten, että ratsastetaan “Hannun merkkiä”. Tullaan siis keskellä kenttää pitkän sivun suuntaisesti, käännetään kentän päätyyn tultaessa voltille oikealle (ulospäin), tullaan puomin yli rataa leikaten, toisen puomin yli samoin rataa leikaten, käännetään voltille oikealle. Jatketaan keskellä kenttää, käännetään toisessa päässä voltille oikealle, tullaan puomin yli, toisen puomin yli, käännetään voltille oikealle. Ja sama alusta. Ensin käynnissä, sitten ravissa ja viimein laukassa. Ja samat kuviot tietysti toiseen suuntaan. Todella hyvä laukkaharjoitus ja suoristusharjoitus myöskin. Ceellä oli jonkin verran maitohapoilla lihakset maanantain esteharkoista, joten reeni ei mennyt ihan niin hyvin kuin toivoin, mutta lopussa kuitenkin meni ihan kivasti.

harkka2

Keskiviikkona tein maastakäsittelyä ja videoinkin sen koko tunnin kestäneen setin. Videon tekeminen on vaan kesken, joten ei siitä sen enempää. Tai siis ehkä sen verran, että ei mennyt niin hyvin kuin parhaimmillaan, mutta ihan kivasti kuitenkin. Treeniin käytettävään aikaan liittyen muuten… Jonkin verran olen lukenut erilaisia blogeja ja hämmästyttävästi ratsukot ehtii reenata puolessakin tunnissa reeenit läpi. Meillä menee aina melkein se tunti, joskus oikeasti jopa puolitoista että saadaan vietyä reenit läpi! Aikaan vaikuttaa tietysti se, että käytän aika paljon aikaa alkulämppään ja teen melko paljon käyntityöskentelyä ennen kuin aloitan muut hommat. Sama lopussa – tykkään tehdä loppuunkin jonkinlaisen maastokävelyn tai vastaavan, niin saadaan olotila hevosellekin mukavan rennoksi.

Torstaina piti olla koulurataharjoitus ja veinkin kentälle jo kouluradan kirjaimet.  Sitten kävi kuitenkin niin, että tallilla oli vaikka kuinka monta “kriisiä” ja ei päästy koulurataa harjoittelemaan. Ceeltä oli lähtenyt kenkä, joten olin todella epävarma miten sen saa liikutettua kunnolla. Lähdin sillä asenteella, että jos vaikka käyntiä vähän. No loppujen lopuksihan siinä kävi niin, että kengän puuttumista ei huomannut missään muussa kuin ravissa uralla. Joten mentiinkin sitten ensin käynnissä (huolellisesti ratsastettuja kulmia), sen jälkeen käynnissä kulmia ja aina neliön väleissä ravia. Viimeisenä harjoituksena mentiin laukannostoja ja siirtymisiä ja oli ehkä paras reeni pitkään aikaan! Eikä Ceen kengän puuttumista huomannut oikeastaan ollenkaan!

Perjantaina oli ohjattu tunti ja mentiin koulua. Harjoiteltiin toooodeeeelllaaaa hidasta ravia, nopeutettiin tempoa ja taas hiiidaaasttaaaa ravia. Kaikkein hienointa – sain opelta kyssärin että tunsitko kuinka Ceen ravi leijui? Ja pakko oli vastata että kyllä, tunsin. Leijuttiin yhdessä. Mentiin siis pitkä sivut kooten ravia mahdollisimman paljon ja lyhyet sivut mentiin sitten vapaammin. Tämä tehtiin siis niin että ohjilla tehtiin pieniä pidätteitä, pohkeet koko ajan tiiviisti kiinni. Ja oikeasti.  Ne pitkät sivut mä tunsin kuinka mä olin KOULUhevosen kyydissä. Me ravattiin korkealla askeleella, leijuttiin pitkään ilmassa, laskeuduttiin kevyesti kentän pintaan. Aivan mielettömän upea ja hieno tunne! Tällä jaksaa taas pitkään!

Sain myös kengittäjän perjantaiksi. Uskomatonta, mutta mulla on kyllä ihan super-kengittäjä! En vaan löytänyt sitä tippunutta kenkää mistään, joten piti laittaa uusi kenkä jalkaan. Vielä ei nimittäin kannattanut kengittää ympäri, koska kavio ei ole kasvanut niin paljoa. Mutta oli ihanaa, että sain heti seuraavalle päivälle kengän jalkaan!

IMG_0850

Lauantaina lähdin yksin maastolenkille. Olin jo päättänyt, että tänään mennään just niin kovaa kuin hevosesta tuntuu. Siis ylämäkiä 🙂 Mentiin kyllä kaikkia askellajeja – käyntiä, ravia, laukkaa. Mutta. Käynnissä löytyi tosi reipas askel. Ravissa mentiin ja venytettiin ylämäkiä. Laukka sen sijaan… ei jaksanut. Laukka nousi kun oikein pyytämällä pyysin ja sittenkin mentiin sellaista “koottua laukkaa”. Argh. Yritin pyytää enemmän mutta kun ei irronnut niin ei irronnut. Jotenka se laukkaosuus jäi siis vähän vaisummaksi. Kiva maasto oli kuitenkin!

Valokuva0034

Yritin ottaa videopätkääkin maastosta, mutta siitäpä vasta tuli kuvaus Suomen luonnosta 🙂 Kuvakulmat näytti vuorotellen taivasta, ojia, metsää… Välillä kuvaan pääsi mun hanska, hiha… Että se siitä videosta. Tuli kyllä mieleen, että jossain vaiheessa voisi harkita kypäräkameran hankintaa. Olis sillä vaan niin paljon helpompi ottaa liikkuvaa kuvaa selästä.

Sunnuntaina oltiin kaverin kanssa ohjasajokurssilla. Omat hevoset ei olleet mukana vaan oltiin ihan kuunteluoppilaina. Kurssin veti Markku Make Nyman, joka on kisannut kenttää, valjakkoa ja vaikka mitä ja on kyllä ihan tosi hyvä hevosten kanssa! Opin kurssilla hurjasti asioita ja pääsin sitten niitä käytännössä harjoittelemaan kaverin L-lainahevosella – jopa samana päivänä! Meni kivasti! Kokeilin niitä juttuja mitä olin kuunnellut aamupäivän ja niinhän ne just meni kuin mitä Make oli sanonut. Kurssi vaan oli maneesissa ja kentällä on kyllä ihan eri asia ohjasajaa kuin maneesissa. Esimerkiksi se vauhti… niin ei sitä samalla tavalla voi pyytää kuin maneesissa!  …tai kai sitä vois, mutta… 🙂

Tässä on linkki youtubesta löytyvään Markku Nymanin ohjasajovideoon. Videolla näkyvä hevonen nähtiin myös sunnuntaina ensimmäisenä ajettavana. Sunnuntaina sillä harjoiteltiin laukanvaihtoja ohjasajossa…

Mut siis upea viikko, joka selkeästi aloitti upean vuoden 2014 – hevosen vuoden!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: