Eristetty vesiastia

24 Nov

Kaksi vuotta sitten alkoi Ceen ensimmäinen kokonainen talvi omistuksessani. Ceehän oli tullut mulle maaliskuun lopussa 2013, joten talvi oli jo melkein selätetty Etelä-Suomessa kun hepo saapui. Meidän tallilla ei viedä vesiä ulos tarhoihin sinä aikana kun on lunta. Cee sen sijaan on tottunut aktiivi-pihattohevosena juomaan ulkona vettä ympäri vuoden, vaikka syö luntakin. Lunta vaan saa lapata turpaa kohden melko tiiviisti, jos meinaa saman määrän saada siitä nestettä kuin sulasta vedestä.

Niinpä päätettiin miehen kanssa tehdä kokeiluksi lämmitettävä vesiastia. Verkkovirrallinen ei ollut mahdollinen, joten piti miettiä akkukäyttöinen versio. Mies laskeskeli erilaisten (halpojen ja helposti saatavilla olevien) lämmityselementtien kulutuksia ja päätyi tupakansytyttimestä virtansa ottavaan penkinlämmittimeen. Jos IKH olisi lähempänä, oltaisiin varmaan hommattu jo ekaan versioon traktorin peilinlämmitin. Mutta vesiastia toimi penkinlämmittimelläkin tosi hyvin, ekana talvena käytettiin sitä paljon akulla ja tuli samalla testattua erilaisten akkujen toimivuus (harraste- vs. “kunnon” akku).

Alkuperäinen astian tekopostaus

Yhteenveto ekasta talvesta

Tokan talven kokemuksia

kuva uusi

Viime talvena astiassa ei käytetty lainkaan akkua (eli lämmitystä). Parina aamuna vesi oli mennyt riitteeseen, joten silloin piti laittaa kuumaa vettä päälle. Ceen tarhakaveri-hepan omistaja on vuorotyössä, joten joka toinen viikko hän menee tallille heti aamusta. Näin meillä menee mukavasti “vesirumba” – se joka on viimeisenä illalla tallilla hoitaa illalla kuumat vedet astiaan ja se joka on ensimmäisenä aamulla tallilla varmistaa että vesi on sulaa ja sitä on riittävästi.

Astia meni rikki tämän syksyn ensimmäisinä pakkasina, jompi kumpi hepoista oli astunut siihen sisälle – ilmeisesti vesi oli päässyt loppumaan – ja siinä oli pohjassa reikä. Niinpä tuli ajankohtaiseksi tehdä uusi versio. Päätin kuitenkin että tähän versioon ei tule lainkaan lämmitintä vaan kokeillaan pelkästään eristyksen riittävyyttä näillä leveysasteilla.

  1. Motonetistä hommattiin kaksi eri kokoista laastipaljua, 90 litrainen ulkokuoreksi ja 45 litrainen sisäastiaksi (kustannukset 18 euroa).
  2. Isomman paljun pohjalle laitettiin uretaanilevyä, paksuus 50 mm (saa vaikka Kodin Terrasta, meillä oli vielä vanhaa levyä jäljellä).
  3. Sen jälkeen pienempi palju isomman sisälle, paino päälle ja aletaan täyttää paljujen välistä rakoa rakennusvaahdolla. Rakennusvaahtoa saa esimerkiksi Tokmannilta, sitä kuluu kaksi purkkia (hinta noin 5-6 euroa/purkki). Käytä ensin yksi purkki, anna kuivahtaa ja käytä sitten toinen purkki. Jos vedät koko eristyksen kerralla, kestää kuivuminen pidempään (alaosa ei kuivu niin hyvin).

image

Tässä uudessa versiossa on muutama heikennys vanhaan versioon verrattuna:

  • paljujen väli on pienempi kuin aikaisemmassa eli eristystä ei saa laitettua niin paljon kuin vanhassa (johtuen sisäpaljun suuremmasta vetoisuudesta)
  • ei lämmitintä eli jos tuleekin kylmä talvi, voi tulla ongelmia

Mutta on uudessa versiossa parannuksiakin:

  • paljujen välin ollessa pienempi, reunukset menevät osittain päällekkäin – vanhassa eristeisiin pääsi lunta ja vettä, mitkä jäätyivät, uudessa eristeiden pitäisi pysyä ainakin osittain suojassa
  • rakennuskustannukset noin puolittuivat, koska ei käytetty lämmitintä

Uusi Eristetty Palju oli tänään ensimmäisen päivänä ulkona. Illalla täytettiin se kuumalla vedellä aivan piripintaan. Valitettavasti siihen ei vielä ehditty tehdä kantta, joten kanneksi laitettiin tavallinen vesiasti toisin päin. Aamulla oli 10 astetta pakkasta ja vesi oli sulaa 😊 Hyvin toimii siis!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: