Tampereen Hevoset 2015 -messut osa I, ohjelmatarjonta

14 Apr

Tänä vuonna sain mahdollisuuden osallistua blogistina Tampereen Hevoset-messuille ja tietysti se mahdollisuus piti käyttää. En päässyt oman seurani järjestämälle messumatkalle lauantaina päällekkäisen menon takia joten messuilupäiväksi muodostui sunnuntai 12.4. Blogistin etuihin kuului ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi mm. oma Meeting Point. Blogisteille oli varattu lehdistöhuoneen vieressä sijaitsevasta Kastrup-ravintolasta alue, jossa oli blogistien käytössä pöytäryhmiä ja tietokoneita. Alueella olisi voinut järjestää myös omia kokoontumisia.

Messut oli todella mielenkiintoiset tänäkin vuonna ja kirjoitettavaa niin paljon, että jaan jutut osiin. Sain lisäksi mukaani kuvaajan, Tilves photography, joten kuvat messuja koskevissa postauksissa ovatkin ensiluokkaisia. Ensimmäinen osa siis tässä: ohjelmatarjonta.

Ensimmäisenä sunnuntaina oli edessä kouluratsastusklinikka, tuomarina kansainvälinen FEI 4* tuomari, Maria Colliander. Tätä esitystä seurasin yhden ratsukon ajan radan reunalta. Niinhän se on, että vaikka kuinka koulukisojen jälkeen tulee todettua että kouluratsastus on arvostelulaji, niin kyllä asiantunteva tuomari näkee ne asiat kuitenkin valtaosalta oikein. Olin täysin samaa mieltä kyseisen ratsukon saamista pisteistä ja siitä, miksi suorituksesta ei voinut enempää antaa. Mutta olihan vaan opettavaista kuulla siinä samaan aikaan perustelut kun ratsukko suoritti. Myös se, miten olisi pitänyt parantaa, jotta suorituksesta olisi saanut paremmat pisteet, oli oikein hyödyllistä kuulla.

Klinikassa käytiin läpi helpoissa ja vaativissa luokissa ratsastettavia liikkeitä. Marian vinkit voit katsoa myös videolta.colliander
Seuraavaksi ohjelmalistalla oli vuorossa esteratsastusta. Kisat olivat katsojaystävälliset myös niille, jotka olivat mukana “seuralaisena” eli luokat eivät olleet liian pitkiä ja hypyt olivat näyttäviä. 130 sentin korkeudella hypättiin ensin Agrimarket Speed Trophy ja sen jälkeen 140 sentin korkeudella Avant Gold Cup Presented by Agrimarket. Tällaiset lyhyemmät luokat sopivat muutenkin messupäivän lomaan, sillä harva tulee messuille istumaan katsomossa vain yhtä asiaa katsellen. Isompaan luokkaan olisin kuitenkin toivonut uusintaa, sillä se olisi tuonut kisoihin vielä enemmän vauhtia. Kuvassa 140 cm luokan voittaja, Juho Norilo. Juho kuittasi puhtaasta radasta 2 000 euroa 🙂 Tulokset.

norilo
3-vuotiaiden suomenhevosten valtakunnallisen varsanäyttelyn finaalissa olisin kääntänyt ykkösen ja kakkosen toisin päin. Voittajaksi kruunattiin Maija ja Jyrki Korhosen omistama juoksijasuunnalle arvosteltu Meren Ahti. Oma  suosikkini oli kakkoseksi tullut Tiina Monten omistama ja kasvattama, myös juoksijasuunnalle arvosteltu, Valon Oliver. Osallistujien rakennekuviin voi tutustua Hippoksen kuvagalleriassa.

Tämä ohjelmanumero oli meille hevosihmisille mukava katsella, varsat kun ovat varsoja ja sitä kautta saatiin nähdä kaikenlaisia tilanteita. Mutta niille jotka eivät hevosten rakenteista niin hyvin ole perillä, tai arvostelusta muutenkaan, olisi ollut mukava saada lisäselostusta. Kun varmasti kaikilla näistä oli jo näyttelytuloksia, olisi niitä voinut vähän käydä läpi ja kertoa, mitä palkinnot tarkoittavat, mistä pisteitä saa ja niin pois päin. Kuvassa kunniakierroksen huumaa – etualalla Meren Ahti ja takana Valon Oliver palkintoloimissaan.

varsat
Ypäjän Hevosopiston katrilli oli mukavaa katseltavaa, kuten aina. Hyvätapaisia hevosia ja melko siistiä ratsastusta esiteltiin tässä ohjelmanumerossa. Itseäni häiritsi se, että esityksen loppumista ei voinut ennakoida musiikin avulla. Pikkujuttu mutta toisaalta olisi hauska että nämä pikkujututkin otettaisiin huomioon näissä katrilleissa samalla tavalla kuin otetaan vaikkapa küreissä. Joka tapauksessa esitys oli oikein viihdyttävä ja hevoset hienoja.

katrilli
Messuseurana olleet halusivat nähdä vielä Kari Vepsän lännenratsastusnäytöksen. Karin lisäksi näytöksessä esiintyi toinen ratsukko. Tämän toisen ratsukon tyylistä pidin paljon (valitettavasti nimi jäi merkitsemättä muistiin). Avut olivat huomaamattomia, hevosta käsiteltiin johdonmukaisesti, siltä pyydettiin asioita oikealla tasolla ja hevonen näytti tyytyväiseltä. Varmasti hevosilla on erilaisia tapoja ilmaista itseään, mutta Vepsän hevosen korvat olivat luimussa päätä myöten koko esityksen ajan (ja takajalat eivät laukanneet hitaammassa vauhdissa lainkaan vaan ravasivat), tämän toisen hevosen korvista näki että se kuunteli ratsastajaa tarkkaavaisesti (ja sen askellajit olivat puhtaat).

Näytöksessä piti olla mukana viisi hevosta, mutta terveydellisten syiden vuoksi niitä oli vain kaksi. Niinpä näytös kesti vain vartin jonka jälkeen Kari puhui loput puoli tuntia lähinnä quarter-hevosesta ja sen erinomaisuudesta. Varsinainen ratsastusnäytös oli hyvä, mutta loput jorinat olisi voinut tiivistää vaikka 10 minuuttiin. Nyt koko meidän porukka pitkästyi todenteolla. Isolla areenalla ei tällaisia puhe-esityksiä pitäisi olla, missä ratsukko vain seisoo paikallaan. Kuvassa tämä itseäni miellyttänyt ratsukko esityksen aikana.

länkkäri
Päivän viimeistä esitystä meidän ei alunperin pitänyt lainkaan jäädä katselemaan. Agrimarket – De Laval indoor valjakkoajokilpailussa oli kuitenkin meidän eläinlääkäri Talvikki Järvinen esiintymässä kahdella valjakolla, joten olihan se pakko katsoa sekin. Tulokset löytyvät valjakkosivustolta. Tämä ohjelmanumero oli todella vauhdikas ja viihdyttävä! Yhtään en päässyt radasta selvyyteen, sellainen hässäkkä se oli, mutta tämän esityksen perusteella voisi vaikka ajatella kauniina kesäpäivänä lähtevänsä katsomaan valjakkokisoja. Kuvassa yksi valjakoista kilpailun tuoksinassa.

valjakko
Ohjelmien osalta päivä oli oikein onnistunut. Päädyin katselemaan yhtä lukuunottamatta kaikki esitykset Agrimarket Areenalla, ainakin sivusilmällä. Muihin esityksiin en sitten tänä vuonna ehtinytkään. Jos haluaisi saada vielä enemmän messuista irti, pitäisi siellä viipyä molemmat päivät.

Messupostauksen seuraavissa osissa kerron tarkemmin ostosmahdollisuuksista (myös kalustoesittelyä) sekä yhdistys- ja freebie-osastoista. Stay tuned!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: