Talvi ja hevosharrastus

7 Jan

Vihdoin tuli talvi, lumi ja pakkaset. Moni on näitä jo odottanut, itse en juurikaan. Kovat pohjat ja liian kovat pakkaset rikkovat treenikauden ainakin osittain näin maneesittomalla tallilla. Hevosta pakkanen ei näytä haittaavan vaan se on mielissään kun vihdoinkin on karvan määrään sopivat treenikelit.

image

Ensimmäinen asia mikä talvikaudella laitetaan kuntoon, on vesi. Parina vuonna meillä oli käytössä lämmitettävä vesiastia, tänä talvena vain eristetty vesiastia. Alkuviikosta oli pakkasta päivällä -16 ja silti vettä (silloin jo kylmää) oli juotu noin 20 litraa klo 7.30 – 14.30 välisenä aikana. Heti kun alkaa yöpakkaset, roudataan vesiastia “kesäastian” tilalle ja alan täyttää sitä iltaisin. Samaan kategoriaan veden kanssa kuuluu riittävä heinämäärä. Tallinpitäjä huolehtii tästä ja mitä olen seurannut, niin heinämäärät tosiaan ovat lisääntyneet pakkasten myötä.

image

Toinen asia mihin pitää kiinnittää huomiota on tarhan pohjat. Meillä ei päästy tasaamaan pohjia ennen pakkasia ollenkaan, koska vesisateet tekivät pohjasta niin pettävän ja syvän ettei meidän traktorilla olisi päästy kuin jäämään kiinni. Tänä vuonna pitää yrittää saada tarhaa kunnostettua sen verran paljon ja ajoissa ettei näin kammottavia kraatereita pääsisi syntymään kuin tänä syystalvena. Ceeltä jäi kolme! kenkää kiinni tarhan syövereihin. Onneksi selvittiin ilman kavion repeämistä, kengät luiskahtivat naulanrei’istä siististi irti. Yhtä irronnutta kenkää tilsakumeineen ei tosin ole vieläkään löydetty…

Kolmas asia on tilsakumit ja hokit. Ensi vuodelle itselleni mental note: tilsakumit HETI kun alkaa itsestä tuntua siltä. Hyvä että laitatin hokit hyvissä ajoin, olisi pitänyt vaan pitää päänsä ja laitattaa myös tilsakumit samaan aikaan. Pari ratsastuskertaa meni aivan plörinäksi tilsojen takia ja yhdellä kerralla Cee hermostui alta pettävistä jaloista niin paljon että sitä parannellaan vieläkin. Siis ratsastajan vammoja, kun tulin tonttiin oikein ryminällä. Cee on todella tarkka pohjien pitävyydestä = jos yhtään tulee tilsoja niin pysähtelee jne. Mieluummin laitan siis kenkäjutut kuntoon liian aikaisin kuin liian myöhään. Tänä talvena tosin testasin myös irrotettavia tilsakumeja.

polarpad2

Neljäntenä tulee ratsastuspohjat, niihin vaan voi harvemmin itse vaikuttaa. Meidän tallilla tehtiin viime vuonna uusi kenttä ja se onkin pysynyt todella hyvässä kunnossa. Vaikka muutamana yönä on ollut alle ja yli 20 astetta pakkasen puolella, on kenttä ollut koko viikon siinä kunnossa että siinä voi mennä pikkuristikoita, kenttä oli aivan pehmeä noin 10 sentin syvyyteen asti. Vaikka pohjiin ei voikaan vaikuttaa, voi vaikuttaa kuitenkin omaan ratsastustapaansa. Muuttuviin pohjiin pitää totutella hiljakseen. Ei siis jäätyneille teille laukkaamaan suoraan vaan muutamia kertoja lyhyitä pätkiä vauhdikkaammissa askellajeissa jotta hevosen jalat tottuvat. Lumeen pitää totutella ihan samoin, eikä mennä heti puolta tuntia kahlaamaan 50 sentin lumikinoksessa.

Viidentenä kestosuosikki, voiko hevosta liikuttaa kireillä pakkasilla? Voi ja pitää, ainakin jos omistaa paksukarvaisen ja hyvällä rasvakerroksella varustetun suokin. Nyt alkaa olla vasta sellaiset kelit että Cee pitää liikutuksesta. Sillä on niin paksu karva että tähän mennessä kaikki energia on mennyt hikoilemiseen ja palauttelu on ollut työn ja tuskan(hien) takana. Lähinnä kyse on omasta pukeutumisesta ja kummallakin hyvästä verryttelystä.

image.jpeg

Ceelle heitän alkuun kevyen harjauksen jälkeen Back on Trackin selänlämmittimen päälle samalla kun haen varusteita ja putsailen jalkoja jne. Selän lihaksisto lämpenee siinä jo mukavasti ja kun aloittaa käyntiharjoitukset heti, ei lihakset ehdi jäähtyä. Treenin jälkeen laitan Back on Trackin verkkoloimen heti kuivattamaan hikeä pois, puolen tunnin päästä heppa on kuiva.

Itse olen vasta kolmena päivänä päässyt laittamaan ratsastukseen toppavaatetta päälle. Alkuviikosta vielä yläosana oli poolopaita, fleecepaita ja ulkoilutakki. Alaosassa kerrastohousut ja fleecevuorelliset ratsarit. Jalassa villapohjasukat, villasukat ja Horzen talvisaappaat. Kädessä alkuverkkojen aikaan Roecklin vuorelliset hanskat ja päällä rukkaset. Noin vajaan puolen tunnin jälkeen otin rukkaset pois ja kädet oli tosi lämpimät koko ratsin ajan. Päässä merino-villainen kypärähuppu ja tietty kypärä. Ja hiki tuli. Nyt loppuviikosta muuten sama mutta toppatakki ulkoilutakin sijasta.

Kuudentena – talvisin aina puhuttaa loimitus, josta en voikaan sanoa mitään kun siitä ei ole käytännön kokemusta. Cee ei käytä kuin kuivatusloimia. Jos olisi klipattu hevonen, olisi tästä aiheesta varmaan paljonkin sanottavaa. Tosin nythän on uutta tutkimustietoa siitä että hevosia ei pitäisi loimittaa lainkaan, siis ei myöskään hikistä hevosta. Tiedä sitten. Ehkä kannattaa mennä tässä omalla mutu-tuntumalla.

_O6V5744-Edit

Vaan kyllä mä itse odotan jo kesää!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: