Lunta!!!!!

22 Nov

No vihdoin! Lunta! Vaikka edes pariksi päiväksi niin silti!

Vuoden 2013 syksy oli täynnä märkyyttä, pimeyttä, kuraa, vesisadetta, auringottomuutta. Tämän vuoden syksy sen sijaan on mennyt melko kivuttomasti. Toki on sadetta ja kuraa mahtunut tähänkin syksyyn, mutta ei lainkaan samaan malliin kuin vuosi sitten! Tää syksy on tuntunut lähes inhimilliseltä.

Osaltaan asiaan on vaikuttanut varmasti se, että olen joinakin arkipäivinä päässyt töistä lähtemään aikaisemmin ja siten valoisaan aikaan maastoilemaan. Jos se tekee hyvää hevosen päälle, niin kyllä se tekee myös ratsijan päälle! Vanne ei siis ole puristanut päätä niin kovasti. 🙂

Reilu pari viikkoa sitten satoi meillä ekan kerran lunta. Ceellä ei (tietenkään) ollut hokkikenkiä eikä tilsakumeja. Liikutus oli siis mitä sattui ja kerran käytiin kentällä ihan nelinkontinkin… En vaan uskonut kun Cee yritti kertoa, että pohja on huono, tässä ei voi liikkua. Minä hölmö vaan patistin eteenpäin, että nyt pitää liikkua kunnolla, kun ollaan monta päivää jo höntsäilty! Virhe! Niin siinä sitten loppujen lopuksi kävi, että Cee kompastui kaikilla neljällä jalallaan noin 15 senttisiin tilsoihin ja mentiin nelinkontin nurin. Pysyin selässä ja vielä kun Cee nousi ylöskin.

Siinä vaiheessa onneksi alkoi päässä raksuttaa jotain oikeitakin ajatuksia, että tuskin hevonen laiskuuttaan kompastelee nurin. Kurkkasin mahan alle ja sain aikamoisen morkkiksen, että miksen uskonut mun hevosta! Siinä se seisoi, jalat täristen, niiden tilsojen kanssa. Hyppäsin äkkiä alas selästä ja koputtelin esteen kannattimella tilsat irti  ja siinä oli meidän ratsastus sillä kertaa.

Tuli taas hyvä muistutus siitä, että hevonen ei esitä. Tai ainakaan mun hevonen ei esitä. Jos se yrittää krtoa jotain, niin pitää kuunnella.

Kengittäjä kävikin sitten muutaman päivän päästä siitä laittamassa hokit ja tilsakumit. Ei olis mielellään laittanut kumeja, koska ne kerää likaa ja irrottaa kenkiä ennen aikojaan. Just silloin ei ollut pakkasta tai luntakaan, joten ymmärrän pointin. Mutta pidin pääni ja hyvä niin. Nyt voi huomattavasti turvallisemmin ratsia menemään, kun luntakin tuli 🙂 Mä olen aika tarkka kavioiden kunnosta ja putsaan ne aina mennen tullen, joten uskon että tää on meille oikea ratkaisu.

Ceellä oli hieroja keskiviikkona ja sen lepopäivän lisäksi ollaan muutenkin hölläilty reeneissä. Tai no, maanantaina oltiin esetetunnilla, se oli ihan kunnon harkka. Mut sitten tiistaina kevyt jumppa kentällä, ke vapaa ja hieronta, to kävelymaasto, pe vain reilun puolen tunnin harkka kentällä (oli vähän levoton seura kentällä)… Niinpä kun tänään oltiin rentoja ja tahdikkaita, niin olin enemmän kuin iloisesti yllättynyt.

Luminen, hyväpohjainen kenttä. Rento, tahdikas hevonen. Hyvää talliseuraa. Mitä sitä muuta voisi lauantaiaamulta toivoa?

Ps. Lämmitettävä vesiastiahan on kaivettu esiin. Meillä on nyt se parisen astetta pakkasta päivin öin. Tällä hetkellä lämmitystä ei ole päällä vaan astia täytetään lämpimällä vedellä iltaisin. Kansi kiinni ja aamulla auki. Vesi pysyy täysin sulana, ei edes reunoilta mene hileeseen. Ai että mä olen siihen tyytyväinen!

image

Advertisements

2 Responses to “Lunta!!!!!”

 1. ponny December 23, 2014 at 1:26 pm #

  Hei ja hyvää joulua.
  Olin aivan häikäistynyt sun vesiastia ohjeeseen jonka löysin googlaamalla.
  Olen väsäämässä samanlaista itselleni. Tuo akun käyttö on se juttu, kun verkkosähköä ei ole saatavilla.
  Toisikohan joulupukki 🎅 tänne blogiin tai mun s- postiin ohjeen akun hankkimiseksi. Minkä merkkinen, millainen vai tavallinen auton akku.
  Lisäksi toivoisin pukilta tarkempaa ohjetta tupakkisytytin liittimen purkuun – tai ainakin siihen miten hauenleukakytkentä tehdään. (Nimimerkillä uusavuton).
  Voisikohan akun laittaa styroksiseen pakastelaukkuun suojaan lumisateelta tms.. Vai kuumeneeko akku käytössä?

  • TKa December 25, 2014 at 6:18 am #

   Heippa Ponny!

   Ensinnäkin akusta. Se voi olla auton akku tai hyvälaatuinen vapaa-ajan akku. Merkillä ei ole väliä. Itsellä on Tokmannin Unibull-akku, joka on kesät laitumella paimenkäytössä.

   Toiseksi se hauenleukakytkentä. Helpoin tapa tehdä se, on käydä hakemassa Motonetistä tämä http://www.motonet.fi/fi/tuote/482100/Tupakansytytinpistorasia-hauenleuat tai mistä tahansa “romukaupasta” vastaava, jos Motonettiä ei satu olemaan lähellä. Tässä ratkaisussa hyvä puoli on se, että penkinlämmittimen tupakansytkäliittimessä on sulake, joka pompsahtaa, jos jotain menee vikaan.

   Akku kannattaa ehdottomasti laittaa styroksiseen laukkuun. Akku kestää kauemmin kovilla pakkasilla JA saat liittimet suojaan lumelta ja vedeltä. Vähintään täytyy kietaista muovia liitinten ympärille, etteivät ui märässä.

   Vielä meillä ei ole tarvittu akkua, kun käytän kantta yöllä. Eli kun hepat tulevat sisälle, kansi kiinni. Illalla kuumat vedet astiaan. Aamulla kansi auki.

   Mukavia puhdehetkiä ja joulua!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: