Satulatta tottakai!

22 Jan

Meillä on tämän viikon ollut pakkaset vähintään -18 astetta ja tänä aamuna koettiin maksimit eli -30 astetta. Tässä alkaa olla vähän jo ihmeissään, että mitä tekemistä sitä oikein heppasen kanssa keksii… Mutta tänään alkaa ennusteen mukaan ilmat lauhtua ja viikonloppuna pääseekin sitten jo toivottavasti ratsimaan kunnolla!

image

Maanantaina vuorossa oli ohjattu tunti. Pakkasta -18. Puomeja, kavaletteja, jumppasarjaa. Ensin maapuomit ravissa. Sitten samat vinopuomeina, siten että joka toinen nostettu oikealta, joka toinen vasemmalta. Viimeisenä tehtävänä laukassa molempiin suuntiin, siten että puomit on nostettu kavaleteksi, innarina. Hepalle tuli kevyt hiki ja itselle raskas hiki.

Tiistaina oma treeni. Pakkasta -22. Laukanvaihtotreenit oli suunnitelmissa ja ne myös tein. Itse laukanvaihtotreeneistä kirjoittelen oman postauksen myöhemmin, sillä saatiin ensimmäiset oikeat vaihdot aikaiseksi! Ratsastin noin 45 minsaa ja päälle kävelytin maasta vielä vartin verran. Hepalle ei tullut hiki, itselle tuli kevyesti.

Keskiviikkona pakkasta oli jälleen reilut 20 astetta. Tallilla oli vierähtänyt jo useampi tunti eikä palelu ratsastaen enää oikein huvittanut. Kun kentälle kuitenkin lähti kaverihevonen pyörimään, niin päätin lähteä minäkin. Suitset nopsasti päähän ja ilman satulaa kentälle. Takapuoli oli lämmin mutta kädet meinasivat vähän palella. Istuskelin niiden päällä vähän aikaa ja hevosen lämpö sulatti sormet tehokkaasti 🙂

Ilman satulaa -ratsastajia on tällä viikolla ollut aivan hurjan paljon. Useat tätiratsastajatkin ovat riisuneet jopa puoliverisensä satuloista ja käpsytelleet kentällä niiden kanssa. Hurjimmat nuorison edustajat ovat maastoilleet satulatta. Ja jos tätiratsastaja ei uskalla laukata ilman satulaa, niin nuorison edustajaa voi aina pyytää laukkaamaan muutaman kierroksen. 😉

Omat lempiharjoitukseni ilman satulaa ovat väistöt ja siirtymiset. Ilman satulaa pääsee jalalla lähelle hevosta ja voi hioa omaa istuntaansa. Kuva on syyskuulta, pakko oli laittaa joku kiva kesäinen kuva!

ilman satulaa

Satulatta tein alkuun loivia pohkeenväistöjä käynnissä, pitkillä sivuilla ensin sisäänpäin ja nopean suoristuksen jälkeen takaisin uralle. Toisena harjoituksena tein neliötä, jossa ensin tein kulmat etuosakäännöksenä ja sen jälkeen takaosakäännöksenä. Tämän jälkeen vielä vähän avoa ja sulkua erikseen ja yhdistellen.

Lempiharkkani on sellainen jossa kulmasta pitkälle sivulle tultaessa ei suoristeta hevosta vaan jatketaankin avotaivutuksessa. Noin puolessa välissä kenttää aletaan työntää hevosta ulkopohkeella sisälle päin siten, että hevosen etuosa kiertää “ulkokautta” käännöksessä toiseen suuntaan. Tässä ei siis tehdä takaosakäännöstä, jossa takaosa pysyisi paikallaan polkien, vaan heppa ikään kuin väistää sisäänpäin, säilyttäen asetuksen ja taivutuksen väistön suuntaan, kääntäen samalla suuntaa, takaosan tehdessä pienempää ympyrää kuin etuosan. Kun hevonen on kääntynyt 180 astetta, on se samalla siirtynyt sisäänpäin uralta vähintään 6 metriä. Tästä jatketaan samassa asetuksessa ja taivutuksessa sulkuväistönä kohti uraa, jossa sitten suoristetaan. Toisella pitkällä sivulla sitten sama uudelleen, toiseen suuntaan. Harjoituksessa on tärkeää tehdä se rauhassa vaikka sitten askel kerrallaan jollei hevonen muuten malta.

taivutus

Ravissa tein muutamia pidempiä pätkiä, mutta enimmäkseen hioin ravi-käynti-ravi-siirtymisiä. Välissä harjoiteltiin vähän peruutusta istunnalla. Pääty-ympyrällä tein laukkaa, nostoja ja siirtymisiä sekä käyntiin että raviin. Loppukäynnit vielä maastakäsin jotta sain taas vähän lämpöä omaan kroppaan 🙂 Kummallekaan ei tullut hiki.

Torstaina pakkasta oli jälleen yli 20 astetta… Huokaus… Niinpä Cee sai vapaapäivän ja piiiitkän hieronnan. Hieronnan jälkeen heppa teki sellaisen kissavenytyksen, että mahtoi hieronta tehdä hyvää ❤

Tänään perjantaina meidän piti hyppelehtiä. Aamulla herätessä pakkasta oli -30. Että se siitä hyppelehtimisestä. Odottelen nyt mihin suuntaan pakkanen muuttuu ja katsellaan sitten sitä ratsimista uudelleen. Möh. Joka tapauksessa kaikki askellajit pitää käydä tänään läpi, muuten ei hyvä helise viikonloppuna 😀 Sunnuntaina onkin jo taas viikottainen kouluvalmennus!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: