Loppuviikon kuulumisia, maastakäsittelyä ja lämmitys-update osa II

19 Jan

Ensimmäinen todellinen pakkasviikko on nyt lopuillaan ja yllätys-yllätys, ensi viikolle on luvattu samoja (ja jopa isompia) pakkaslukemia! Että pidetään ne villakerrastot esillä kun ne kerran on esiin kaivettu!

Perjantaina oli vuorossa viikon kolmas ohjattu tunti. Hevosurheilussa oli lehtijuttu, jossa haastateltava totesi, että nykyään on tosi vaikea saada valmennettavia sitoutumaan edes kolmeen viikottaiseen valmennustuntiin. Kun puhutaan kuitenkin tosissaan valmentautuvista, on se aika hämmästyttävä uutinen. Jos tällainen tätiratsastaja ostaa kolme ohjattua tuntia joka viikkoa, niin kuvittelisin tosissaan reenaavienkin pystyvän ottamaan sen saman ajan.

Tuntilistaan oli piirretty puomeja, joten odotin puomituntia. Kentällä olikin okseri, joten tunnista muodostui puomi-ristikko-pysty-okseri-tunti eli ihan pätevä estetunti. Isoin tunnilla hypätty este oli 50 senttinen okseri. Aivan uskomatonta, mutta se tuntui mielestäni täysin mahdolliselta mennä hyvin, eikä mielessäni ollut epäilyksen häivääkään, etteikö sitä mentäisi. Mentaalipuolella ollaan menty tänä syksynä siis hyvin eteenpäin.

Tunti alkoi ravipuomeilla, joita oli neljä peräkkäin. Ravipuomit mentiin ensin kevyessä ravissa ja tavoitteena oli pitää sama tahti lähestyttäessä, puomien ylityksessä ja niiden jälkeen. Myös suoruuteen kiinnitettiin erityistä huomiota. Muutamien toistojen jälkeen samat puomit mentiin kevyessä esteistunnassa. Koska olin ajatellut tunnin olevan puomeja, en ollut lyhentänyt jalkkareita vaan ne olivat koulupituudessa. Ihan hyvät jalkkarit olivat – luulen ettei niitä tarvitse lyhentää kuin sitten oikeasti isoihin esteisiin (meillä varmaan se 80 senttiä). 🙂

Puomien jälkeen samalle paikalle tuli pikku-ristikko ja sen jälkeen vähän isompi ristikko. Ristikko oli kentän pitkällä sivulla, aika lailla keskellä. Ristikolle tultaessa nostettiin laukka – osalla jo lyhyen sivun keskellä (jotta varmasti laukka oikein) ja itse nostin sen lähtiessäni kohti ristikkoa. Laukkaa jatkettiin rauhassa esteen jälkeen ja otettiin sitten raviin. Heti alusta lähtien Cee oli innokkaana mukana ja laukat nousivat kaikki oikein (ja pysyivätkin vielä). Vasen laukkahan on ollut Ceen huonompi laukka.

Oikeaan kierrokseen este nostettiin pystyksi ja tässä tuli muutamaan kertaan pieni ongelma. Annoin Ceen valua vähän vasemmalle esteelle tultaessa, jota jouduin sitten korjaamaan ja kun korjasin, niin Cee vaihtoi laukan. Pari kertaa kävi näin, mutta sitten sain linjan pysymään suorana ennen, esteellä ja jälkeen ja laukka pysyi oikeana.

Vaihdettiin kierrokseksi taas vasen ja este okseriksi. Yksi ainut hyppy tuli huonosti ja selättömästi eli rytmi ei säilynyt. Cee lähti kiihdyttämään kohti estettä ja olin itse epävarma ponnistuspaikasta, joten en tehnyt pidätteitä ja sitten esteellä vielä heitin ohjatkin pois. Huokaus. No, onneksi sain tehdä uudestaan heti perään ja sainkin onnistuneen, rytmikkään uusinnan.

Sain tunnilla opelta kommentin, että nyt kun asento pysyy esteillä hyvänä eikä siihen tarvitse enää niin paljoa keskittyä, niin ota seuraavaksi kehitettäväksi kohteeksi kädet ja rytmi, rytmi, rytmi, rytmi… Kädet tarkoittaa sitä, että myötäyksen pitää olla oikean mittainen, kyynärpäät lähellä vartaloa, ranteet ei saa taipua. Näistä kaikki eivät mene huonosti itselläni joka kerta tai yhtä aikaa vaan silloin tällöin joku niistä tulee esille, kun yritän korjata jotain toista. Niinpä se onkin hyvä treenauksen kohde.

IMG_1481-54

Lauantaina kokeilin Ceellä ensimmäistä kertaa ohjasajoa. Alkuun taluttelin sitä käynnissä ja sen jälkeen laitoin ajo-ohjat kuntoon kahden ohjan juoksuttamista varten. Pidin alkuun varmuuden vuoksi myös treeninarun kiinni, jotta saan siitä otettua kiinni ja myödättyä, jos homma lähtee menemään pieleen. Kaikki meni hyvin, Cee oli rento ja näytti että tätä sillä on ehkä tehty ennenkin. Niinpä sitten otin treeninarun irti ja jätin vain ajo-ohjat.

IMG_1487-55

Jatkoin käyntiä ympyrällä. Alkuun kaikki näytti tosi hyvältä, Cee alkoi kulkea mielettömän kauniissa muodossa, ylähuuli alkoi valua alaspäin ja korvat lerpattaa. Tultaessa ympyrältä kohti pitkää sivua, Cee alkoi valua ympyrältä ulos ja yritin korjata sitä ulko-ohjalla, jolloin Cee lähti väistämään pitkin pitkää sivua. Siis “pohkeenväistöä”. Kentän laidalla olevat huusi että onpa hienoa väistöä. Johon totesin vain, että sitä ei kyllä vielä ollut tarkoitus tehdä…

…ja otin Ceen kiinni ja takaisin ympyrälle. Sama homma toiseen kertaan, eli taas lähti valumaan ulos, sitten se säikähti jotain ja lähti vetämään tosissaan pois ympyrältä. Yritin myödätä, ottaa, myödätä, mutta homma niin sanotusti lävähti käsiin tai sanotaanko… lähti käsistä 😀

IMG_1513-59

Seuraavat pari minuuttia katselinkin todella hienoa askellusta ympäri kenttää kun Cee ohjasajoi itse itseänsä. Pienen riehumisen jälkeen se antoi kiinni ja totesin, että eiköhän kahden ohjan ajot ole tässä ja nyt aletaan töihin. Vaihdoin ohjat liinaksi ja juoksutin Ceetä toden teolla kumpaankin suuntaan. Ja voi jösses mitä askelta ja venytystä sieltä tuli! Laittaa melkein miettimään että pitäisikö sitä irtojuoksuttaa ennen koulukisoja… 😉

IMG_1552-64

Onneksi tästä harjoituksesta selvittiin ilman sen suurempia henkisiä tai ruumiillisia traumoja. Ensi kerralla otan kaverin mukaan taluttamaan “varmuuden vuoksi”, kun opetellaan ajoa uudemman kerran.

IMG_1525-61

Eilen oli takajaloissa kuitenkin pientä turvotusta, joten päätin tänään vain kävellä maastossa. Sain menomatkalle kaverin yhdestä suokista ja paluumatkalle toisesta. Kolmannen kaverin sain vielä kentälle, kun mentiin muutama kierros ravipuomeja. Tänään ei jalatkaan turvottaneet yhtään, eli säikähdys oli turha. Treeniviikon hevosen osalta päätti kevyt hieronta ja päikkärit.

Sitten vähän muita päivityksiä… Sain vihdoin tehtyä maastakäsittelystä videon. Siis mitä me oikein maastakäsittelypäivänä puuhaillaan. Siinä on valtaosa eri harjoituksista, mutta kyllä siitä puuttuukin vielä juttuja. Ceen kanssa ongelmana on ehkä se, että harjoituksia pitäisi saada vaihdeltua tosi paljon, jotta se ei kyllästy. Video on koostettu tunnin kestäneestä treenistä. Tunnissa ehtii tehdä muutaman toiston kutakin harjoitusta laadukkaasti. Usein teenkin reilut alkukäynnit, sitten harjoituksia ja loppuun roudaan tavarat estekatokseen jolloin Cee saa loppukäynnit siinä samalla. Eli en siis tee välttämättä noita kaikkia joka kerta vaan muutamaa harjoitusta kerrallaan.

Lähes kaikkia noita harjoituksia mitä teen, voi tehdä myös selästä. Väistöä itsen ympäri voi tehdä vaikka ämpärin tai tuolin ympäri. Ainoa mitä ei selästä voi tehdä, on kävely samaan tahtiin 🙂 Se mitä haen näillä harjoituksilla on 1) ne on vaihtelua hevosen liikutukseen 2) ne parantaa luottamusta ratsukon välillä 3) ne lisää hevosen käsiteltävyyttä ja 4) kun katsoo liikettä maastakäsin, niin kaikki mahdolliset ongelmat näkee huomattavasti helpommin. Hyvää videohetkeä!

Vielä loppuun päivitystä lämmitettävästä vesiastiasta… Akku vaikuttaa kestävän vain reilun päivän joten joudun vaihtamaan sen joka ilta. Nämä pakkaset syö akkua ihan hirveesti, enkä vieläkään ole saanut hommattua sitä styroksista laatikkoa, johon akun saisi sijoitettua. Se vähentäisi vähän akun tehohävikkiä. Tosin se nyt on ihan sama, että lataako sitä akun ja vaihtaa sen joka päivä, kun vettä on kuitenkin lisättävä joka päivä. Koska hevoset juo sitä ❤ Eli teen tota hommaa ihan mielelläni, jee!

Tänään satuin tarhalle samaan aikaan kun siellä kovasti hörpittiin vettä menemään!

kuva uusi   kuva uusi2

Advertisements

2 Responses to “Loppuviikon kuulumisia, maastakäsittelyä ja lämmitys-update osa II”

  1. Mau January 23, 2014 at 8:39 am #

    Olipa mukava löytää blogi tallilta jossa olen itsekin lapsuuteni viettänyt, mukava lukea näitä juttuja 🙂 CC on kyllä kaunis, tuommoinen perinteinen suomiputte.

    • TKa January 23, 2014 at 10:51 am #

      Kiva kuulla, että lukijoitakin on 🙂 Ceessä ehkä vetosi juurikin toi perus-puttemainen olemus. Sieltä se löytyi pienen michelin-kerroksen alta 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: