Kiropraktikon käsittelyssä

14 Oct

Ceellä ei ole ollut mitään varsinaisia isoja ongelmia, mutta halusin silti teettää sille tsekkauksen kun kerran kiropraktikko oli tilattu tallille toista hevosta varten. Halusin tarkastuksen myös sen vuoksi että meillä on nyt vuoden aikana tullut paljon muutoksia: molemmat satulat on vaihdettu ja kenttien pohjat on täysin uudet, myös kengittäjä on vaihtunut. Toisekseen kengittäjä mainitsi että Cee käyttää oikeaa takajalkaansa ilmeisesti vähemmän koska se kuluu vähemmän. Kolmannekseen Cee tuntuu ajoittain edelleen vinolta, vaikka kentällä ratsastettaessa saankin sen aika suoraksi eikä toispuoleisuutta ainakaan aina huomaa. Ja neljännekseen – Ceehän on takakorkea, joten on vaan hyvä että tsekataan rangan tila kokonaisuudessaan.

Ceellä on käynyt sekä hieroja (ei ole havainnut isompia ongelmia) että kraniosakraaliterapeutti (ei ole havainnut ongelmia) eikä valmentajatkaan ole mitään häikkää epäilleet, mutta päätin silti vielä katsoa mitä kiropraktikko havaitsee 🙂 Hieroja keskittyy lihaksiin, eläinlääkärit jalkoihin (meillä tosin puolen vuoden välein hampaisiin) ja kraniosakraaliterapeutit sekä kiropraktikot rankaan. Kiropraktiikkaa on käsitelty mm. Hevoset & Ratsastus -lehdessä ja Nikulan hevosklinikan esite on todella kattava esitys aiheesta. Löysin netistä myös yhden bloggaajan kertomuksen ja jatko-osan Lindan käsittelystä omalle hevoselleen. Hevososteopatia-sivulta löytyy myös hyvät kuvaukset eri oireista ja ongelmista.

Linda Telford on opiskellut ensin kiropraktikoksi ja sen jälkeen vielä eläinkiropraktikoksi. Hän on valmistunut kiropraktikoksi englantilaisesta Anglo-European College of Chiropractic -yliopistosta ja suorittanut viisivuotisen ihmispuolen kiropraktikko-tutkinnon lisäksi International Academy of Veterinary Chiropractic (IAVC) -tutkinnon. Vaikuttavat opinnot takana siis. Mutta nyt itse asiaan!

linda

Hoito kesti noin tunnin ja lopullista hintaa en vielä tiedä kun lasku ei ole saapunut 🙂 Heti kun otin Ceen ulos karsinasta ja Linda näki sen kävelevän, havainnoi hän epäsymmetrisen liikkeen takajaloissa. Ammattilaisen silmä on kyllä tarkka!

SI-nivel oli Ceellä epäsymmetrinen.  Epäsymmetria voi olla synnynnäistä tai se on voinut syntyä liukastumisen, kaatumisen tai muun tapaturman seurauksena. Vasemmalta puolelta se oli kääntynyt sisäänpäin ja oikealta puolelta ulospäin. Tämä tukee mm. sitä havaintoani, että tällä hetkellä oikea laukka on parempi. Kun vasen jalka on voimattomampi eikä Cee saa sitä yhtä hyvin alle, ei laukkakaan pyöri niin hyvin kuin oikealle. Vasenta laukkaa pitää tukea enemmän ja siinä se helpommin puskee myös ulospäin lapa edellä. Nivelessä, kuten ei muuallakaan käsittelyn aikana, tullut kuitenkaan aikaiseksi kipureaktiota, joten kyseessä on enemmän krooninen vaiva eikä niinkään akuutti kipu/ongelma.

Kaikki liike lähtee takapäästä ja erityisesti lantiosta. Lantion ongelmat (vinous) aiheuttavat helposti ongelmia muualle rangan jatkoksi (selkäranka kiertyy, kaula kiertyy, niska kiertyy). Kun kaikki nämä vinoudet laitetaan yhteen, ryhti usein muuttuu etupainoiseksi. Ja etupainoista hevostahan me emme halua, sillä siitä ne ongelmat vasta alkavatkin. Nimittäin jalkaongelmat. Ja niitä me emme todellakaan halua.

Selkärangan käsittelyssä Linda totesi että rangan ylös-alasliike on rajoittunut. Se liikkuu kyllä, mutta ääripäät puuttuvat. Kuten ihmisellä koukistettaessa kyynärpäätä jos siitä puuttuisi täysi ojennus ja täysi koukistus, mutta kaikki sillä välillä olisi ok. Toimii siis kyllä, mutta rajoitetusti. Ceeltä käsiteltiin rangan nivelet molemmin puolin ja kun sen jälkeen koetettiin selän refleksit, nosti Cee hienosti selkäänsä varmankin 20 senttiä!

Oli jännittävää seurata kun selkää käsiteltiin, sillä satulan toppausten takaosan kohtaa käsiteltäessä, Ceellä meni väristyksiä pitkin kylkiä. Linda sanoikin että joskus hermotukset voivat olla tukossa kun paikat ovat jumissa ja kun ne alkavat toimia, tulee tällaisia väristyksiä. Se ei tarkoita sitä, että kyseinen kohta olisi kipeä eikä kyseessä ole kipureaktio, vaan nimenomaan hermotukseen liittyvä reaktio. Käsittelyn aikana ja sen jälkeen karvat voivat myös jäädä pystyyn käsitellyltä alueelta ja se on ihan normaalia sekin.

Jos joskus tuntuu että hevonen vastaa hitaasti apuihin, voi jumi olla vaikuttanut hermotukseen ja viesti kulkee hitaammin aivoista esimerkiksi takajalkaan. Hermotukset kulkevat kaulan keskiosasta selän yläosan kautta lonkkakyhmyn kohdalta takajalkaan. Jos näillä kohdilla on jumeja, voivat ne vaikuttaa myös viestinkuljetukseen.

Kaulassa oikea puoli oli jumissa keskeltä ja vasemmalta taas kallonpohja oli juminen. Cee on ollut huonompi asettumaan toiseen suuntaan ja pään suoruutta on saanut tarkkailla toden teolla. Tämäkin oma havainto siis sai vahvistuksen hoidon aikana – vaikka en olekaan mitään erityisen hyvä ratsastaja, kannatti silti luottaa omiin havaintoihin oman hevosen kanssa.

Linda kertoi kaulan käsittelyn aikana, että Cee mitä ilmeisimmin menee helposti ns. joutsenkaula-asentoon. Yritin etsiä Ceestä kuvia, joissa sillä olisi tuo asento, mutta sen sijaan googlesta löytyikin tämä 😉

Swan-Head-Horse--57380

Joutsenkaula kaareutuu kyllä kauniisti, mutta ei oikealla tavalla. Muoto voi vaikuttaa hyvältä, mutta ei ole sitä, vaan säkä ja etuosa jää nousematta ja alakaula on usein kehittyneempi kuin yläkaula. Jotta hevoselle saisi opetettua oikean tavan venyttää ylälinjaa, sain hyvän jumppa-/venytysliikkeen, josta myöhemmässä postauksessa lisää.

Mielenkiintoista oli sekin, että meidän kouluvalmentajahan (Emilia Kaikkonen) sanoi juuri viime valmennuksen päätteeksi, että ole tarkkana sen Ceen asennon kanssa. Se helposti menee siihen omaan asentoonsa, jolloin sen kaula on lukossa eikä lihakset rentoina. Aivan. Menee siis siihen joutsenkaula-asentoonsa. 🙂 On aika mahtavaa, että ympärillä on ammattilaisia jotka kaikki käsittelevät asioita eri näkökulmasta mutta silti tukevat toinen toistensa havaintoja (ja vieläpä omianikin). Kun joka suusta tulee ihan samoja kehittämiskohteita koskevia juttuja, niin pakkohan se on uskoa.

Suomenhevoset ovat herkempiä käsittelylle kuin puoliveriset (tämä oli täysin uutta tietoa!) ja voivat tuntua kummalliselta vaikka viikonkin käsittelyn jälkeen. Ei siis kannata huolestua heti, jos hevonen tuntuu vieraalta. Käsittelyn jälkeen saatiin ohjeeksi tehdä kaksi päivää kävelyä narusta ja sen jälkeen voi nousta ratsaille. Varovasti edeten voi tehdä maastossa käyntiä ja vähän ravia jos ok. Jos hevonen tuntuu vetelältä niin sitten ei selästä käsin vaan edelleen maastakäsin ja rauhassa edeten.

Sovimme seurantakäynnin viiden viikon päähän, joten katsotaan mitkä ovat havainnot silloin. Onko venytys-/jumppaliikkeestä ollut apua? Miltä Cee tuntuu käsittelyn jälkeen, onko vinous pienempi, entä vasen laukka parempi? Seuraava kengityskin on todennäköisesti ennen kuin kiropraktikko tulee käymään – kuluuko oikea kenkä nyt tasaisemmin vasemman kanssa? Niin ja seuraava kouluvalmennushan on reilun viikon päästä. Silloin varmaan katsellaan onko käsittelyllä ollut vaikutusta ratsastuksellisesti.

Niin ja loppuun vielä satuloista. Ceellähän on nyt tullut selkään peukalonpään kokoisia patteja. Epäilin ensin josko ne ovat estesatulasta lähtöisin mutta muistin sitten että patteja oli jo 27.8. jolloin hieroja kävi. Ja estesatulan hain sovitukseen vasta 1.9. Koulusatula sen sijaan on hommattu jo vaikka kuinka kauan aikaa sitten, joten en usko sen tekevän noita pahkuroita. Ilmeisesti sitten se on kuitenkin tuo uuden sadon heinä ja sitä kautta valkuainen… Siitä voikin alkaa hermoilla sitten seuraavaksi… 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: