Estesatula meni vaihtoon!

4 Sep

Ceen eka satula oli Heritage Ultra 17″ istuimella ja XW leveänä. Ostin sen Tampereen Ratsukellarista ja se oli tasan tarkkaan kokeilluista ainut satula, mikä sopi selkään. Vaikka se on estesatula, toimii se pätevästi myös sileän ratsastuksessa niin kauan kun tavoitteet on ihan perusratsastuksessa. Tässä kuvassa eka oma satula.

9_CeeSyyskuu2013laukka

Laihdutuskuurin edetessä oli todettava, että satula tuli liian leveäksi ja alkoi ottaa kiinni säkään. Koska satula oli muuten todettu erinomaisesti toimivaksi ja olin jo löytänyt tässä välissä toimivan koulusatulan, etsin uutta samanlaista mutta kapeampaa estesatulaa tilalle.

Vielä tälle viikolle asti käytössä oli siis Heritage Ultra 17,5″ istuimella ja W leveänä. Ostin sen FB:n Satulat, myynti, osto ja vaihto. -ryhmän kautta. Istuin oli puoli tuumaa isompi kuin aikaisemmassa, mutta tuntui mahtuvan ihan ok Ceen selkään kuitenkin, koska Heritagen paneelit on lyhyet. Tässä kuvassa uusi versio Heritagesta.

_O6V2828

No, tässä kahden ja puolen vuoden aikana Ceelle ilmaantuikin yhtäkkiä säkä. Yhtenä ratsastuskertana huomasin että eipä enää mahdu sormet etukaaren alle. Ei muuta kuin romaani Heritagen alle, jolla sain nostettua satulaa sen verran että säkätilaa tuli lisää. Mutta tästä seurasi uusi ongelma – satula siirtyi samalla taaksepäin ja kun istuin oli jo puoli tuumaa isompi, alkoi satulansija loppua kesken.

Eipä siis muuta kun etsimään uutta estesatulaa ilman minkäänlaista käsitystä siitä mikä voisi sopia… Jippii.

Onneksi olin löytänyt tässä välissä sen koulusatulan eli Appaloosa (Prestige) Hippos Dressage 17″ leveys 34. Siitä saatoin siis lähteä liikkeelle. Appaloosa-merkkisiä satuloita (nyk. Prestige) löytyy Green Star ja Golden Star -mallin alta (ainakin). Appaloosa-merkillä näitä ei ole kovin paljon liikkeellä, eikä ainakaan koossa 34/35. Uudempia löytyy Prestige-merkillä mutta runko on jonkin verran muuttunut aikojen saatossa eivätkä vanhat ja uudet ole kaarevuudeltaan ym. samanlaisia. Tässä kuvassa koulusatulalla tyyppausta.

_O6V5875(3)

Testasin kaverilta Prestige Golden Staria leveydellä 34. Istuin oli kokoa 17″ ja itselleni aivan täydellinen. Esteistunta pysyi vakaana, jalat eivät heiluneet senttiäkään, jalkkarit pysyivät koko ajan jalassa jne. Sen sijaan satula oli liian kapea Ceelle. Hikijäljet kertoivat karua totuutta ja kun hieroja kävi parin päivän päästä satulan kokeilusta, säkä oli edelleen nesteinen!

Sitten tuli myyntiin Appaloosa Golden Star leveydellä 35, istuin-koko 17″, Hyvinkään Horsewelliin. Soitin Ismolle ja kyselin suosittelisiko hän kyseistä satulaa kun kerroin mikä koulusatula meillä on. Hän sanoi että kyllä kannattaa kokeilla ja nimenomaan kokoa isompana – estesatula onkin yleensä kokoa isompi kuin koulusatula (aivan uutta tietoa itselleni!). Hän suositteli myös muutamaa muuta satulaa testattavaksi. Tässä kuva Golden Starista.

satulajee

Kyseinen satula oli sovituksessa yli viikon ja jännityksellä odotin ostaako edellinen sovittaja sen ennen kuin itse pääsen edes sitä testaamaan. Satula ei kuitenkaan sopinut hänen hevoselleen – jes! – ja sain hakea sen sovitukseen. Jälkeeni jäi kaksi sovittajaa jonoon odottamaan… Otin mukaan myös Prestige Golden Starin ja Prestige Green Starin. Molemmat olivat aivan liian kapeita, niitä ei tarvinnut edes testata ratsastaen.

Testasin Appaloosa Golden Starin ensin itsenäisesti maastossa ja kevyesti kentällä. Cee oli nihkeän tuntuinen ja olin jo valmistautunut siihen, että ei se satula taidakaan sopia 😦 Toisena sovituskertana menin estetunnille ja Cee liikkuikin todella aktiivisesti, ravasi isolla askeleella eteenpäin ja laukkasi pyörivästi. Hypytkin sujuivat hienosti, yhtään ei pudoteltu tai muutakaan ongelmaa ei esiintynyt. Hikijälkiä tiirailin sekä itse että ratsiopen kanssa ja tultiin siihen tulokseen, että satula voisikin olla ok.

Kolmannen kerran kokeilin satulaa vielä uudelleen maastossa. Nyt hevonen liikkui rennosti ja innokkaasti, tarjosi itse ravia ja laukkaa, pärskähteli, askel oli pitkä käynnissäkin, selkä pystyi liikkumaan ja lavat ilmeisesti myös. Testasin vielä nopeammat askellajit myös alamäkeen, jotta ei tule sitten yllätyksiä siinä kun pitäisi ravata tai laukata alamäkeen. Ja kaikki onnistui hienosti!

Ceellä on muutama juttu mistä tietää että satula ei sovi. Yksi niistä on jyrkät alamäet. Jos Cee ei kävele alamäkeen mielellään tai kävelee töksähtelevällä askeleella, ottaa satula lavoille tai painaa selkään tai on liian kapea. Testaamani kaverin satulan kanssa Cee melkein pysähtyi alamäkeen, koska satula tuntui epämukavalta. Tämä Appaloosa-satula läpäisi kuitenkin jyrkkä alamäki-testin. Toinen juttu on kuten sanottu ravaaminen alamäkeen. Jos ravi alamäkeen ei onnistu, on satulassa jotain vikaa. Appaloosa-satula läpäisi kakkostestinkin.

Kolmas juttu on alta juokseminen. Jos satula ei sovi, Cee yrittää juosta alta karkuun. Se ei pyöristy vaan kulkee kuin hirvi pää ylhäällä. Hetken aikaa estetunnilla mietin, että yrittääkö Cee juosta alta kun se oli niin aktiivinen. Painaako satula jostain, pääkin nousi tosi ylös  hetkittäin. Tunnin lopulla kuitenkin ratsastin Ceetä pyöreämpään muotoon ja siinä ei ollut minkäänlaista ongelmaa. Täytyi siis todeta, että Cee taisi vaan huomata, että satula ei otakaan kiinni säkään ja vähän intoutui vapauden tunteesta.

Tiistaina iltapäivästä hain satulan sovitukseen ja torstaina aamupäivästä oli kaupat jo tehty. Pahoittelut niille kahdelle, jotka jäivät “rannalle ruikuttamaan” – meille löytyi sopiva satula! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: