Tee-Se-Itse Vesimatto :)

7 Oct

Ceen kanssa ollaan jo aiemmin harjoiteltu “vesiestettä” sinisen kankaan avulla, mutta eihän se nyt ihan sama asia ole kuitenkaan kuin oikea vettä sisältävä este. Kunnon vesieste olisi kiva lisä meidän maastakäsittelyharkkoihin. Muurihan me opeteltiin ensin maastakäsin kun oltiin epätoivoisesti yritetty sitä ensin selästä eikä se oikein ottanut onnistuakseen. Tai ylitetttiinhän se muuri mutta kyllä sitä sai aika monta kertaa tahkota. Ihan turhaan tekee asioita noin vaikeasti kun kerran ne voi opetella helpommin ja mukavamminkin.

Vesihauta on este, jossa voi olla ponnistuselementti, esimerkiksi risulaatikot. Hevosen tulee hypätä este koskettamatta vettä tai sen rajapintaa. Rajapinta veden takana merkitään muovailuvahan tyylisellä plastisaaninauhalla, johon jää hevosen kavion jälki, mikäli se sitä koskettaa. Vesihaudalla on oma tuomari (kuvassa Matti Karkkolainen anorakissaan), joka tuomitsee virheet. Kuvassa Mikael Wahlmanin taitonäyte Finnderbyssä 2015. Kuvan (c) Tilves photography.

_O6V8726

Vesieste on vesihauta, jonka päällä on puomi. Veden pinnan saa rikkoa, virhe tulee puomin pudotuksesta. Helpompi kuin vesihauta. Kun omaa ei ole -blogista löytyy esimerkkikuva Laakson kisoista vesiesteestä.

Liverpool-este eli vesimatto on tavallinen pysty- tai okserieste, jonka olla on vesimatto. Virheet tulevat esteen ylimmän puomin tai puomien pudotuksesta. Tällä esteellä hypätään korkeutta. Kuvassa Sari Kettunen (Tähti Ohjus) näyttämässä mallia Suomenratsujen kuninkaallisissa 2014. Kuvan (c) artalon.kuvat.fi (eli minä itse 🙂 ). Vesimatto pilkistää kuvasta mutta ei puskan takia näy kovin hyvin.

IMG_5693-132

Vesimatot on kaupasta hommattuna melkoisen kalliita, joten aloin pohtia sellaisen tekemistä itse. Lisäksi eri tasoisille ratsastajille pitäisi hommata eri kokoiset matot tai useita mattoja yhdistettäväksi. Tällöin hinta vaan nousee!

Niille lukijoille, jotka eivät kuitenkaan halua askarrella, tässä pari linkkiä valmiisiin vesimattoihin: Hööksissä tarjouksessa 87 euroa ja Staffansbergillä 97 euroa. Hinnat ovat pienten mattojen hintoja. Jos otat isomman, niin hinta tietysti kasvaa sitä mukaa.

No niin, sitten itse TI-osioon 🙂 Tässä mitä minä käytin/ostin vesimaton tekoon:

Biltema: sininen kevytpeite kooltaan 1,5 m x 5,0 m ja hinnaltaan 6,90 euroa (kevytpeitteestä käytin puolet tähän pikkumattoon, toinen puolikas jäi varalle)

Kärkkäinen: vesinuudeleita 4 kpl, pituudeltaan 1,6 m ja hinnaltaan 3,90 euroa/kpl (tässä linkki Motonetin vastaaviin mutta euron kalliimpiin nuudeleihin, Kärkkäisen nettisivuilta ei kuvaa löydy)

– liimamassaa, jesaria

vesimatto[Matto valmiina ja estevalmennuksen jäljiltä]

Tässä vaiheistettuna koko juttu:

1. Käy hommaamassa tarvikkeet. Tee työ sisätiloissa tai hyvällä ilmalla! Tuuli, sade, roskat jne. harmittavat ihan varmasti. Sulje kissat ja koirat johonkin muuhun tilaan 🙂

2. Paloittele nuudelit ja teippaa pitkien sivujen nuudelit toisiinsa kiinni pitkäksi pötköksi. Kaksi nuudelia menee pitkille sivuille kokonaisina, muut palastellaan (lisäpalat pitkille sivuille ja palaset päätyihin). Ylimääräisiksi jää pari pientä palaa, jollei kevytpeitteesi ole jotain muuta kokoa kuin omani, jolloin haluat tietysti käyttää nuudelit kokonaan tai pieniä niitä vielä pienemmiksi.

3. Aseta kevytpeite “naamalleen” maahan. Teippaa nuudelikehikko muutamalla teipinpalasella kiinni kevytpeitteeseen (keskelle). Reunoille jää siis reilut liepeet ja päihin pienet liepeet. Nämä on tarkoitus liimata siten, että vesimatosta tulee kaksinkertainen (kestävämpi).

4. Liimaa ensin päädyt kiinni liimamassalla. Koita taitella ne siististi ja varmista teippaamalla pysyvyys kunnes liima kiinnittyy.

5. Liimaa sitten pitkät sivut kiinni liimamassalla: levitä ensin kevytpeitteen toiselle puolikkaalle liimamassa ja paina lieve siihen kiinni. Varmista teipillä (tosin oma liimamassani tarttui kiinni saman tien). Toista kevytpeitteen toiselle puolikkaalle.

6. Päädyin itse teippaamaan vielä kaikki saumat jesarilla. Liima kyllä tarttui hyvin mutta päätyihin tuli tosi monta kerrosta kevytpeitettä ja voi olla ettei liima riitä pitämään päätyjä kasassa. (Liimailla ja teipata voi kyllä lisää myöhemmin ja sitten jossain vaiheessa vaikka vaihtaa koko peitteen.) Kaikki teippaukset jäävät maton alapuolelle, joten eivät näy eivätkä myöskään kauheasti kulu.

Vesimatto on nyt valmis ja sen voi koristella vaikka Viljar Shopin kumiankoilla! Tällä ohjeella vesimatosta tulee sellainen että sen voi täyttää myös vedellä, koska siinä on pienet reunat.

Loppuun vielä Ceen tyylinäyte vesimatolla 🙂 Cee näki vesimaton siis ensimmäistä kertaa elämässään ❤

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: