Onko se kiltti

21 Jul

Kaikkien alojen asiantuntijoiden foorumilla hötönetissä on keskustelu, jonka aiheena on otsikon kysymys: Minkälaisen hevosen ostan? Neuvoja on yhtä monta kuin neuvojia, normaaliin tapaan. Keskustelua seuratessani jäin kuitenkin miettimään oman hevoseni hankintaa silloin reilu vuosi sitten. Mitkä asiat itselleni olivat tärkeitä, mitkä eivät olleet tärkeitä, miten työstin “sopivan” hevosen löytymistä…

Juttuhan lähti liikkeelle siitä, että syksyn pimeinä iltoina lueskelin hevosten myynti-ilmoituksia netistä. Tätä kutsutaan hienommin markkinakartoitukseksi 😀 Tutustuin siis siihen, minkälaisia ja -hintaisia hevosia tarjolla on, missä ja miten niitä myydään. Alkoi muodostua aika hyvä käsitys tarjonnasta, vaikkakin omaan tilanteeseen helpotusta toi se, että lueskelin pääsääntöisesti suomenhevosten myynti-ilmoja. Kun sitten sain vielä siskon puoliverisen tamman viikoksi koeajoon 😉 niin sen jälkeen ei oikeastaan paluuta entiseen, hevosettomaan elämään, ollutkaan.

Olen aika insinöörimäinen, joten tein excel-taulukon, johon kirjasin ne ominaisuudet, jotka Unelma-hevoseltani pitäisi löytyä. Sen jälkeen luin kaikki internetissä olevat myynti-ilmoitukset. Ihan totta. Kaikki. Niitä ei sitten kuitenkaan ole niin monta – ei ollut silloin enkä usko olevan nytkään. Jokaisen potentiaalisen ehdokkaan vertasin tätä taulukkoa vasten. Jos se täytti kriteerit edes osittain tai tärkeimmiltä osin, niin se pääsi vertailutaulukkoon ja jatkoin etsimällä siitä lisäinfoa. Tässä pätkä taulukosta… (hevosten nimet ja videoiden osoitteet jne. on “mustattu” 😉 )

ostoexcel

Värikoodasin kaikki ehdokkaat sen mukaan, olivatko ne sellaisia että kannattaa koeratsastaa, kannattaa sitten kokeilla jos ei muuta löydy, ei todellakaan kannata edes koeratsia (tai koetettu on, ei käy). Tämän jälkeen soitin myyjälle tai kysyin sähköpostilla lisäinfoa myyjältä. Pyysin kuvia, videoita ja vastauksia lisäkysymyksiin. Näistä koostin dokkarin, jonka otin mukaan koeratsastukselle. Siinä oli listattuna plussat, miinukset ja hevosen speksit sekä muut erityiset seikat. Koeratsastuksen jälkeen täydensin lappua tilaisuuden havainnoilla. Tässä esimerkki yhdestä lapusta (taas poistettu tuntomerkkejä)…

koeratsilappu

Laitoin myös oman ostoilmoituksen nettiin useammalle palstalle ja sitä kautta tulikin useampi ehdokas, jotka eivät olleet yleisillä markkinoilla. Ostoilmoituksen laittaminen siis kannattaa.

Kaikissa koeratsastuksissa oli Mies mukana, joka videoi sekä esittäjän ratsastuksen että oman koeratsastukseni. Samalla pystyin todella hyvin käymään läpi omia tuntemuksiani ratsastuksen jälkeen toisen henkilön kanssa, joka oli myös ollut paikalla ja ottanut kontaktia hevoseen. Ratsastuksenopettajan neuvot hevosen etsinnälle olivat lyhykäisyydessään seuraavat:

1. Mieti ratsastuskoulun hevosia. Mikä niistä, nyt kun olet mennyt useita kertoja kaikilla, tuntuu omaan takapuoleen parhaalta? Etsi samanlaista tuntumaa.

2. Koeratsastuksessa. Onko hevonen kiltti ja onnistuvatko kaikki hoitotoimenpiteet? Hevosen perusluonnetta ei voi muuttaa.

Kaikkien koeratsastusten videot kävin läpi ratsastuksenopettajan kanssa. Mihinkään hän ei sanonut, että ota tuo tai älä ota tuota. Hän sanoi, että “Miltä se tuntui takapuoleen, tuntuiko se siltä kuin pitääkin?”. Ensimmäisen kohdalla tiesin jo ennen kuin videota katsottiin, että laukka ei vaan ehdokkaalla riitä. Ja niin ope totesikin että “Laukka voi parantua tai sitten se voi jäädä tuollaiseksi.” Yhden ehdokkaan kohdalla katsottiin video ihan vain kauhistelun vuoksi, sitä en tosissani ollut edes ostamassa. Toisen kohdalla olin vielä ostamassa hevosta kunnes mietin vastauksen tuohon open esittämään kysymykseen ja huomasin, että ei se tuntunut siltä kuin pitää. Ja Ceen kohdalla vastaus oli selvä – perstuntuma oli oikea ja hevonen oli kiltti.

Koska tuntuma oli niinkin hyvä, sovittiin toinen koeratsastus ja samaan yhteyteen eläinlääkärin tarkastus. Eläinlääkäri teki perustarkastuksen ja lisäksi taivutuskokeet. Niissä ei ollut mitään reaktioita ja muutenkin hevonen sai terveen paperit. Pois lukien sen, että Cee oli aika pulskassa kunnossa 😉 Toisessa koeratsissa ratsastin ensin itse ja hyppäsin myös pientä ristikkoa. Sen jälkeen ope hyppäsi selkään ja testasi myös perusavut ja hyppäsi muutaman testihypyn. Ja homma oli sillä selvä. Rahat vaihtoivat omistajaa ja Cee lastattiin matkaan uutta kotia kohti.

Alkuperäisestä “vaatimuslistasta” kriteerit toteutuivat Ceen kohdalla näin:

Säkäkorkeus 155-160 cm (Cee noin 158 cm)
Koulutustaso HeB (Cee noin HeC ostettaessa)
Rataesteet 80 cm (Cee muutamia ristikoita)
Maastovarma (Cee maastovarma, testasin myös maastossa ratsastuksen toisella koeratsilla)
Minkälaisen ratsastajan tarvitsee Normi (Ceetä täytyy kyllä ratsia aika jämäkästi, eikä antaa sluibailla, sen se osaa)
Sukupuoli Ruuna/Tamma (Ceehän on ruuna ja en oikeasti kyllä edes ajatellut ostaa tammaa, on ne sen verran hankalia)
Hinta alle 4 000 euroa (Cee maksoi enemmän kuin tämä, mutta aika vähän yli budjetin, tosin varusteita ei tullut mitään mukaan)
Ikä 6-10 vuotta (Cee oli ostettaessa 5-vuotias, kääntynyt kuitenkin jo 6-vuotiaaksi)
Sijainti alle 4 tunnin ajomatkan päässä (Cee ostettiin noin vajaan kahden tunnin ajomatkan päästä)

Lisäksi olen kirjoittanut koeratsilappuun, että ei toimi karsinahevosena ja on lihava. Mutta niin vahva oli se “perstuntuma” että ostin silti. Ja niin vaan se on oppinut olemaan karsinassa ja on laihtunut ihan sporttiseksi polleksi. Koulutustasokin on noussut niin että taidetaan aika hyvin olla tuolla HeB-tasolla ja esteissäkin toisella ratsastajalla 80 sentin tasolla (itsellä vielä jännittää aika paljon tuo korkeus). Noin vuodessa ollaan päästy sille tasolle mikä oli tavoitteena ostohetkellä.

Niinpä loppukaneetiksi voisin sanoa, että ne ratsastuksenopettajan kaksi kriteeriä olivat ne, jotka merkitsevät eniten hevosen ostamisessa. Perstuntuma. Onko se kiltti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: