Tallipaikkapohdintaa

3 Nov

Kyllä. Taas kävin lueskelemassa hootee.nettiä. 🙂 Puolustukseksi sanottakoon, että blogiin oli suuntautunut jonkin verran liikennettä siltä suunnalta, joten kävin katsomassa miksi. Ja sitten löysin sieltä melko monta tallipaikka-aiheista keskustelua. Niitä lueskellessa tuli mieleen, että olen kyllä tosi tyytyväinen oman hevosen tallipaikkaan ja palveluun.

Tallivuokraa vastaan saan hevoselleni valoisan, kuivan, kalustetun yksiön. Yksiössä on ikkuna, hyvät kattovalot, kiinteät ruoka-astia ja suolakiviteline sekä automaatti-vesikuppi. Yksiö on iso, turvallinen, ilmastoitu, lämmin ja kuivitus on toimiva. Hevoseni nukkuu usein makuullaan yksiössään.

Hevoseni ulkoilee paljon – kesällä 24/7, talvella se on yöt sisällä. Huonolla kelillä hevonen pääsee sisään aikaisemmin, kauniilla ilmalla ulkoilua jatkuu niin pitkään kuin mahdollista. Tallinpitäjä huolehtii hevosen ulos aamulla ja sisään illalla. Hevosella on seuraa ulkoillessa – oma tarhakaveri ja mahdollisuus koskea myös muihin hevosiin. Hevosella on tarhassaan joko luonnon säänsuoja (puita) tai rakennettu. Pollellani on myös vettä tarjolla tarhassa ympäri vuoden.

Hevoselleni tarjotaan väkirehut melasseineen kaksi kertaa päivässä ja heinät neljä kertaa päivässä. Rehu on hyvälaatuista ja maistuvaa. Koska hevoseni saa erikoisuutena pellavarouhetta iltaisin, tallinpitäjä laittaa sen likoamaan hyvissä ajoin ennen iltaruokaa ja tarjoilee sen iltaruokien yhteydessä.

Kun haluan pestä hevoseni, tallissa on pesukarsina sitä varten. Hanasta/letkusta tulee lämmintä vettä. Voin pestä myös hevoseni varusteita tallin pesukoneella ja kuivata ne kuivausrummussa pientä maksua vastaan. Mitään ei tarvitse pestä kotipesukoneessa – ei loimia tai huopia tai suojia.

Kaikkia omia ja hevoseni varusteita säilytän tallin tarjoamissa lämmitetyissä, lukittavissa tiloissa. Hevoselleni on varattu iso lukittava kaappi, johon mahtuvat aivan kaikki jokapäiväiset varusteet ja kisavarusteet ja varavarusteetkin. Varusteet voi kuivata varustehuoneessa, sillä se on lämmin. Mitään ei tarvitse säilytellä kotona. Sosiaalitiloissa on oma lukittava pukukaappi juuri minua varten. Tila on lämmin. Voin säilyttää kaikki saappaani ja turvaliivini sekä kypäräni tallilla. Mitään niistäkään ei tarvitse säilytellä kotona.

Käytössäni on aina vähintään yksi kenttä, suurimman osan päivästä kaksi valaistua kenttää. Myös estekalusto on käytössä, erikoisesteineen. Suoraan tallilta pääsee maastoon – on mäkiä, hiekkateitä, nurmen peittämiä vanhoja metsäautoteitä… Käytössä on myös tallitupa – lämmin tila, jossa voi keitellä vaikka kahvit ja istahtaa sohvalle lukemaan hevoslehteä. Tallin yksäreiden tapahtumissa aika usein ratsastuksen jälkeen tai lomassa istutaankin tallituvassa ja jutellaan.

Jos hevoseni tarvitsisi loimea, se laitettaisiin päälle aamulla ja otettaisiin pois illalla. Sama tarhasuojien tai yöpinteleiden kanssa. Jos pollella on lääkekuuri päällä, tallinpitäjä antaa lääkkeet, vaikka en itse olisikaan paikalla. Kuten vaikka Ceen sulfakuurin aikaan, kun sulfaa piti antaa kaksi kertaa päivässä. Tallinpitäjä hoiti aamulääkityksen, ilman mitään ihmettelyjä.

Ja tärkein juttu. Tallinpitäjä on ammattilainen. Voin luottaa siihen, että sovitut asiat pitävät ja hevoseni hoito on hyvissä käsissä – vaikka en itse pääsisikään joka päivä tallille.

Voi olla, että jotain jäi vielä poiskin. Kun luki hootee.netin keskusteluja, niin vaikutti siltä, että on olemassa vain huonoja tallipaikkoja. En oikein usko siihen, oman kokemukseni valossa. Paljon on kiinni siitä, miten tallipaikkalaiset itse hoitavat asioita. Siivotaanko omat jäljet pois? Jos kaveri ei pääse tallille, hoidetaanko silloin kaverinkin hevonen? Kun laitetaan estekalusto kentälle, siivotaanko se myös käytön jälkeen pois? Entä kentät – käytetäänkö pohjaa tasaisesti ja kerätään hevosten jätökset pois? Jutellaanko tallilla muiden kanssa vai miten kukin itse osallistuu hyvän ilmapiirin luomiseen? Jos huomataan joku epäkohta, sanotaanko siitä tallinpitäjälle vai kerrotaanko se hootee.netissä?

Hmm. Makes you wonder.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: