Talvista mutta lämmittävää liikuntaa

16 Jan

Maanantaina alkoi uusi reeniviikko ja vuorossa oli jälleen koulutunti. Lunta ei ollut satanut, joten kenttä oli vielä melko kova ja pakkasta noin 15 astetta. Niiden kaikkien pehmeiden ja kuraisten kelien jälkeen vähän kova mutta puhdas pohja on mukavaa vaihtelua. Tunnilla alkukäyntien jälkeen aloiteltiin kevyellä ravilla. Tehtiin kummassakin päässä voltit, joissa oli puomeja, käynnissä. Ihan mukavasti venyi askel – viimeisessä toistossa 🙂

Laukat nostettiin tällä kertaa käynnistä radan poikki. Siis tultiin harjoitusravissa, otettiin käyntiin ja siitä nosto. Meni oikein kivasti nostot ja siirtymät ylipäätään. Cee oli kovin innoissaan taas siitä että hevosia oli paljon tunnilla, joten muoto oli vähän jännittynyt. Otettiin tunti aika lailla siltä kantilta, että pitää tottua toisiin hevosiin, siihen että ne menee läheltä ja takaa ja sivulta ja että siitä ei tehdä numeroa. Meni ihan jees. Yritin ratsastaa kulmat erityisen huolellisesti, mutta ei ne kaikki menneet läheskään hienosti. Silti oli ihan hyvä fiilis tunnin jälkeen sekä mulla että hevosella. Cee sai kuivatusloimenkin niskaansa vähäksi aikaa kun oli niin hikinen. Ja näytti erinomaisen tyytyväiseltä se päällään ❤

Sain joulupukilta lahjaksi Merino-villaisen kerraston ja sellaisia villapohjaisia urheilusukkia. Ne on aivan loistavat tällaisilla keleillä. Tällä viikolla pukukoodi ratsimisessä on ollut seuraavanlainen… 1. kerros: kerrasto ja villapohjainen sukat, 2. kerros: fleece-poolopaita, villainen kypärämyssy ja talviratsarit, 3. kerros: ratsitakki, talviratsastussaappaat ja topparukkaset (ratsirukkaset) sekä tietty kypärä. Ja hyvin pärjää näillä keleillä!

Tiistaina oli vuorossa kävelyä maastakäsin. Teen tarkoituksella kevyitä harjoituksia useamman kerran viikossa, ensinnäkin siksi että Cee on edelleen nuori hevonen ja toisekseen siksi, että haluan hevosella pysyvän mielenkiinnon tähän hommaan. Vaihtelu on tarpeen! Mentiin melko rennosti kolme varttia, mutta tehtiin jonkin verran väistöjä. Väistöissä vaadin liikettä pienellä kosketuksella ja sainkin sen hyvin onnistumaan. Ihan pienellä kutittelulla ja hyvin pienellä asettamisella tehtiin aikamoiset väistöt. Lopetettiin siinä vaiheessa kun kentälle tuli ratsukko oikein ratsimaan. Hyvillä mielin.

Keskiviikkona oli jälleen ohjattu koulutunti, jossa oli vain 4 ratsukkoa. Saatiin siis aika haukansilmäistä opetusta. Tunnin erikoisfokus oli tahti ja sen säilyminen kaikissa askellajeissa. Rytmi, rytmi, rytmi tuli tutuksi useammankin kerran. Jälleen pyrin ratsastamaan mahdollisimman paljon istunnalla, mutta huomasin useamman kerran jääväni ohjaan kiinni. Mutta. Nykyisin sentään huomaan sen itse! Kulmien ratsastuksessa laukassa ehdin oikein ajatella ulko-ohjan tukea ja sainkin mukavasti Ceen menemään kulmiin laukassa. Kerran kävi niin että huomasin puuttuvan ulko-ohjan tuen, ehdin tukea ja siinä samassa ope sanoi, että “Kulmissa. Tee… just noin niin kuin teitkin.” 😀 Hyvä minä siis!

Tänään sain muuten yhdeltä kentän laidalta tuntia katselleelta kommentin, että teillä oli tosi hyvä laukka tunnilla. Ja lisäsi vielä, että sellaista mukavan lyhyttä ja hienoa. Kiva oli saada kommenttia, kiitos! Laukannostot tehtiin keskiviikon tunnilla vastakaarrosta (käynnistä) ja varsinaisena laukkatehtävänä oli vastalaukka loivalla kiemurauralla. Aluksi tehtiin hyvinkin pieni, ehkä noin kolmen metrin kaarros kentän keskiosaa kohti pitkältä sivulta. Sen jälkeen kaarta laajennettiin metri kerrallaan ja parhaissa toistoissa kaari oli ehkä noin 8 metrin syvyinen. Olin varsin tyytyväinen vastalaukkoihin ja laukkoihin muutenkin – ne nimittäin ovat nykyisin lähes poikkeuksetta oikeita!

Tänään torstaina päätin mennä pientä ristikkotehtävää. Niinpä kaivoin taas Jari Sneckin kirjasen esille ja sieltä ympyrätehtävän. Siinä pääty-ympyrälle asetetaan kaksi pientä estettä (meillä ristikoita) ja näitä mennään siis ympyrällä. Menin ensin yksittäistä ristikkoa kevyessä ravissa kumpaankin suuntaan kavalettina. Sen jälkeen menin molemmat ristikot peräkkäin kevyessä ravissa. Viimeisenä tehtävänä menin yksittäistä ristikkoa siten, että tulin uraa pitkin käynnissä, nostin laukan uralta ympyrälle lähtiessäni, hyppäsin ristikon ja muutaman laukka-askeleen jälkeen en jatkanutkaan ympyrälle vaan uralle ja otin suoraan käyntiin. Meni todella hyvin! Cee oikein odotti korvat pyörien että koska nostetaan laukka, koska mennään ristikolle, meenkö mä hyvin?! Tein vielä niin, että ristikon jälkeen, jos suoritus oli mennyt tosi hyvin, niin käynnissä heti kehuin ja annoin puolipitkän ohjan. Cee tykkäs niin paljon!

Tehtiin tunnin reeni ja ihan kevyt hiki oli kummallakin 🙂 Ihana reeni! Ja siis kentän pohja oli loistava! Hyvä pito, oli satanut sen verran lunta että se oli, ei nyt pehmeä, mutta kiinteä olematta kova. Oli siis todella hyvä sauma tehdä pieni hyppytreeni, koska seuraaville päiville on luvattu jälleen pakkasta mutta ei välttämättä lumisadetta.

Että tällaista tällä viikolla meidän kulmilla! Ai niin ja vielä pieni lämmitys-update tähän loppuun. Tänään oli juotu noin 15 litraa vettä. Eilen illalla tankattiin saman verran lämmintä vettä, lämmitys oli päivän isommalla päällä ja tässä lopputulos. Vähän lämpimämpi vesi, noin 50 % suurempi kulutus. Hyvä, hyvä! Hyvillä mielin kevättä kohti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: