Kuljetus- ja lastauskurssin antia

29 Mar

Meidän ensimmäinen kisareissu oman tallin ulkopuolelle reilu vuosi sitten oli oikein mukava ja opettavainen varmasti kummallekin osapuolelle. Ceellä vaan oli niin kivaa kisapaikalla, että se ei olisi halunnut lähteä kotiin lainkaan. Suomeksi sanottuna lastattiin varmaan yli tunti ja lopuksi oli pakko lastata liinoilla. Tilanteessa ei ollut mitään hässäkkää, ihan rauhassa mentiin koko ajan eikä hevosta prässätty. Mutta noin jatkoa ajatellen, en haluaisi että lastaus on aina tehtävä lopun viimein liinojen avustuksella.

Niinpä järkkäsin tallille kuljetus- ja lastauskurssin Minna Tallbergin vetämänä.

image

Kurssi oli tänään ja osallistujia oli lähes 20. Kiva että meitä oli näin paljon! Demohevosiakin oli neljä, joista Cee oli yksi. Ceen kanssa olin asettanut tosi matalat tavoitteet. Lähinnä tavoitteena oli oppia rentoja lastaamiseen liittyviä juttuja. Meille päädyttiin opettamaan esineeseen koskettaminen hidasta peruuttamista varten (pää alhaalla).

Kurssi alkoi teoriaosuudella. Luento oli todella mielenkiintoinen ja kaksi tuntia hurahti ihan siivillä. Mieleen jäi erityisesti seuraavat jutut:

1. Positiivinen vahviste vs. negatiivinen vahviste
Positiivinen on sitä, että lisätään jotain positiivista (esim. porkkana).
Negatiivinen on sitä, että poistetaan jotain negatiivista (esim. lopetetaan piiskalla koputtaminen).

2. Positiivinen rankaisu vs. negatiivinen rankaisu
Positiivinen on sitä, että lisätään jotain negatiivista (esim. lisätään painetta).
Negatiivinen on sitä, että poistetaan jotain positiivista (esim. rapsutus lakkaa).

3. Lastaamisen vaiheet voidaan jakaa kahteen: a) lastautuminen ja b) pysyminen lastautuneena.

4. Jotta voidaan siirtyä vaatimustasolta seuraavalta, tulee saada 8 onnistunutta toistoa per 10 yritystä. Eli kun vaikka saat 80 % puomilla koskettamisista onnistumaan, voit siirtyä vaatimaan vähän enemmän.

5. Oikea suhde harjoittelun ja oikean kuljettamisen välillä on 50:50. Eli puolet lastauskerroista tulee olla harjoittelua ja puolet varsinaista kuljettamista.

6) Ilman traileria tehtävät harjoitukset järjestyksessä:
a) pressun yli kävely, vanerilevyn yli kävely (erilaisten pintojen yli kävely ylipäätään)
b) kapeasta välistä kulkeminen ja sen jälkeen kapeassa välissä seisominen
c) alta meneminen (noin trailerin korkuisen kepin alta kulku)

Ja sitten vielä muutama mieleen jäänyt vinkki:
1) peilin kanssa matkustaminen: hevonen kuvittelee oikeasti matkustavansa jonkun toisen hevosen kanssa -> rentouttaa
2) vinottain matkustaminen: hevonen matkustaa mieluiten vinottain (ei poikittain) johtuen trailerin liikkeestä (eteen-taakse, sivulta-toiselle) ja toiseksi mieluiten takapuoli edellä
3) palkinnon suunta vaikuttaa liikkeen suuntaan eli pakinto annetaan siitä suunnasta mihin liikkeen halutaan suuntautuvan (esim. trailerin suunnasta)
4) ikkuna trailerin edessä on hyvä, koulutetulle hevoselle
5) valaistus on huomioitava: isoja valoeroja trailerin ja ulkoilman välilä tulee välttää (auringonpaiste ulkona, tummat seinät sisällä tai pimeää ulkona, kirkas valo trailerin sisällä).

Lounaan jälkeen jatkettiin harjoituksilla. Ensimmäinen demohevonen oli puomikammoinen. Jo heti kun se näki puomin, se huolestui. Sinänsä hevosella ei pitänyt olla ongelmia lastauksessa, mutta heti kun puomi otettiin esille, oli ongelman ydin aika selvä. Niinpä kyseisen hevosen kanssa harjoiteltiin 45 minuuttia ensin myötäämistä takaa tulevaan paineeseen ja sen jälkeen puomilla koskettamisen hyväksymiseen. Seuraavana harjoituksena onkin tämän hevosen kanssa harjoitella siten, että puomia pidellään kahden henkilön toimesta takana ja pyydetään myötäämään siitä painetta.

Toisen demohevosen kanssa harjoiteltiin pelkästään maastakäsittelyä. Ihan riimussa ja narussa kulkemista. Vaikutti siltä, että sitä huolestutti yleisö ja ihan kaikki tilanteessa. Hevosta ei arkisin kovasti käsitellä maasta, joten se oli sille uusi tilanne. Niinpä tämän kanssa todettiin että tarvitaan lisää maastakäsittelyä.

Kolmas demohevonen oli Cee. Sen kanssa oli sovittu opeteltavan esineeseen koskettamista ja siten rauhassa peruuttamista. Koska olin seurannut sen ensimmäisen demon, jossa oli harjoiteltu puomiin koskettamista, pystyin sen perusteella opettamaan pikaisesti Ceelle esineeseen koskettamisen. Sitä me ei oltu koskaan tehty, mutta aika helposti Cee oppi sen. Käytin samaa sanaa siihen kuin mitä kouluttaja oli käyttänyt ensimmäisen demohevosen kanssa (jep).

Kouluttajan kanssa tsekattiin pikaisesti läpi mitä oltiin itsenäisesti opeteltu ja sitten vaikeutettiin yhdistämällä se peruuttamiseen. Tämäkin opittiin melkein saman tien. Niinpä lähdettiin sitten harjoittelemaan traileria kohti. Harjoitukset meni oikein hyvin. Opittiin lastautumaan koskettamalla esinettä ja opittiin peruuttamaan pää alhaalla. Tiistaina on seuraavat harjoitukset ja silloin ajattelin jatkaa tähän samaan pisteeseen asti. Eli sisälle ja ulos rauhassa. Vasta sen jälkeen harjoitellaan seisomista trailerissa, jonka kanssa ei kyllä ole ollut mitään ongelmia. Jatkoa varten haluan vaan saada työkalupakkiin lisää juttuja – ettei sitten seuraavalla kerralla tarvitse liinoja lainkaan 🙂

Neljäntenä demohevosena oli poikittaja eli hevonen, joka väistää trailerin luukulle päästyään. Tämän hevosen kanssa kouluttaja teki suoristusharjoituksia. Eli hevonen pitää saada ensin menemään suoraan halukkaasti. Ei niin että se poikittaa tottumuksesta. Tässä harjoiteltiin mm. sitä että taluttaja onkin eri puolella kuin normaalisti. Tämäkin hevonen joutuu harjoittelemaan vielä lisää suoruutta ennen kuin sitä edes yritetään lastata traileriin.

Kun kurssi päättyi ja pohdin kaikkea päivään mahtunutta, tajusin kuinka paljon niistä meidän kaikista maastakäsittelyistä on ollut hyötyä! Sen lisäksi että sitä kautta opittiin erikoisesteisiin, niin ollaan opittu näemmä aika moneen muuhunkin juttuun. Nameja me ei olla käytetty, mutta ei ne ehkä niin kauheita sitten ole opettelussa kuitenkaan… Ja senkin tajusin, että Cee oppii todella nopeasti asiat ja sitä kautta turhautuukin sitten jos mitään ei tapahdu. Ja vielä – on mulla ihan hemmetin hieno hevonen! ❤

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: