Koulusatulaa mä metsästän… tahdon saada sopivan…

18 Feb

Jokainen hevosenomistaja tietää, millaista on etsiä sopivaa satulaa. Turhauttavaa. Aikaavievää. Kallista. Hermojaraastavaa. Siinäpä muutama kuvaava adjektiivi aiheesta.

Meillähän kävi aivan käsittämättömän hyvä tuuri ensimmäisen oman satulan kanssa – hain kaksi satulaa Ratsukellarista Tampereelta sovitettavaksi ja molemmat niistä sopi. Tämä tilanne oli siis maaliskuun lopussa 2013, heti kun Cee oli tullut mulle. Sovitetut satulat oli Heritage Sprinter 17″ XW ja Heritage Ultra 17″ XW. Näistä Ceelle jäi Ultra käyttöön ja sillä ollaankin menty näihin päiviin asti. Kunnes hoksasin että satula oli jäänyt liian leveäksi laihdutusoperaation jäljiltä ja ostin kokoa pienemmän Ultran tilalle. Ultra on siis estesatula, mutta sillä voi ihan ok harrastella myös koulua.

Jo vuoden 2013 syksyllä aloitettiin koulusatulan metsästys, joka huipentui vuosi sitten helmikuussa kaverilta ostettuun Sydney-penkkiin. Tässä rumbassa sovitettiin seuraavat penkit (jotka nekin Ratsukellarista sovitukseen haettuja):

Albion K2 (yleissatula) 18″ leveys XW. Liian leveä. Etutoppaukset jäivät irti hevosesta (liian paksut?). Paneelit eivät selän suuntaiset vaan jäivät irti.

Albion K2 (yleissatula) 17,5″ leveys MW. Liian kapea.

Cliff Barnsby Omega (yleissatula) 17″ leveys 5. Liian suorarunkoinen. Ihana istua. Painopiste liian takana. Cee juoksi alta.

Cliff Barnsby Raven 17″ leveys 5. Valui eteenpäin lavoille ratsastaessa.

Sydney koulupenkki 18″ leveys 35. Kippasi eteenpäin jo ilman ratsastajaa. Liian leveä. Ei ratsastettu.

Sydney yleissatula 17″ leveys 35. Liian leveä.

Kaverilta ostettu Sydney koulusatula oli 17″ istuimella ja leveydeltään 33. Satula tuntui sopivan Ceelle kuin nakutettu. Käytin sitä alkuun säästellen, sitten tuli kausi jolloin käytin sitä monta kertaa viikossa ja sitten huomasin Ceen selässä muutoksia, joiden arvelin johtuvan siitä että tämä satula painoikin liian pitkänä selän takaosaa. Niinpä jouduin luopumaan muuten niin ihanasta satulasta ja myymään sen eteenpäin.

satula

Nyt olen alkanut haaveilla uudelleen koulusatulasta, kun kesän kisakausi lähenee ja se D-lupakin on hommattu. Suomenhevosten Kummajaiset Urjalassa kesäkuussa kummittelevat mielen pohjalla ja sinne olisi kiva päästä ihan kunnon penkillä edustamaan.

Mahdollisina penkkeinä olen nyt listannut seuraavat:

Hubertus koulusatula. Hubertusta olen kerran kokeillut Ceen selkään (oli kyllä estepainotteinen muistaakseni) ja se vaikutti hyvin samantyyppiseltä satulalta kuin mikä on tuo Heritage. Etuna myös edullinen hinta. Tätä kyselty sovitukseen Satulasopesta.

Prestige (Appaloosa) Hippos Dressage. Vaikuttaa spekseiltään sopivalta, mutta koskaan ei ole sovitettu. Kyse siis vanhanmallisesta satulasta. Keskihintainen. Tätäkin kyselty sovitukseen, yksityiseltä henkilöltä.

Jaguar XKC. Tätä en ole kokeillut mutta kuvien ja kuvausten perusteella voisi olla sopiva. Hieman keskitasoa hinnakkaampi. Istuimen pitäisi varmasti olla 17,5″. Vielä en ole löytänyt sopivaa yksilöä sovitukseen edes kysyttäväksi.

Prestige Top Dressage. Voisi olla sopiva, painopiste vähän epäselvä. Saattaa olla liian takana. Ja paneelien pituus…?

Prestige Venus. Kokeilemattomien (ja kalliiden) satuloiden lista jatkuu. Mutta onhan sitä kiva unelmoida.

Amerigo DJ dressage. Tätäkään en ole kokeillut ja tässä tullee hintakin jo vastaan…. Mutta vaikuttaa tosi hyvältä vaihtoehdolta jos lotossa voittaa.

Röösli Rigi. Tästä on vaikea sanoa, kun ei löydy paljoakaan tietoa, kuinka pitkät paneelit sitten ovatkaan. Ja se hinta.

Eli tästä listasta siis kolme ensimmäistä olisi mahdollisuuksien rajoissa, jos vaan löytyy 17″ tai 17,5″ istuimella, MW/W leveydellä. Saa pistää viestiä tulemaan, jos omissa nurkissa on moinen tosi halvalla odottelemassa ostajaansa 😉 [tarja(at)tilves.fi]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: