Lämmitystä hevosille – päivitystä osa I

14 Jan

Heipä hei kaikki hevosten talvijuomisesta kiinnostuneet 🙂

Blogissa on käynytkin aikamoinen sutina sen jälkeen kun “talvi yllätti suomalaiset”. Nimittäin lämmitettävän juoma-astian teko-ohjepostauksen lukijamäärät ovat kasvaneet meleko palajon! Niinpä ajattelin tarjota teille lyhyen pikapostauksen astian ensimmäisistä kahdesta vuorokaudesta. Kukin voi sitten miettiä miten tehdä parannuksia tai kannattaako tehdä tai… no miettiä mitä tahtoo…

Astian ensimmäinen vuorokausi alkoi sunnuntaina. Vein astian puolen päivän aikaan tutustuttavaksi hevosten tarhaan, lämmintä (ei kuumaa!) vettä astiaan, lämmöt ykköselle päälle ja sinne jäi astia. Kun tulin hakemaan hevosta noin tunnin päästä, oli astiasta juotu noin 10 litraa. Tuskin oli ihan haihtumalla haihtunut, eli eiköhän vesi ollut maistunut.

image

Ennen kuin lähdin tallilta (noin klo 16) täytin astian lämpimällä vedellä, lätkäisin kannen kiinni, laitoin akun käyttövalmiiksi (eli miinusjohto kiinni, plusjohto irti) ja lämmityksen ykköselle. Sunnuntaina oli pakkasta meidän kohdilla noin -15 astetta, su-ma välisenä yönä noin -10 astetta. Maanantai-iltana kun tulin tallille, kävin kurkkaamassa astiaa. Tallinpitäjä oli aamulla avannut kannen ja laittanut plusjohdon kiinni. Vesi oli sulaa, tuntui jopa hieman lämpimältä käteen ja siitä oli häipynyt noin 10 litraa. Maanantaina päivällä oli meillä noin -12 astetta pakkasta.

Astian toinen vuorokausi alkoi siis eilen (maanantaina) illalla. En täyttänyt astiaa, sillä halusin testata miten homma toimii, kun vesi on kylmää. Laitoin kannen takaisin kiinni, akun käyttövalmiiksi ja lämmityksen ykköselle. Lämmityshän menee päälle tietysti vasta kun akku kytketään päälle aamusta, siihen asti sulan veden ja kannen pitäisi hoitaa hommat, eli pitää koko astia sulana.

Ma-ti välisenä yönä oli meillä pakkasta noin -17 astetta. Päätin siis kurvata aamulla tallin kautta ja livauttaa lämmityksen kakkoselle, mikäli riitettä on muodostunut astian pintaan kannesta huolimatta. Tämä johtuen siis siitä, että astiaan ei oltu lisätty lämmintä vettä vaan vesi oli sitä “jäähtynyttä”. Tallinpitäjä oli jo avannut astian ja laittanut akun päälle, noin tunti ennen kuin tulin tallille. Astiaan oli ehtinyt kertyä pieni riite pintaan, selkeästi kannen avaamisesta johtuen. Niinpä poistin riitteen ja laitoinkin lämppärin kakkoselle, ykkösen sijaan.

image

Kun tulin tallille töiden jälkeen klo 16 tsekkasin heti vesiastian. Astiaan oli selkeästi ehtinyt muodostua jääkerros aamulla, ennen kuin lämmitin oli ehtinyt lämmittää vettä sen verran ettei se jäädy. Jääkerros oli noin 5 mm paksuinen. Hevosista jompi kumpi oli kuitenkin tehnyt turvallaan reiän vesiastiaan ja siitä oli taas hävinnyt hevosten suihin noin 10 litraa. Iltapäivällä oli noin -18 astetta pakkasta.

Tänään tiistaina siis alkoi astian kolmas vuorokausi. Meillä on nyt noin -16 astetta pakkasta. Täydensin astian juodut litrat lämpimällä vedellä ja laitoin akun valmiiksi. Se on lämmitysasennossa kakkonen. Jos omat arvaukseni toimivat, on astiassa oleva vesi edelleen “lämmintä” aamulla ja riitettä ei pääse muodostumaan, eikä astia mene myöskään jäähän (edes siihen puoleen senttiin, jonka hevonen pystyy turvallaan läpäisemään helposti). Mutta tähän vastaus saadaan sitten huomenna…

Tähän mennessä havainnot ovat siis seuraavanlaiset: 1) hevoset juovat tarhassa, jos vettä on tarjolla 2) hevoset juovat mieluummin lämmintä vettä, mutta juovat myös kylmää, jos ei muuta tarjota 3) kylmää vettä hevoset juovat määrällisesti vähemmän kuin lämmintä 4) illalla täydennetty mahdollisimman lämmin vesi + kansi astiassa takaavat jo sellaisenaan suurimmalle osalle pakkaspäiviä riittävän pitkälle ajalle sulan veden 5) noin puolen sentin jääkerroksen läpi hevonen pystyy juomaan. Näitä havaintojakin varmaan sitten tulee enemmän kunhan kokemuksia tulee enemmän 🙂

Ihanaa talviaikaa kaikille hevostelijoille!

Ps. Tässä vielä siis suora linkki postaukseen, jossa kertoilin miten me teimme lämmitettävän vesiastian 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: