Just yhden päivän pystyy olemaan pois tallilta…

6 Feb

…ehkä… Tänään torstaina piti mennä kuvaamaan ysien konserttia naapuripitäjään JA työmatka pääkaupunkiin siunaantui samaan syssyyn, joten en oikeasti ehtinyt tallille. Ihan hirvee fiilis. Olen ihan varma, että huomenna tallilla odottaa kiukutteleva pikkupoika, joka mököttää ja osoittaa mieltänsä ja on jäykkä (kun yhtenä päivänä ei ole liikutettu) ja vaikka mitä! Kun on tottunut käymään tallilla joka päivä, vaikka sitten vaan taluttelemassa tai naruttelemassa maasta, niin on kyllä ihan hirvittävän iso asia olla menemättä.

No, huomenna sitten tallille ja aikaa onkin monta tuntia seurustella oman heposen kanssa. Josko se ja tuleva viikonloppu sitten korvais tämän yhden vapaan…

Eilen oli ohjattu tunti ja vuorossa koulua, opena sijaisope K. Mä tykkään hirveesti K:n tyylistä: 1) vuorotellen keskitytään johonkin ratsukkoon, seurataan sitä riittävän kauan ja annetaan ohjeet joita seuraamalla voi itsenäisesti treenata kunnes ope taas kohdistaa huomion itseen 2) vaaditaan ratsukon tasolle sopivasti  ja haastetaan oikeasti työskentelemään (koskee sekä hevosta että ratsastajaa) 3) annetaan palautetta koko ajan, rakentavasti, sanotaan hyvä vasta sitten kun oikeasti parantaa tekemistään tai se riittää.

Aiheena oli siirtymät, mutta ei mitkä tahansa siirtymät. Niitä tehtiin pääty-ympyröillä pelkällä istunnalla. Pohkeet sai olla kiinni, mutta niitä ei käytetty. Käynnistä raviin siirryttiin pelkällä lantion liikkeellä, liioitellen lantion myötäystä niin että se lähes “vatkasi”, niin kauan että hevonen siirtyi raviin. Tätä hyödynnettiin kun tehtiin koko rata leikkaa -tiellä pohkeenväistöjä niin että lähtö oli käynnissä, siirtymä raviin edelleen väistäen ja vielä loppuun käyntiin vieläkin väistäen. Kun pohkeilla on jo tehtävä, eli väistättäminen, niin istunnan/lantion tulee hoitaa raviin siirtyminen.

Sama koski tietysti käyntisiirtymää alaspäin. Istuttiin liikettä vastaan, jolloin hevonen siirtyi ravista käyntiin tai laukasta ravin kautta käyntiin. Mutta käynninkin piti jatkua heti hyvänä eteenpäin liikkuvana eikä stopata. Oli hyvä harjoitus ja Cee tajusi sen idean jo noin toisen toiston kohdalla. Hieno heppa!

Myös ravista laukkaan siis siirryttiin pelkällä lantiolla, jolloin laukan puoleinen lantio piti siirtää eteen satulassa ja ulkolonkka taakse. Edelleenkään ei tehty nostoa pohkeilla vaan istunnalla JA ylöspäin, ei eteenpäin. Tuli todella hyviä nostoja, koska mähän opin tuon istunnalla noston jo aikaisemmin K:n tunnilla. Sen jälkeen ollaankin nostettu laukat oikein lähes poikkeuksetta. Paras ohje varmaan ikinä mitä olen saanut!

Cee oli aivan super koko tunnin ajan. En ole varmasti ikinä saanut sitä menemään niin hyvässä muodossa koko ajan, kaikissa askellajeissa. Osasyynä oli varmasti lämppäriharjoitus, joka oli pääty-ympyrällä kevyt ravi, jossa sisäohja taivutti “liikaa” sisään, ulko-ohja oli täysin löysä ja ainoastaan johti jos oli tarvetta, sisäpohje oli vahva ja hoiti sen että pysyttiin ympyrällä ja ulkopohje huolehti taipumisesta. Ja siis näin kun oli lämmitelty, niin kyllä oli heponen kuulolla, korvat heiluen vaan mentiin lopputunti. Ihana harjoitus!

Tätä ennen oli tiistaina tehty maastakäsittelyä, mutta aika lyhyesti, koska Cee oli silloinkin tosi hyvä. Väistöt, peruutukset jne. sujui ihan vain pienellä kosketuksella / liikkeellä. Ravi oli hallittua, kiemuraurat sujui hienosti. Niinpä ei ollut mitään syytä pitkittää reenejä vaan tyydyttiin noin 45 minsan harkkaan, johon heppakin oli tyytyväinen. Eikä toisaalta ihme, että oli tyytyväinen, kun maanantaina oli hypätty 🙂 Maanantain estetunnilla mentiin samoja harjoituksia kuin perjantaina ja Cee oli… no, arvasitte oikein, superhyvä!

Nyt on reenit menneet niin hyvin ja heponen on tuntunut niin hyvältä, että vähän itseäkin alkaa ihmetyttää. Tai sitten treenit on vaan riittävän monipuoliset ja hepokin jaksaa puuhastella kun on vaihtelevuutta 🙂

Tänään tällainen kuvaton postaus, josko viikonloppuna saisi vaikka jotain uusia oikeita kuvia (ja kuvaajan paikalle, toim.huom.)… 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: