Ruokinnan säätöä

28 Jan

Melkein kaksi vuotta siihen on mennyt, mutta nyt ollaan siinä tilanteessa, että Cee saa kauran, kivennäisen ja melassin lisäksi vähän lisärakennusaineita. Treenataan kuitenkin aika monipuolisesti, käydään maastoissa, hangessa, pidetään kevyempiä päiviä, vapaatakin joskus. Mutta yhä vain saan kuulla ammattilaisilta, että tuohon pitäisi saada lisää ja tuohon vähän lisää ja tuonnekin jotain vielä. Pakko oli sitten myöntää, ettei se “tuohon, tuohon ja tuonnekin” toteudu tällä ruokavaliolla, eikä treenejä voi ainakaan lisätä tästä nykyisestä, jos aikoo hevosen pitää terveenä.

image

Tutustuin erilaisiin mysleihin ja lisäravinteisiin, mitä tarjolla on. Vertailin niitä, katselin minkänäköisiä hevosia niiden syötöllä on saatu aikaiseksi, lueskelin kommentteja sapuskoista ja omalla tallilla tsekkasin kaikki myslit läpi verraten paljonko sitä kullekin hevoselle annetaan ja miltä se hevonen näyttää. En päätynyt yhteenkään tallilla tällä hetkellä syötössä olevaan rehuun vaan Havensin Natural Balanceen.

Osasyynä oli se, että tuossa ei ole mitään turhaa ja sen sijaan siinä on mm. spelttivehnää. Halusin lisäksi että siinä ei ole melassia eikä kauraa, koska halusin että kaikki muu ruokinta jää samaksi kuin aikaisemmin ja tämä tulee vain lisäksi. Näin voin varmistua siitä, että jos muutosta tapahtuu, on se tämän rehun ansiota eikä jonkun muun. Omissa töissäni olen tottunut siihen toimintatapaan, että tehdään yksi muutos kerrallaan, tarkastellaan tilannetta sen jälkeen ja vasta sitten muutetaan jotain toista osa-aluetta, tarkastellaan uudelleen jne.

Kaksi vuotta sitten kun Cee tuli mulle, sen ruokinta oli 1/4 l kauraa aamulla ja illalla, kivennäiset ja noin desi melassia (liotettua leikettä). Tietysti heinää reilusti, mutta huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmassa elämässä – koska silloinhan Ceellä oli laihdutusurakka meneillään. Siitä kaurat on nyt nousseet 1 l kauraa aamulla ja illalla, kivennäiset ja noin puoli litraa melassia (kivennäiset ja melassi siis vain iltaruokaan). Ja nyt kolmisen viikkoa sitten Ceelle lisättiin iltaruokintaan puoli litraa Natural Balancea. Pellavarouhepuuroa Cee saa illalla myös 1 dl eli noin puoli litraa puuromuodossa.

Natural Balancessa on energiaa 3 105 kcal /kg. Cee syö sitä siis noin 800 kcal edestä. Kauroja Cee saa karkeasti ottaen 3 100 kcal edestä. Melassista tulee noin 200 kcal vuorokaudessa (2 770 kcal /kg). Pellavarouheesta vielä päälle noin 450 kcal vuorokaudessa, jolloin ollaan arvossa noin 4 500 kcal. Heinästä Cee saa arviolta 17 000 kcal (ei ole analysoitu, joten tämä on täyttä arvausta ja keskiarvojen kanssa pelausta). Yhteensä näistä tulee 21 500 kcal. Ja Ceen laskennallinen energiantarve on 21 500 kcal vuorokaudessa. Ehdottomasti siis tuo lisärehu on tarpeen, jo laskennallisesti.

Nyt ollaan menty näillä sapuskoilla kolme viikkoa ja pakko on sanoa, että tuloksia alkaa näkyä. Selkeästi siis oltiin miinuskaloreilla ennen tätä ja nyt ollaan tasan tai pikkiriikkisen plussalla. Selkä on noussut, takalistossa on alkanut tulla pyöreyttä, treenit maistuu… Hyvä juttu! Eikä tämä ainakaan kuumenna yhtään. Samanlainen heponen on käsissä kuin aikaisemminkin. Näillä siis mennään – ainakin talvikausi. Kesällä kun päästään laitumelle, voidaan miettiä sitä ruokintaa taas uudelta kantilta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: