Talvi tuli – vihdoin!

12 Jan

Nyt se on täällä! Talvi! Lunta! Pakkasta! …ja vihdoinkin sain viedä lämmitettävän vesiastian tallille, kytkeä piuhat akkuun ja tarjota hevosille lämmitettyä vettä 🙂 Toistaiseksi näyttää hyvältä… Treffattiin tallikaverin kanssa kahdeltatoista ja laitettiin samoin tein hevosille astia juontikuntoon ja piuhat kiinni akkuun. Tietty odoteltiin, että hepat olisivat tulleet juomaan (ja olisin saanut napattua kivan kuvan blogiin), mutta eipä se kukkokaan käskien laula!

Kun oltiin vähän aikaa paleltu, lähdettiin talliin laittaan kamoja valmiiksi. Kun palattiin takaisin, oli astiasta kadonnut noin 10 litraa ja vedessä kellui heiniä! Jippii! Vesi oli siis kelvannut! Tunne oli hieno, sillä enhän tietenkään halunnut olla tehnyt sitä astiaa ihan tyhjän panttina seisomaan… Kun lähdettiin tallilta, täytettiin astia vielä kuumalla vedellä ja laitettiin kansi päälle. Toinen leuka irti akusta ja ei kun jännityksellä odottamaan astian ensimmäistä yötä ja päivää tositoimissa! Huomenna nähdään sitten mitkä on olleet tulokset.

image

Viikko on muutenkin ollut oikeinkin kiva – ei pelkästään sen vuoksi että talvi tuli.  Viikkoon on mahtunut hyviä reenejä, runsaasti hölläilyä, hierontaa sekä ratsastajalle että hevoselle, shoppailua… Jos tämä viikko kuvaa tulevaa vuotta (hevosen vuotta), niin siitä on tulossa oikeinkin hieno vuosi!

Maanantaina oli Loppiaisen vuoksi tunnit jo aamupäivästä.  Tunnilla mentiin koulua, perusjuttuja, mutta ai niin tärkeitä! Takaosan käännös oli erityisenä teemana. Takaosan käännös on liike, joka tulee mukaan Helppo A-tasolla. Kun takaosan käännös on hallussa, voi tehdä käyntipiruetteja. Liike on haastava, sillä siinä pitää hallita kokoaminen, kääntäminen, asettaminen ja taivuttaminen.

Tiistaina tehtiin 50 minsan kävely(talutus)lenkki maastossa otsalamppujen loisteessa. Seurana meillä oli kaksikin kimoa heposta. Mun hevonen oli tämän näköinen kun menin tallille…

IMG_0854

IMG_0855

Oli eka työpäivä loman jälkeen, joten ei oikein ollut ajatuksia tehdä mitään muuta kuin perusliikutus. Sitä paitsi viime viikkojen reenit on olleet kohtuullisen raskaita raskaiden pohjien vuoksi, joten ajattelin vähän keventää. Mielessä siinsi myös se maasto, kun Cee ei oikein tuntunut jaksavan laukata. Ensin ajattelin pitää ihan vapaapäivän – oho! – mutta sitten tulin toisiin ajatuksiin ja päätin lähteä kävelyretkelle. Mullakin oli otsalamppu ja tätä ennen olin harjoitellut vain yhden kerran otsalamppu kädessä ja pari kertaa kävellyt niin että jollain toisella oli otsalamppu. Voi että Cee on fiksu! Ei minkäänlaista ihmettelyä tai muuta. Otsalamppu oli sen mielestä ihan jees.

Keskiviikkona tunnilla mentiin koulua. Kenttä oli edelleen melko haastavassa kunnossa, mutta selkeästi alkanut jo kuivua. Kyseessä oli ihan perustunti, jossa harjoiteltiin samoja juttuja kuin maanantainkin tunnilla. Käännökset meni mukavasti tälläkin tunnilla, laukat pyöri kivasti. Takaosan käännökset meni meillä parikin kertaa todella hyvin – oikein tunsin takajalkojen poljennan liikkeessä, eikä todellakaan tullut väistöäskeleita takaosalle!

Torstaina tein harjoituksia maastakäsin, silmällä pitäen seuraavan päivän hierontaa. Ei ole mitään järkeä vetää sikaraskasta reeniä ensin ja seuraavana päivänä hierotuttaa maitohapoilla olevaa hevosta. Rata käsitti muuripalikoiden välissä pysähdyksen/peruutuksen, pujottelun/pohkeenväistö-osuuden, maapuomit sekä vinopuomit. Tätä mentiin vähän vajaa tunti ja Cee tuntui todella tyytyväiseltä tähän kevyen viikon ohjelmaan.

Perjantaina Ceellä oli siis vapaapäivä ja hieroja Marika Hämäläinen kävi ihan ensimmäistä kertaa hoitamassa. Hierojajuttuhan lähti liikkeelle siitä, että mun kummityttö kävi kouluvalmennustunnilla Ceen kanssa ja valmentaja oli yrittänyt saada Ceetä köyristämään selkäänsä – jota ei ollut saanut sitä tekemään – ja totesi että sillä on varmasti selkä jumissa. Että pitäisi hommata hieroja katsomaan sitä. Mähän ihan säikähdin siitä, että olen siis jumittanut hevoseni ihan kokonaan! Vielä tallilla porukka sanoi, että joo, kyllä sen pitää selkäänsä köyristää ja että ihan varmasti se on jumissa. Hyvä etten jo yöuniani menettänyt koko hommasta!

Yritin ensin saada yhtä hierojaa, joka ei koskaan tullut, perui vaan ja sitten loppujen lopuksi ei edes soitellut enää tarjotakseen uutta aikaa. Niinpä soitin Marikalle ja siihen olenkin tosi tyytyväinen! Ceellä oli siis tietojeni mukaan elämänsä ensimmäinen hierontatuokio (tai siis olenhan mä sitä hieronut, mutta ei se ole SAMA juttu). Heponen käyttäytyi todella hyvin! Hieroja kehui sitä hyvin käyttäytyväksi ja ihmetteli kun vieras ihminen tulee sen karsinaan niin antaa niin vaan alkaa käsitellä itseään. ❤ Hieno Cee! Hieronta kesti noin tunnin verran, jonka aikana käytiin koko kroppa läpi, päästä “varpaisiin”.

Ceeltä ei löytynyt jumeja, lihakset oli itse asiassa hyvinkin irtonaiset, kalvot ei kiristäneet, siis kaikki hyvin. Ratsujen vakiopaikatkaan ei olleet jumissa – satulan alla on kuulemma (lähes) aina “merkit” satulasta, Ceellä ei. Saatiin siis kehut myös siitä, että satulan täytyy olla todella sopiva, ettei mitään jälkiä jää (varsinkin kun ottaa huomioon sen, että mä olen näin painava). Kun käsittely alkoi olla lopuillaan, niin hieroja kysyi että “niin mistä sä oikein päättelitkään, että tää vois olla jumissa, kun ei löydy mitään?”… Kerroin sitten ton valmentaja-jutun ja siihen hieroja ei sanonut mitään, ainoastaan kosketti Ceetä takapäästä ja Cee nosti selkäänsä varmaan valehtelematta 20 senttiä ylöspäin! Huh-huh, en oo ikinä nähnyt sellaista selän nostoa keneltäkään hevoselta! Eli se siitäkin sitten…

Kysyin sitten samalla siitä kun monessa itse-hieronta-oppaassa sanotaan hännän veivaamisesta, että sitä kannattaa tehdä. Ja sanoin että kun Cee ei oikein halua nostaa häntäänsä vaan puristaa sitä vielä tiukemmin vasten takapuolta, että voisko siellä olla sitten jotain jumia. Johon hieroja ei taaskaan sanonut mitään, nosti häntää ja nosti sen ihan pystysuoraan ylöspäin, eikä Cee sanonut siihenkään mitään. Joten meitsi oli sitten vaan että oho! 😀 Hieroja sanoikin että on hyvä, että hännän nostossa tuntuu vähän vastusta, jos se on ihan letku se häntä, niin se on huono juttu.

Olin siis kertakaikkisen tyytyväinen tähän hierontatuokioon, vaikka mitään jumeja ei löytynytkään. Opin taas paljon uutta ja nyt ainakin tiedän, että nämä reenit, jotka pyrin pitämään monipuolisina, on juuri toimivia mun hevoselle. Hinta hieronnalle oli 60 euroa ja seuraavan kerran hierontaa voi miettiä aikaisintaan kahden kuukauden jälkeen – jollei sitten jotain vaivaa ilmene (tai joku saa taas meitsiä vauhkoileen ;)). Tässä linkki ihan kivaan sivuun, josta saa vinkkejä perus-tunnusteluun ja rentoutukseen.

Lauantaina lähdettiin sitten kohti Ylöjärveä – Horzelle ja Hööksille alennusmyynteihin. No, ei ihan hirveästi aletuotteita tarttunut mukaan, mutta olinkin lähtenyt sinne hankkimaan ohjasajovälineitä. Horzelta lähti mukaan kaverin satulahuovan lisäksi itselle valkoinen kisahuopa hintaan 10 e ja Sprengerin nahka-naskalit. Hööksiltä hommasin nahkaisen ohjasajovyön, ohjasajo-ohjat, ohjasajopiiskan, selustinalustan, talviratsastustakin ja alekorista Equi Guardin suojat. Kaverille lähti mukaan vielä suka ja miehelle talvihanskat (oli kuulemma niin hyvä pito kämmenessä). Hyvä reissu ja toivottavasti pian pääsen testaan ohjasajoa!

Kun tulin kotiin niin lähdinkin melkein samoilla jaloilla tallille. Alunperin olin ajatellut lauantaita ihan kokonaan vapaaksi, mutta kun hieronnassa ei mitään jumeja sitten löytynytkään, niin päätin lähteä liikuttamaan Ceetä maasta sen verran että näkisin oliko hieronnalla ollut positiivisia vaikutuksia liikkeisiin. Sain seuraksi tällä kertaa ilman satulaa mustan ruunan ja yhden lenkkeilijän. Tehtiin noin kolmen vartin kävely/ravi-lenkki vielä ihan valoisaan aikaan – luksusta! Matkalla kohdattiin hirvikoira, omistajan kanssa kuitenkin, joka nousi vaarallisesti takajaloilleen ja melkein söi kaksi hevosta 🙂 Hui! Onneksi siitäkin selvittiin vammoitta 🙂 Kun mä olen maastakäsin harjoitellut Ceen kanssa juoksemista, niin se toimii noin maastotalutuksillakin kivasti. Niin vaan ravattiin sekä sileällä että ylämäissä – minä juoksin ja Cee ravasi vieressä, maastokaveri sitten selästä ilman satulaa.

Kentällä tsekkasin vähän liikettä käynnissä ja jos pitäisi arvioida liikeratoja, niin Ceen askel käynnissä oli jonkin verran pidempi. Näytti ihan hyvältä. Sillähän ei takakorkeutensa vuoksi ole yliastuntaa juurikaan, joten olin tyytyväinen että päästiin edes omiin jälkiin. Melkein vuoden on kestänyt että olen saanut askelta venytettyä ylipäätään, ehkä noin 25 senttiä. Mutta hieronta ehkä lisäsi siihen vielä 10 senttiä. En kyllä mittanauhalla mittaillut *hih* Alla olevassa kuvassa Cee käynnissä 31.3.2013 (eli viikko sen jälkeen kun tuli mulle).

20130331_TarjaCee6

Tänään sunnuntaina pääsin selkään keskiviikon jälkeen ensimmäisen kerran. Kyllä olikin jo ikävä! Menin koulua kentällä kun halusin kokeilla selästä käsin oliko hieronnalla vielä jotain vaikutuksia. Menin mm. pohkeenväistöä käynnissä ja ravissa, sulku- ja avoväistöä, voltteja puomeilla käynnissä, laukannostoja ja siirtymisiä ylipäätään. Pohja oli saapuneen talven mutta vähäisen lumen vuoksi jonkin verran kova. Yritin kovasti tunnustella ratsastustuntumaa ja ehkä uskaltaisin arvioida, että Cee ei ollut pohjetta vasten, ulkolapa ei pyrkinyt ulospäin. Luulen siis että hieronnassa etujalkojen avaaminen oli tehnyt tehtävänsä ja lavat olivat irronneet hieman. Ratsin kesken tuli naapuri metsästä kahden irlanninsusikoiran kanssa, joilla oli vielä koiratakit päällä ja niitä oli ihan pakko tuijottaa, yrittää kääntyä siihen suuntaan ja vaikka mitä. Mä ihan kuulin selkään kuinka Cee mietti että mitä ihmeen poneja nyt NOI sitten on! 😀

Huh! Pitkä postaus, mutta tähän viikkoon on vaan mahtunut niiiiin paljon kivoja juttuja, että ne oli pakko kirjoittaa muistiin! Ensi viikkoon ja silloin ehkä jo maastakäsittelyvideota ja kokemuksia vesipaljusta tiedossa! Hei vaan kivaa viikkoa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: