Talvi tuli ja tilsat samoin!

22 Nov

No niinhän siinä tänä vuonna pääsi käymään että tilsakelit tulivat ennen tilsakumeja… Onneksi olin kengityksessä kuitenkin pitänyt pääni ja Ceelle oli laitettu hokit ympäriinsä. Kengittäjä sanoi ettei tilsakumeja vielä tarvita – no ei sinä päivänä tarvittukaan mutta heti puolentoista viikon päästä tarvittiin! Aika monella hevosella on vielä vain kantahokit, mutta onneksi Ceellä oli kaikki jo heti alkuunsa.

Eipä siis tässä tilanteessa muu auttanut kun alkaa miettiä irrotettavia tilsakumeja, koska kenkiä ei tosiaankaan lähdetä puolentoista viikon jälkeen irrottamaan ja naulaamaan uudelleen. Tai siis niin minä en tee, joku muuhan saa edelleen vapaasti tehdä niin.

En löytänyt netistä yhden yhtäkään negatiivista kommenttia Polarpadeista. Löysin useamman negatiivisen kommentin niistä “jousimaisista” irrotettavista tilsakumeista, jotka pingotetaan kengän ja kavion väliin. Ei siis ollut vaikea arvata kumpiin kallistuin.

Soitin lauantai-aamuna Ylöjärven Hööksille ja varmistin että heillä on myymälässä Polarpadeja. Oli kaksi pakkausta, jotka varasin ja ilmoitin olevani parin tunnin päästä noutamassa niitä. Olin parin tunnin päästä myymälässä ja niin olivat varattuna tilsakumitkin. Iso peukku Minnalle myymälästä! Polarpadien hinta on 27 euroa /pari.

polarpad1
Jo kotimatkalla alkoi ohjeiden opiskelu. Kotoa otin vähän välineitä mukaan, sillä olin lueskellut netistä kommentteja Polarpadien muokkaamiseen liittyen. Eli että ihan saksilla ei tästä hommasta selvitä. Niin kuin ei olisi selvittykään.  Otin kotoa siis mukaan peltisakset. Muuten ihan ohjeiden mukaan etenemällä hommasta selviää. Pari niksiä on kuitenkin tarjolla näin parin päivän harjoittelujen jälkeen.

polarpad4
Ennen Polarpadien hommaamista, varmista että kärkihokkien väli ei ole liian suuri. Omalla suokillani on nelosen kengät edessä ja kengittäjän tekemät hokkireiät. Polarpadien renkaiden väli on juuri-ja-juuri riittävän iso näihin kenkiin. Jos kyseessä on siis isojalkainen heponen, niin tarkista väli ensin! Kärkihokkien väli saa olla max noin 5 senttiä.

Toinen juttu ennakkoon tehtäväksi – hanki viimeistään nyt räikkäväännin hokkeja varten. Polarpadien kiinnitys tapahtuu kärkihokkien avulla, joten joka kerran kun avaat ja kiinnität hokit, joudut ilman räikkää tekemään aivan hulluna (liikaa) hommia! Kuvassa mitä tarvitset ja omat etujalkojen padit jo muotoiltuina. Tokassa kuvassa muotoiluohje.

polarpad6

polarpad5
1. Putsaa kavio huolella, jos tilanne on sama kuin itselläni eli hokit on jo paikoillaan. Polarpadit eivät asetu täysin kenkää vasten hokkien vuoksi joten jos kaviot eivät ole puhtaat, on vaikea merkata oikea leikkauskohta padiin.

2. Laita padin renkaat kärkihokkien kohdalle ja merkkaa kengän sisäreunaa pitkin tussilla reunat padiin. Merkkaa mieluummin enemmän sisäpuolelta kuin “varmuuden vuoksi” tiukat rajat. Mutta rajansa tässäkin, älä tee mitään “pikku-lärpäkkeitä”.

3. Leikkaa padiin merkattuja reunoja pitkin ja edelleen, mieluummin isot palat kerralla pois. Jos joudut hienosäätämään padeja jälkikäteen, on se kaksinverroin vaikeampaa (on vaikeampaa ottaa vain pikkuinen siivu pois vs. iso siivu).

4. Sovita että leikkaamasi padi ei ole liian iso, pienennä jos tarpeen.

5. Avaa kärkihokit.

6. Laita kärkihokit valmiiksi Polarpadin reikiin (kumpaankin reikään “hollille”).

7. Työnnä kärkihokit (ja pad) hokkireikiin ja kiristä vuorotellen kumpaakin hokkia. Jos yrität kiristää ensin toisen hokin, on sen toisen jäljelle jäävän hokin reikään saaminen tuskan takana – varsinkin näillä isompikavioisilla.

8. Kiristä hokit.

Kuvassa Polarpad ekan käyttökerran jälkeen.

polarpad2
Hokit saisi jättää jalkaan ja pitää max kengitysvälin. Mutta. Niitä ei saa käyttää mudassa eikä hiekassakaan. Niinpä päädyin itse ottamaan ne pois ratsastuksen jälkeen. Kun kurkkasin miltä kavio ja padin sisäpuoli näyttää käytön jälkeen, olin sitä mieltä että ratkaisu on hyvä 🙂

polarpad3
Periaatteessa tilsoja tulee eniten etukavioihin, joten pari riittäisi. Ostin kuitenkin kaksi paria, koska Ceelle tulee kavion muodon vuoksi tilsoja myös takajalkoihin. Olen nyt kaksi kertaa ratsastanut Polarpadit etujaloissa ja huomenna todennäköisesti testaan niin että ne ovat myös takajaloissa. Ainakin nämä kaksi kertaa ovat vahvistaneet Polarpadit hyväksi ostokseksi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: