Estetuomariharjoittelussa Riders Inn, Hyvinkäällä

6 Apr

Yritin päästä Hyvinkään kisoissa pj-tuomarina toimineen harjoittelijaksi jo ennen joulua, mutta vasta nyt saatiin yhdistettyä kalenterit sopivasti. Hyväksyttyjen harjoittelupäivien jälkeen oli kiva kuulla, että olisin tervetullut myös  jatkossa hänen harjoittelijakseen, jos tarvetta on. Ilmeisesti harjoittelut sujuivat siis ihan ok.

Lauantaina 4.4. auto starttasi kello 6.00 kohti Hyvinkäätä ja Riders Innin avajaiskilpailuja. Kilpailut alkoivat klo 8 ja rata piti käydä tarkistamassa ennen sitä. Sunnuntaina kisapäivä alkoi “vasta” klo 8.30, joten lähtö oli tuntia myöhemmin (ei tarvinnut enää varata aikaa eksymiseen). Luksusta 😉

Riders Inniin on todella helppo ja hevosystävällinen tie tulla. Motaria pitkin pohjoisesta päin tultaessa edetään Sahanmäkeen asti, siitä vanhalle kolmostielle, jota etelään päin reilut kolme kilsaa, kääntö oikealle kohti hevossairaalaa ja vielä kerran vasemmalle Myllyrannantielle ja oletkin jo perillä. Omasta kotipihasta 50 minuutin ajomatka. Ei paha. Alla on kuva Riders Innin kisapäivien aluekartasta. Seuraavissa kisoissa verkkakin on ilmeisesti tarkoitus järjestää tallin omilla tiluksilla, joten silloin aluekarttakin on varmasti toisen näköinen.

11077916_654786534665087_2699120248997746247_o
Kisat olivat 3-tason kisat ja paikalla oli tuttuja aikaisemmista Ypäjän kisoista Equipen/Atun puikoissa. Myös stewardi-puolella ja kansliassa näkyi tuttuja kasvoja. “Tuomaritornissa” meitä oli lauantaina 5 ja sunnuntaina vaihdellen 5-6 henkilöä eli pj-tuomari, kuuluttaja, 2 harjoittelijaa ja 1-2 tuomaria/Equipeläistä. Kaikille riitti hommia ja lauantaina pääsin itsekin käyttämään Equipeä ihan livenä. Aikaisemmin on kokemusta softan käytöstä oman seuran kisoista mutta ei live-moodissa. Alla kuvassa on näkymä tuomarintornista kisaradalle päin.

IMG_2497
Lauantaina pääsin heti tositoimiin eli päivän aikana olin kellonkilauttelija (eli ns. pillituomari, joka on luokan päätuomari) ja osassa luokista olin Equipen käyttäjänä ja osassa sitten estetuomarina (käsipöytäkirjan pitäjä, joka sanoo myös ääneen estevirheet). Ruusukkeet jaoimme kaikissa luokissa minä ja toinen tuomariharjoittelija. Muuten päivä kului normitapaan eli esteiden tarkastusta (liput, sarjavälit, esteet sääntöjen mukaisia), luokkien tuomarointia ja taukojen aikana pikavessasyöminenjuominen. Kuva luokan 7a (110 cm) palkintojenjaosta (c) Heidi Lammi.

img1280
Lauantaina uusina asioina tuli eteen parikin tilannetta. Ensimmäinen tilanne oli se, että kesken luokan oli ohjelmaan merkitty lanaustauko pohjan huoltoa varten. Tauon piti olla viiden minuutin mittainen, mutta se kestikin melkein puoli tuntia, jyrän hajottua keskelle sarjaestettä! Siinä ehdittiin miettiä jo vaihtoehdot: 1) Luokka jaetaan kahtia siitä kohden mihin oltiin päästy. Rata muutetaan jälkimmäiselle luokalle siten, että sarja siirretään. Tämä edellyttää uutta rataan tutustumista ja toisia palkintoja (eli aikaa ja rahaa). 2) Kone saadaan siirrettyä ja luokkaa voidaan jatkaa. Rataa ei muuteta. Ulkona odottaneet ja verryttelystä jo siirtyneet ratsukot saavat tulla sisään pitämään hevoset lämpiminä (vaikka kone on siellä vielä, toivoen että se saadaan siirrettyä pois sarjalta) ja halutessaan hypätä yhden rataan kuulumattoman esteen, joka on ollut paikallaan koko ajan (rataan tutustumisen ajan sekä suorittavien ratsukoiden suorituksen ajan). Tämä edellyttää aikaa ja erittäin hyvää tuuria (kone saadaan ylipäätään siirrettyä). Päädyimme tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja avot! melkein heti päätöksen jälkeen kone hyrähti käyntiin ja se ajettiin salamavauhtia ulos maneesista. Ja huom. kone oli vuokrakone, ei taida tarvita maksaa siitä vuokraa….

Kuvissa helvetinkone (sininen) ja luottokone (vihreä) 🙂

IMG_2500
IMG_2498
Toinen tilanne oli myöhässä tehty protesti tuloksista. Luokan tulokset oli julkaistu jo monta tuntia sitten ja yhden ratsukon huoltaja tuli tekemään protestin tuloksesta. Hän ei tietenkään vaatinut tulosten muuttamista mutta halusi saada tulokseen selvyyden. Kyseessä oli ratsukolle tuomittu aikavirhe ja mukana huoltajalla oli video radasta. Videomateriaalia ei hyväksytä muuten kuin kisojen virallisen videon osalta, mutta jos videolla näkyy esimerkiksi virallinen kisojen ajanottokello, voidaan sitä hyödyntää. Näin oli tässä tilanteessa eli videolla näkyi virallinen ajanottokello. Tilanne päätettiin korjata jakamalla ylimääräinen sija, johon ratsukko olisi ollut oikeutettu korjatulla ajalla (ei aikavirhettä). Lähtökohtana on se, että alkuperäisissä tuloksissa samalla sijalla ollut ratsukko ei saa kärsiä siitä, että tulosta korjattaisiin jälkikäteen.

IMG_2501
Lauantai oli mielenkiintoinen päivä kokonaisuudessaan. Uusia asioita tuli eteen, mutta tällä kertaa ne olivat erikoisuuksien erikoisuuksia. Enää ei hätkähdä cräshistä (sellainenkin tuli ja osasin heti pysäyttää kellon) tai hylkäyksestä tai esteiden väärästä liputuksesta tai muusta “peruskaurasta”.

Sunnuntaina hommat jatkuivat siitä mihin lauantaina jäätiin. Samoja hommia tein kuin edellisenäkin päivänä, palkinnot jaettiin toisen harjoittelijan kanssa kaikissa muissa luokissa paitsi päivän viimeisessä eli GP-luokassa (Grand Prix). Pj-tuomari luonnollisesti jakoi kisajärjestäjän edustajan kanssa palkinnot tässä kisojen pääluokassa. En edes ollut huomannut GP-luokkaa kisakutsussa 🙂 joten olin ensin ihan äimän käkenä, että mikä homma, mikä buugi. GP-luokassa pakollisena tulee mukaan mm. suojatarkastus. Eli stewardi ovelle ja suojien tarkastus radalta poistuttaessa. Luokattoman huono räpsykuva zoomattuna iPhonella… Horsemail.fi -sivustolla on ainakin parempi kuva palkintojenjaosta 🙂

nimetön
Sunnuntaipäivän erikoisuuksiin kuuluivat myös stewardeille ohjatut hevosen suun verijälkien tarkastus (oli purrut kieleensä) ja hevosen kylkien tarkastus kannusjälkien osalta (ei ollut verta). Yhtään ratsastajaa ei kutsuttu torniin puhuteltavaksi vaan kaikki toimivat sääntöjen mukaisesti. Yhdellä ratsastajalla tosin tuli “taivasosuus käytettyä” kuten pj-tuomari totesi, eli läheltä piti.

Mitä uutta oli näissä kisoissa verrattuna aikaisempiin Ypäjän harjoitteluihin? Ypäjällä oli summeri, täällä kili-kili-kello (jota opin kuin opinkin käyttämään niin että myös kisaajat kuulivat kilaukset). Ypäjällä oltiin tuomaritornissa hallin toisessa kerroksessa lasiseinän takana, täällä maneesin kulmassa ja siten ihan radan tuntumassa. Ypäjällä oli paljon tippuvia ratsastajia ja jopa yksi kumoonratsastus sekä useampi vapaana juokseva hevonen, täällä vain yksi hevonen juoksi irti ja pari ratsastajaa suistui selästä. Erikois-erikois-tilanteita tuli täällä nuo pari, jotka jäivät mieleen. Ypäjällä tuomaritornissa oli kuuma, Hyvinkäällä maneesissa oli kylmä, onneksi sunnuntaina tuli paikalle pari elävää lämmitintä 🙂

IMG_2503

Kilpailun tulokset löytyvät täältä

Kuvia kisoista löytyy ainakin näiltä sivustoilta:

heidilammi.galleria.fi

hipsiainen.kuvat.fi

kghaituva.kuvat.fi

minttusofia.kuvat.fi

hertjekker.otukset.fi

Viimeinen harjoittelu on näillä näkymin tiedossa Nastolassa vapunpäivänä 1.5. (jos lähtöjä tulee tarpeeksi). Silloin on seuratason kisat, joissa ohjaajana on taas eri tuomari. On todella mielenkiintoista nähdä erilaisia työskentelytapoja ja miettiä mikä olisi oma ratkaisu missäkin tilanteessa tai mihin kiinnittäisi huomiota. Ypäjällä näin kahden tuomarin työskentelyä, Hyvinkäällä yhden tuomarin ja nyt siis vielä Nastolassa tulee yksi tuomari lisää. Sen jälkeen pitäisikin olla valmis itse puhaltamaan pilliin… 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: