Heinäastia tarhaan

20 Dec

Kirjoittelin aikaisemmin epäilyksestäni hiekan suhteen Ceellä. Nyt oli aika tarttua tuumasta toimeen hiekan kertymisen estämiseksi. Meillä oli jäänyt kaikenlaista puutarviketta muista projekteista nurkkiin ja niiden jämiä hyödynnettiin tässä heinäastian teossa. Jos ei jämiä ole, niin kaupastahan voi ostaa sitten kaiken samanlaisena materiaalina 🙂

Tarvikkeina siis oli:
– kestopuuta (lankkua) kahdeksi kulmaksi
– kestopuuta (2×2) kahdeksi kulmaksi
– kestopuuta (lautaa) alimmiksi kerroksiksi reunoja
– lämpökäsiteltyä laudepuuta 4 kerrosta etu- ja takaosan reunoihin
– höylättyä kuusilautaa 4 kerrosta päätyjen reunoihin
– paksu vanerinpala astian pohjaksi
– ruuveja noin 100 kpl

Astian kooksi tuli jämämateriaalien käytön vuoksi:
– vaneripohja n. 90 x 80 cm
– koko astian korkeus n. 90 cm, josta 15 cm tuli käytetyksi jalkoihin

Kulmapuuta kuluu noin 4 x 90 cm eli 3,6 metriä. Reunalautaa tarvitaan etu- ja takareunoihin 2 x 5 x 98 cm eli 9,8 metriä. Reunalautaa kuluu tässä mallissa päätyihin 2 x 5 x 86 cm eli 8,6 metriä. Laudan tarve siis yhteensä noin 18,4 metriä.

image

Työ aloitettiin ekasta astian etureunan kulmasta eli kulmapuu ruuvattiin vaneripohjaan kiinni. Kulmapuuta jätettiin 15 senttiä pohjan alapuolelle eli siitä tuli jalka astialle. Vanerin tulee olla sen verran paksua että siihen voi ruuveja ruuvata ilman että vaneri halkeaa. Kun ruuvailet kulmapuita pohjaan kiinni, muista tukea kulmia esimerkiksi työpukilla. Näin vaneri ei repeydy irti ruuvauksistaan. Kun vaneripohja ruuvataan kulmapuihin kiinni, jää astian pohjan etu- ja takareunoille raot, joista vesi valuu pois eikä jää astian sisälle.

image

Seuraavaksi ruuvattiin toinen etureunan kulmapuu kiinni pohjaan. Näin meillä on astian etuosan kulmapuut kiinnitettyinä. Nyt ruuvattiin etureunan puut kiinni kulmapuihin. Alin kerros reunasta tehtiin kestopuusta koska käytettävissä oleva puuaines sattui olemaan sitä. Hetki mietittiin että voiko sitä ruokinta-astiaan laittaa mutta kun vesi valuu pois astiasta niin päädyttiin siihen että se on ok.

Sitten siirryttiin kolmanteen kulmaan, joka ruuvattiin taas pohjaan kiinni astian takapuolelle. Näin astian päädyissä vaneripohja voidaan ruuvata alimpaan reunalautaan kiinni, joka tukevoittaa astiaa. Ekan päädyn laudat ruuvattiin kulmapuihin kiinni ja alin lauta tosiaan myös vaneripohjaan. Päädyissä tehtiin kaksi alinta kerrosta kestopuusta.

Ja vielä neljäs kulma, ruuvaten pohjaan kiinni astian takapuolella. Takaosan reunalaudat ruuvattiin kiinni kulmapuihin. Takaosassa alin lauta jälleen kestopuusta. Astian takaosaan siis jää pohjan ja reunan väliin rako, aivan kuten etureunassakin.

image

Viimeisenä toinen pääty, reunalaudat kiinni kulmapuihin ja pohjaan. Päädyissä ei jää pohjan ja reunan väliin rakoa. Näin on astia valmis!

Astian alle ei saa päästä tippumaan heinää, sillä se alkaa käydä. Siksi pohja kannattaa tehdä vanerista ja raot jättää astian reunoille eikä esimerkiksi tehdä pohjaa laudoista. Jos teet pohjan laudoista niin rakenne pitää tehdä täysin toisenlaiseksi ja laudat pitää laittaa kiinni toisiinsa sekä huolehtia vesiraot jollakin toisella tavalla.

Astian korkeus riippuu täysin hevosesta. Me tehtiin tällainen eka mallikappale, jolla vähän testaillaan miten Cee siitä syö. Tehdään toinen sitten vielä tarhakaverille kun ollaan katsottu miten tämä jämäpaloista rakennettu toimii.

Astia on täysin siirrettävissä kahden normivoimin varustetun ihmisen toimesta. Vaikka käytetyt puut oli pääsääntöisesti märkiä, ei astia ollut kovinkaan raskas. Sen pystyi nostamaan ihan hyvin peräkärryyn ja poiskin vielä sekä kantamaan tarhaan paikoilleen.

image

Ekana päivänä kun astia oli laitettu tarhaan, Ceen tarhakaveri ei ollut uskaltanut mennä tarhaan ekana vaan Ceen piti mennä. Cee oli tuttuun tapaansa mennyt korvat höröllä katsomaan että mikäs se tämä on. Ja alkanut sitten syödä. Suokit ❤

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: