Joululahjavinkkejä

27 Nov

Tänä vuonna ryhdistäydyin ajoissa ja nyt on jo melkein kaikki joululahjat hommattuna! Lahjojen hankinnassa pätee sama lainalaisuus kuin monessa muussakin jutussa – kun vaan alkaa tekemään, niin kohta on jo valmista.

Kaikenlaisia joululahjalistoja on julkaistu eri foorumeilla. Mitä ostaa isälle, äidille, siskolle, veljelle, kaverille, kummille, naapurille… 😉 Tärkeintähän kuitenkin on, mitä ostaa heppapiireissä lahjaksi! Muille voi ostaa ne tohvelit tai suklaata, mutta mitäpä ratsastajalle tai hevoselle?! Tässä esittelyssä vinkit parille eri kohderyhmälle.

Mitä ostaa ratsastajalle?

Ratsastajalla on lähes aina jo kaikkea olemassa, vähintään yksin kappalein. Ja se mitä ei vielä ole olemassa, on todennäköisesti näin jostakin tarkasta syystä. Ratsastaja on merkkitietoinen – vain joku tietty merkki kelpaa. Tai hän on väritietoinen – only matching colours, you know. Saattaa olla että hevostelijan tyyli rajoittuu kouluratsastukseen, mikään esteisiin viittaava (kuten nauhat saappaissa) eivät vaan käy!

Ratsastajan kokoa voi myös olla vaikea arvioida – onko se nyt XS vai S juuri tässä mallissa/merkissä/tuotteessa. Tämä vaikeuttaa huomattavasti lahjojen hankintaa. Hätäpäissään sitä voisi sitten hankkia vaikka tallituoksun, mitä voi suihkauttaa tallilta pois lähtiessään 🙂

Jos kuitenkin haluat hommata lahjaksi jotain sellaista mistä on hyötyä, vinkkini on ratsastushanskat. Hanskoja ensinnäkin syö joku tallihirviö jatkuvasti! Ei ole ensimmäinen eikä toinen kerta kun lähtiessäsi ratsastamaan löydät vain sen parin toisen puoliskon. Ne suosikkihanskat myös kuluvat käytössä. Silti vaan vedät ne kauhean näköiset reuhkat käsiin ja lähdet niillä. Vanhojen suosikkihanskojen saumat vuotavat, mutta kun grippi niissä on niin hyvä niin ihan sama! Olisiko kuitenkin aika vinkata pukille lahjatoiveesta ja uudistaa hanskakokoelmaa?

IMG_1703

Jos haluat että lahjan saaja arvostaa saamaansa lahjaa, hommaa Back on Track -ratsastuskäsineet. Olen nyt omiani käyttänyt muutaman viikon ja ei taas voi muuta kuin suositella kyseistä tuotetta. Aikaisemmin olen käyttänyt HC:n grippihanskoja juurikin niiden hyvän pidon vuoksi. BoT-hanskoissa grippi on vieläkin tiukempi. Vaikka Ceellä on Globuksen kumipunosohjat tiheillä stoppareilla, niin silti itsestäni tuntuu että hanskoissakin pitää olla pitoa. Voi olla etten purista sormia tarpeeksi yhteen, mutta tuskin lisäpidosta haittaakaan on.

IMG_1710

Olen aika “ohutsorminen” ja sormet palelevatkin tosi helposti perushanskoissa. Olen ratsastanut vuorellisilla hanskoilla tänä syksynä jo yli kuukauden ja pari päivää toppahanskoissakin 🙂 BoT-käsineet on kuitenkin lämpimät, niin kuin kaikki heidän tuotteensa. BoTit eivät myöskään ole jäykät, olivat ne sitten kuivat tai vaikka kastuisivatkin.

Nämä hanskat ovat omasta mielestäni hieman paksummat kuin tavalliset vuorelliset hanskat. Niissä tuntuu “käsituntumalta” olevan enemmän vuorta kuin mitä esimerkiksi Horzen vastaavissa. Palelevalle hanskat sopivat siis jo koleassa syysilmassa, lämminkätisemmälle ne menevät varmasti ihan talvellakin. Sen vuoksi uskaltaisin niitä suositella myös talviaikaan ratsastamiseen. Ne eivät kuitenkaan tunnu paksuilta ohjia pidellessä niin kuin jotkut hanskat, joissa tuntuu että on tupot sormien välissä.

Juutuubissa on kiva esittelyvideo hanskoista. Kuten videosta näkyy, on esittelijällä liian isot hanskat 🙂 BoT-hanskoista sanotaan että pitäisi ottaa puoli kokoa – koon isompi kuin normaalikoko on. Itse käytän vähän vaihtelevasti 7-8 koon hanskoja. BoTeista käytössä on koko 8 kuten myös työhanskoista mitä tallikäytössä itselläni on. Tässä koossa kämmen on aika kivan kokoinen, käden saa nyrkkiin helposti ilman että hanska puristaa. Sormenpäihin jää pari ylimääräistä milliä, vaikka olenkin aika pitkäsorminen. Jos yhtään kynnet taas kaunistuu (eli pitenee) jossain vaiheessa niin tämä koko on sormenpäistäkin sopiva.

Hanskat ovat Black Friday -tarjouksessa Horzella tänään – hinta 43,96 euroa. Ja jos uskot että arpaonni suosii, niin voit osallistua arvontaan Aktiivi Cecil Ceen fb-sivulla tykkäämällä tästä postauksesta. Voittaja saa valitsemansa kokoiset ratsastuskäsineet palkinnoksi. Arvonta suoritetaan Back on Track Suomen kanssa yhteistyössä.

Mitä ostaa hevoselle?

Jos hevonen on ratsu, on sillä ainakin 10 satulahuopaa ja saman verran huopien väreihin sopivia suojasettejä. Sillä on suitset erikseen kouluun, esteisiin, maastoon ja kukkahattuiluun. Sillä on riimuja ja loimia eri mielen- ja sääntiloihin. Hevosella on vähintään neljä purkkia lisäaineita rehuhuoneessa – valkosipulia, msm:ää, elektrolyyttejä, biotiinia. Ratsulla on harjat erikseen kisoja ja arkea varten, on harjaan sävytetyt letityskumpparit, korvahuput ja otsapannat eri teemoihin sopivina.

Se mitä hevosella ei kuitenkaan (omasta mielestään) koskaan ole riittävästi, on ruoka. Hevoselle paras joululahja on siis hepan herkkukori. Mikä sitten on kunkin hepan mielestä herkkua, sitä pitää tiedustella siltä itseltään 🙂 Jos kuitenkin haluaa pelata varman päälle, on tässä esimerkki-herkkukorissa melko takuuvarmaa kamaa hepalle kuin hepalle.

IMG_1687

1. Tee “korinpohja” asettelemalla havuja ristikkäin. Jos korista tulee kovin hutera, voi tarjoilualustana käyttää aina hepan omaa ruokavatia ja asettaa valmiin korin vatiin. Jätä osa oksista pidemmiksi, jotta saat niistä tehtyä reunukset “sitomalla” ne yhteen.

IMG_1690

IMG_1691

2. Lisää koriin pestyjä omenoita, pestyinä varsinkin nyt kun pitää ostaa ulkomaisia. Omenat on syytä kuvasta poiketen pilkkoa, sillä Hevostietokeskuksen mukaan kokonaisena nieltynä ne voivat juuttua hevosen ruokatorveen.

3. Lisää porkkanoita. Pilko myös isommat porkkana, sillä niissä on sama juuttumisvaara kuin omenoissa. Porkkanoissa on parempi että ne ovat pitkittäin isompia kuin poikittain. Siis älä suotta tee porkkanoista ohuita siivuja vaan puolita pitkittäin tai jopa leikkaa neljään osaan isommat.

3. Mandariinit. Näitä Cee ei ensin alkuun syönyt mutta nyt se rakastaa niitä. Pari mandariinia voi siis lisätä, kuorittuina ja paloiteltuina tietysti.

4. Pari viipaletta kuivattua leipää maistuu aina! Tämän syksyn kovin sana on ollut Tokmannin paahtoleipä-alennusmyynnit. Pakkaseen on laitettu melko monta pakettia paahtiksia hintaan 0,20 euroa.

5. Jos haluat valmista koria (pilkottuine ruoka-aineineen) maustaa vähän, ripottele päälle mitallinen tai kaksi Back on Trackin ruusunmarjarouhetta. Cee syö rouhetta ympäri vuoden ja saa siitä C-vitamiinin ja karoteenin lisäksi myös nivelten lisääviä vaikutuksia. Rouhe sisältää vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita sekä antioksidantteja (A-, B- ja C-vitamiinia, foolihappoja, kaliumia, magnesiumia, rautaa, bioflavonoideja, beetakaroteenia, lykopeeniä ja pektiinejä).

IMG_1696

Ps. Muista kuitenkin että määrät pitää olla omalle hevoselle sopivat. Jos et normaalisti syötä omenaa, älä anna sitä nytkään suurta määrää. Sama koskee kaikkia muitakin korin ainesosia. Itse syötän Ceelle päivittäin porkkanoita ja kuivattua leipää sekä ruusunmarjaa. Extra-herkkuina sitten omenaa ja mandariinia silloin tällöin. Hevosen ruoansulatus on herkkä eikä kestä suuria muutoksia nopeasti.

Advertisements

4 Responses to “Joululahjavinkkejä”

 1. Siiri November 28, 2015 at 7:46 am #

  Moi!
  Itse en tiennyt että hevonen saa syödä mandariiniä täytyykin joku kerta kokeilla.
  Hanskat koko m.

 2. Siiri November 28, 2015 at 7:58 am #

  Edellinen kommetti julkaisi itsensä ennen aikojaan mutta siis hanskani ovat kokoa m miten hyvin BoT hanskat vastaavat kokoja?

  • TKa November 28, 2015 at 8:02 am #

   Kohtuullisen hyvin vastaavat mielestäni. Ehkä puolta kokoa isommat kannattaa ottaa jos sormet on pitkät 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: