Estetuomariharjoittelussa Nastolassa

2 May

Vapunpäivä valkeni itselläni estetuomariharjoittelun merkeissä. Auton nokka suuntasi kohti Nastolaa, ratsutalli Uusmattilaa. Navigaattorin  mukaan suunnistin perille ja loppumatkasta seurasin kilpailujärjestäjän kylttejä. Nastolan urheiluratsastajat olivat laittaneet hyvät opasteet ja heti pihaan päästyäni huomasin, että hevoskuljetuksille oli mukavat tilat. Vaan niin oli hyvät tilat ja puitteet muutenkin! Oli maneesia, käsihevosaluetta ja iso, hyvin hoidettu kenttä.

Olin saanut pj-tuomarilta ohjeet kiivetä kakkoskerrokseen, josta tuomarointi tapahtuisi. Seurasin kanttiini/kanslia -kylttejä ja olinkin jo perillä. Tuomaritorni sijaitsi samassa tilassa kanslian ja kanttiinin kanssa. Tässä näkymä tornista radalle.

image

NaUran kisoissa oli äänentoistolaitteet puheelle ja musiikille, mutta ei sähköistä “pilliä”. Äänimerkit annettiin siis puhaltamalla pilliin, mikrofoniin 🙂 Alkuun se oli aika mielenkiintoisen tuntuista, mutta siihen tottui todella nopeasti. Aika otettiin käsikelloilla, joten sekä uusi Casio että pilli pääsivät heti tositoimiin!

Näissä kisoissa tein sekä pillituomarin että estetuomarin hommia. Käsipöytäkirjanpitäjä ja Equipen käyttäjä olivat erikseen. Huomasin että harjoittelut eivät olleet menneet hukkaan, sillä pystyin tekemään pariin ratkaisua vaativaan asiaan nopeat päätökset. Tilanteethan tulevat eteen nopeasti, joten myös päätökset pitää tehdä nopeasti.

Kisoissa oli ensimmäistä kertaa käytössä uusi arvostelumenetelmä AM5.2. Siinä siis on osittain sama idea kuin AM5-arvostelussa ja osittain sama kuin 367:ssa (eli kilpailu kahdessa vaiheessa). Equipeä koskien oltiin saatu etukäteen ohje, että uusi arvostelu hoidettaisiin AM5-arvostelulla. Ensimmäinen luokka kokeiltiin näin ja eihän se toiminut lainkaan. Kyllä se on laitettava Equipeen kahden vaiheen kilpailuna, jotta tulokset voidaan hallita muutenkin kuin käsin.

Uudessa arvostelumenetelmässä on kyse siitä, että ratsukko suorittaa ensin perusradan (ja saapuun maaliin). Ratsukko ei poistu radalta (jos sai puhtaan perusradan), vaan 45 sekunnin kuluessa saa uuden lähtömerkin ja suorittaa uusintaradan heti perään. Pj-tuomarin kanssa arvioitiinkin että tämä arvostelu ei oikein toimi muissa kuin isompien kisojen kanssa (siis lähtöjä päivän aikana satoja ja luokkien vaativuus korkea). Mutta nythän on testattu sekin arvostelumenetelmä!

Erikoistilanteita tuli vain kolme: yksi crashays, yksi pudonnut ratsastaja kesken radan ja yksi pudonnut ratsastaja (maaliviivan jälkeen). Muutenkin tarjolla oli siistiä ratsastusta ja hevosia, jotka olivat sillä tasolla, jossa kilpailuun osallistuivatkin. Oli oikein kiva päivä ja toi lisää rutiinia. Ja ensimmäistä kertaa oli radalla muuri, joten pääsin kyselemään pj-tuomarilta muurinkin estevirheiden tuomaroinnista. Ja ehkä kivointa päivässä oli se, että nyt harjoittelut suoritettu ja pääsen hakemaan lisenssiä!

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: