Lämmityspostaus – yhteenveto talvesta ja toimivuudesta

3 Mar

Talvi 2013-2014 alkaa olla ohi. Yöpakkasia vielä on, mutta lumi on lähes kokonaan sulanut pois ainakin täällä Kanta-Hämeessä. Niinpä nyt onkin hyvä vetää yhteen lämmitettävän vesiastian kokemukset. Vesiastian teko-ohjeet löytyvät täältä blogistani, kuten myös aikaisemmat lämmityspäivitykset [eka] [toka].

Ihan alkuun pitää todeta, että olen ollut todella tyytyväinen tähän vesiastiaprojektiin. Se tunne kun illalla käy täyttämässä vesiastian seuraavaa päivää varten ja huomaa että useampi kymmenen litraa on päivän aikana juotu, on kyllä mielettömän hieno. Siinä tuntee tekevänsä työtä jolla on tarkoitus! Muutenkin olen ollut yllättynyt astian helppohoitoisuuteen. Näin kun on vain yöpakkasia mutta päivisin nollassa tai asteen pari plussan puolella, astia pysyy sulana ilman akkulämmitystä. Akkua on siis tarvittu vain kovemmille pakkasille.

IMG_0882

Akusta muuten sellainen havainto, että sen tulee olla hyvälaatuinen. Mitään harrasteakkua ei kannata hankkia tähän käyttöön vaan sen tulee olla virtansapitävä myös pakkasessa. Tässä on akkujen välillä selkeitä eroja. Toinen tähän tarkoitukseen käyttämäni akku kesti ehkä puolet siitä mitä toinen, parempi akku. Siispä panosta akkuun. Akun kesto tänä talvena meni jotakuinkin näin:

Yli -15 astetta -> päivän

Alle -15 astetta -> puolitoista – pari päivää

Plussan puolella päivisin (vaikka öisin menisi pakkasen puolelle) -> ei tarvita akkua

Astia itsessään toimii hyvin näin kun se on tehty, vaikka tosiaan tekisi mieli testata sitä toista lämmityselementti-ajatusta. Kokeilu saattaa jäädä odottamaan toista ajankohtaa, sitä kun tämä astia on aikansa elänyt nimittäin. Onhan sitä teko-ohjeet nyt kirjattu muistiin myöhempää käyttöä varten 🙂

Erittäin tärkeä osa astiaa on kansi. Kansi pitää veden sulana yön ajan. Jos astiassa ei ole kantta, lämpö karkaa ja helposti vesi on aamulla jäässä. Jos vesi ehtii mennä jäähän, ei sen sulattamiseen riitä kovemmilla pakkasilla kuin isoin lämmitysteho. Kansi on kätevintä tehdä uretaanilevystä ja varustaa tukevalla kahvalla.

image

Tein itse kannen, joka menee astian sisäpuolelle. Tämän sijasta kannattaa tehdä kansi joka menee astian koko yläosan yli. Kansi nimittäin kuluu (kun se on tehty uretaanilevystä) ja sään vaihteluiden takia astia elää. Kansi valuu helposti alaspäin astiaan ja voi (ainakin teoriassa) jäätyä kiinni veteen. Kannen voi tässä tapauksessa (isompi kansi) kiinnittää astiaan yön ajaksi esimerkiksi mustekalalla joka on sidottu kahvaan kiinni ja koukut kiinnitetään astian reunoihin.

Yksi merkittävä asia on myös se, että astia täytetään iltaisin lämpimällä vedellä (koko vettä ei tietenkään vaihdeta vaan juodun veden tilalle kannetaan lämmin vesi). Jos astiassa on vain kylmää vettä ja päivisin on pakkasta, vesi saattaa mennä riitteeseen ilman lämmitystä (akkua). Eihän siitä sinänsä ole haittaa, sillä hevoset pystyvät kyllä turvalla rikkomaan riitteen ja vielä jonkinmoisen jääkerroksenkin. Mutta onhan se mukavampi juoda “vähän lämpimämpää” vettä. Veden kulutuksessa huomaa eron kylmän ja vähänkin lämpimämmän veden välillä heti.

Aika usein sanotaan, että hevoset eivät tarvitse vettä ulos talvella, koska syövät lunta janoonsa. Tänä talvena ei paljon ole ollut lunta jota syödä! Pimeimpänä aikana hevoset tarhasivat klo 7.30 – 15.00 ja sinä aikana kumpikin hevosista joi noin 10 litraa. Kovilla pakkasilla  joivat vähemmän, lauhemmalla (ja aurinkoisella) ilmalla enemmän. Joinakin päivinä astiassa oli ehkä vajaa 10 litraa vain jäljellä kun sitä meni täyttämään. Niinä kertoina olenkin sitten puhdistanut astian, ettei vettä mene kovasti hukkaan.

Nyt kun valoisa aika on pidentynyt, alkavat hevoset olla taas pidempään pihalla ja odotan veden kulutuksen lisääntyvän edelleen. Eristetty astia riittäisi suurimmalle osalle, jos vesi kannettaisiin aamulla. Mutta koska aamulla minä olen töissä 🙂 niin lämmitettävä astia on itselleni se oikea vaihtoehto!

kuva uusi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: