Hiekkaa vai ei hiekkaa… ja vähän ruokinnastakin

9 Dec

Noin kuukausi sitten Cee alkoi reagoida satulavyön kiristykseen ja pari kertaa huomasin että lannan mukana tuli vähäinen määrä nestettä. Sitä ennen ei ollut mitään satulointiin tai lannan laatuun liittyvää ongelmaa.

Cee alkoi kääntää päätään kohti vyötä kun kiristin sitä maasta ekan kerran. Kiristän vyön aina reikä kerrallaan, vuorotellen kummaltakin puolelta. Siihen ei ollut tullut muutosta. Se sai epäilemään, varsinkin näin märän syksyn jälkeen, olisiko suolistossa hiekkaa.

Cee ei syö mitenkään tarkkaan likaisia heiniä vaan ne jäävät tarhan pohjalle. Mikä sinänsä on hyvä, siis että jättää ne pahimmat syömättä. Mutta kun huomasin muutoksen, niin jostainhan se johtuu. Kysyin eläinlääkärin käynnin yhteydessä että suositteleeko hän psyllium-kuurin syöttämistä. Vastaus oli että kyllä, varsinkin alkuperäisroduille. Yksi kuuri nyt märkään aikaan ja yksi kuuri sitten kun on pysyvä lumi.

Hain netistä tietoa psyllium-kuureista ja niiden kestosta, eri tuotteista jne. Päädyin Agrimarketissa myynnissä olevaan Racingin tuotteeseen. Agrin sivulta löytyy myös hyvin perusteltu ohje syöttömääriin, joka toi lisää varmuutta valintaan. Ceellä ei muuten lannan puolesta näyttänyt olevan kuuriin tarvetta vaan tuotos oli aika normaalin näköistä koko ajan, pois lukien ne pari vetisempää tuotosta.Racing_Psyllium_v2

Alunperin oli tarkoitus aloittaa pienellä määrällä ja kasvattaa sitten sitä vähitellen. Kestoksi olin suunnitellut kahta viikkoa. Aloitin 20 g päivittäisellä annoksella, jonka liotin litraan lämmintä vettä. Sekoitin psyllium-annoksen sen jälkeen valmiiseen pellavapuuroon (1 dl rouhetta) jossa oli nestettä reilu litra. Mössön määrä oli siis noin reilut pari litraa.

Cee ei suostunut syömään pelkkää psyllium-pellavapuuroa, joten heitin noin litran verran väkirehuja puuron päälle (iltaruoasta vähennettynä tietysti). Lisäksi vielä pieni porkkana-annos ja johan maistui.

Huomasin muutaman päivän jälkeen jo muutoksen Ceessä. Satulavyö ei enää aiheuttanut ihmettelyä. Niinpä päätin etten nostakaan psyllium-annosta. Mikäli sitä syöttää enemmän, sen teho laskee (pidempiä aikoja ja isompia määriä). Syötin kahden viikon kuurin, joka päättyi viime perjantaina.

Osa omistajista on päätynyt syöttämään ennaltaehkäisevästi muutaman kerran vuodessa 1-2 viikon kuurin psylliumia. Sitä ei kuitenkaan voi syöttää jatkuvasti, koska eräiden tutkimusten mukaan sen laksatiivinen teho vähenee, jos suoliston bakteerit alkavat käyttää sitä ravinnokseen. Tämän oletetaan tapahtuvan reilun kuukauden syötön jälkeen. [Vetmed]

Olin kovin tyytyväinen tähän “hiekanpoistokokeiluuni” ja teen sen kyllä uusiksi kunhan lumi saadaan. Sillä välin askarrellaan heinälaatikot tarhaan. Laitan niistä postauksen kunhan saadaan ne valmiiksi. Heinälaatikot estävät enimmän hiekan kertymisen suolistoon, sillä Ceellä ainakin se kertyy vain maasta syötävän heinän sivutuotteena, ei huvisyönnin tuloksena.

Racing Psyllium 900 g pakkauksen hinta Agrissa oli 29 euroa. Laskin että sen pitäisi riittää kahdelle hevoselle kahdeksi viikoksi ja nyt kun annos oli puolitettu, riittää tuosta samasta purkista vielä toinenkin kuuri talvelle.

Vinkkinä psylliumin sekoittamiseen: laita ensin jauhe astian pohjalle ja lisää siihen lämmintä vettä koko ajan sekoittaen ja todellä vähän kerrallaan. Muuten sekoituksesta ei tule  muuta kuin klimppisoppaa!

Ruokinnasta

Tammikuussa tänä vuonna kertoilin Ceen ruokinnasta. Vuosi sitten Ceellä aloitettiin lisämyslin syöttäminen, mihin olen ollut todella tyytyväinen. Aloitin puolella litralla/päivä, josta lisättiin puoleen litraan/2 kertaa päivässä ja myöhemmin sitten tähän nykyiseen määrään. Tänä syksynä olen myös aloittanut BoT-ruusunmarjarouheen syöttämisen. Sen tehosta on vaikea sanoa mitään varmaa, sillä Cee ei osaa puhua 😀 Nivelten vuoksi sitä kuitenkin syötän, mieluummin jotain näin luonnollista kuin teollisesti tuotettua.

image

aamulla:
1 litra kauraa
3/4 l Havens Natural Balance -mysliä
kuivaheinää

klo 12: kuivaheinää

klo 15: kuivaheinää

ennen ja jälkeen ratsastuksen:
pienet heinäannokset happojen neutralointiin
4 palaa kuivattua leipää 🙂 ja porkkanoita
joskus pari heppanamia

illalla:
1 litra kauraa
3/4 l Havens Natural Balance -mysliä
2 mittalusikallista valkosipulia Puuilosta
1 mittalusikallinen Back on Track ruusunmarjarouhetta
1 mittalusikallinen Pharmacaren elektrolyyttejä jos treeneissä hikoiltu
kuivaheinää

bot

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: