Rataesteharjoituksia

22 Jun

Kun kerran kisakausi meni meiltä aika lailla sivu suun, niin päätin järkätä ratesteharjoitukset meidän tallin yksäreille. Suunnittelin radan ja laitoin kutsun tallin seinälle. Muutama ratsukko lähtikin mukaan harjoituksiin – loppujen lopuksi meitä oli viisi ratsukkoa.

Rataan halusin muutaman erikoisesteen, sarjan, oksereita mutta myös haastavuutta teihin. Radassa oli 7 estettä – olisi varmaan mahtunut enemmänkin esteitä, mutta mielestäni harkkoihin ihan riittävästi. Toisaalta myös kentän kunto puolsi tätä estemäärää. Saatiin esteet hyville ponnistus- ja laskeutumispaikoille, eikä niihin kohtiin missä oli pehmeää.

Cee oli ollut juhannuslaitumella torstaista sunnuntaihin. Hain siis sen laitsalta ja annoin “aamukaurat” karsinaan porkkanoiden kera. Sen aikaa heponen ehti levätä karsinassa, että käytiin rakentelemassa rata ja harjailin Chen kunnolla. Oli meinaan tukkakin todella sekaisin ja täynnä romua, kun se oli ehtinyt piehtaroida karsinassa 🙂

Lähdin verkkailemaan kentälle, aika kurinalainen esteverkka alkukäynteineen ja -raveineen, ympyröineen ja taivutteluineen. Otin kuitenkin aika nopeasti oikean laukan ja heti kun laukka oli hyvä, ekan verkkaesteen, eli nelosen.

image

 

 

Hyppy kulki hy-vin! Cee imi esteelle tosi mukavasti ja laukka pyöri hienosti. Otin verkkaesteen (noin 60 senttiä) nelisen kertaa ja sen jälkeen vaihtui suunta. Meitä oli tässä vaiheessa kolme ratsukkoa kentällä verkkaamassa. Vasempaan kierrokseen menin ensin vähän ravia taivutellen ja kun alkoi tuntua hyvältä, otin ravilla vasemman kierroksen verkkaesteen eli muurin.

Tai siis lähestyin ravilla mutta Cee nosti laukan muutama askel ennen muuria. Niinpä annoin sen laukata ja se meni hienosti yli! Ei tietoakaan muurille kieltelevästä hevosesta! Viime kesähän meillä meni aika kivasti niin, että saatoin tippua viisikin kertaa kun yritettiin ylittää muuria, 20-senttistä…

Niinpä otin sitten saman tien toisen kerran verkkamuurin ja vielä kolmannenkin kerran. Siinä oli sitten verkka ja -hypyt.

Koska olin kolmesta ratsukosta kaikista pienimpiä hyppäävä, niin menin radan ensimmäisenä. Estekorkeus vaihteli noin 40-senttisestä ristikosta noin 60-senttiseen pystyyn (erikoiseste).

Ykköselle tulin oikeassa laukassa, tuli hyvä tie ja hyvä hyppy. Laukka pyöri mukavasti ja askeleet osuivat hyvin. Ykkönen oli puna-valkoinen puomieste, joka aikoinaan aiheutti Ceellä noin metrisen varmuushypyn, ettei vaan se hyökkää! No, ei tarvitse enää niistä huolehtia.

Kakkonen siirrettiin kentän kunnon takia poikittaisesteeksi, joten ratapiirroksesta se poikkesi hieman. Tälle esteelle oli pakko tehdä ylimääräinen pääty-ympyrä, koska vauhti oli niiiiin kova ykkösen jälkeen! Uusi lähestyminen meni hyvin ja ylitys samoin.

Kolmonen oli muuri ja sen menin varmistellen yli. Mutta hyvä ylitys, laukanvaihto sen jälkeen meni ok. Nelosen lähestyminen oli huono, olisi pitänyt saada vielä yksi askel, mutta Cee päätti hypätä kaukaa. Ei nätti hyppy, mutta ok sekin.

Sarjan a-osa oli hattivatti-erikoiseste, johon tunsin että Cee voisi yrittää pysähtyä. Niinpä annoin pienen piiskamuistutuksen, jonka seurauksena heponen oikein ryntäsi eteenpäin, jolloin meikäläinen ei enää päässyt hyvin mukaan. Sarjan välissä tuli joku “epämääräinen määrä” askelia ja b-osa kiivettiin yli. Mutta mentiin kuitenkin.

Kutonen oli poikittainen, se meni hyvin. Viimeisenä okseri, johon sain todella hyvän tien. Okseri myös meni hyvin, vaikka paikka ei ollut kovin hyvä.

Aivan selkeästi radalla tulee ilmi omat heikkoudet toooosi hyvin. Ratsastus pohkeella osoittamaan oikeaa paikkaa, puutteellinen. Kädellä reilu myötäys jo paljon ennen estettä, puutteellinen. Mutta muuten, pärjäsin mielestäni ihan kivasti. Vähän oli roiskimisen makua, mutta siitähän sitä ollaan opettelemassa pois.

Kuvamatskua ei ole, koska en älynnyt pyytää ketään kuvaamaan omaa rataa 😦 No, ens kerralla sitten. Loppuverkkana tein kentällä muiden lämmitellessä isompia esteitä varten vielä vähän ravi- ja laukkatyöskentelyä ja loppuun vielä parinkymmenen minsan maastokäynnit. Hyvä treeni ja olin todella tyytyväinen Ceehen (ja itseeni 🙂 ) Tätä lisää!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: