Laukanvaihtojen alkeet

27 Jan

Laukanvaihtojen opettelun ajoituksesta ollaan montaa eri mieltä. Jonkun mielestä niiden harjoittelu pitää aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, toisten mielestä taas niitä ei missään nimessä saa aloittaa ennen kuin hevonen osaa vastalaukan kunnolla. Jonkun mielestä laukanvaihdot harjoitellaan puomeja ylittämällä, toisten mielestä taas missään nimessä ei, koska niistä ei silloin välttämättä tule puhtaita kouluvaihtoja. Enkä tässä puhu nyt estevaihdoista (esteen päällä), ne ovat suurimmalle osalle hevosista aika luontaisia.

Olen ollut itse sillä kannalla että ensin opetellaan vastalaukka vahvaksi ja vasta sen jälkeen aloitetaan laukanvaihtojen harjoittelu. Viime vuoden keväällä Cee alkoi osata kivasti vastalaukan, loppuvuodesta vastalaukka sujui jo hyvin. Laukanvaihtoja kokeilin muutaman kerran viime loppukesän-syksyn aikana, mutta ne eivät onnistuneet helposti. Testasin puomeilla, testasin täyskaarrosta. Ei ollut heppa valmis vaihtamaan, ei. Niinpä jätettiin se hautumaan.

Yhden kerran Cee vaihtoi vahingossa. Olin tekemässä vastalaukkaharjoitusta, jossa tullaan diagonaali, mutta vastakkaiselle uralle tultaessa ei vaihdetakaan laukkaa vaan jatketaan vastalaukassa. Cee vaihtoi tässä kohden, vaikka en pyytänyt, joten totesin että nyt ei harjoitella enää vähään aikaan ollenkaan vaihtoja. En halua että se oppii tekemään vaihtoja itse valitsemassaan kohdassa. Mutta vaihto itsessään oli pehmeä ja hieno, joten jatkoin toista laukkaa vähän matkaa ja otin sitten sen raville – kuin mitään ei olisi tapahtunut. En halunnut myöskään huonoa kokemusta tarjotusta vaihdosta.

Lueskelin netistä erilaisia tapoja opettaa hevoselle vaihdot. Yhdistelin muutamia neuvoja kokonaisuudeksi joka kävi itselleni järkeen ja joka tuntui että voisi sopia Ceelle. Tällä treenikerralla ei tehty mitään muuta, fokus on laukanvaihdossa ja sen valmistelussa. Näin se meni…

Alkuverkkojen jälkeen aloitin laukkaharjoitukset. Ensimmäisenä harjoituksena tein myötälaukan nostoja – laukannosto, pari askelta laukkaa, siirtyminen käyntiin, käyntiä pari askelta ja uusi nosto. Tein myötälaukan nostoja kerran kentän ympäri eli pitkillä sivuilla kaksi nostoa ja lyhyillä sivuilla yksi. Sama toiseen suuntaan. Toisena harjoituksena vastalaukan nostoja ihan samalla tavalla molempiin suuntiin.

Kolmantena harjoituksena vuorotellen myötä- ja vastalaukan nostot, välissä aina käyntisiirtymät, näitä tein kerran kentän ympäri. Tämän jälkeen tein laukkaa vähän aikaa keskiympyrällä kumpaankin suuntaan, jotta sain laukkaan vaihtoon tarvittavan energisen pompun. Näillä laukannostoharjoituksilla haetaan myös laukka-apujen kuuntelua – sen takia tehdään nostoja niin paljon. Lisäksi hevosen pitää olla takaosan päällä, jonkin verran koottuna. Se ei saa olla pitkänä kuin nälkävuosi ja etupainoisena.

Varsinaisen laukanvaihtoharjoituksen tein niin että nostin laukan lyhyen sivun keskeltä ja lähdin diagonaalille, jossa noin keskellä tein laukanvaihdon ja heti vaihdon jälkeen kehut, myötäys ja käyntiin. Jos laukassa ei olisi ollut pomppua niin päädyssä olisi pitänyt tehdä pääty-ympyrä (tai useita) ennen diagonaalille siirtymistä, mutta koska olin saanut hyvän energian laukkaan jo tuossa keskiympyrällä, ei varasuunnitelmaa tarvittu.

Tein ensimmäiset oikeat, ajatuksella toteutetut laukanvaihtotreenit Ceen kanssa ja molemmat laukanvaihdot menivät kerrasta oikein. Vaihto oli teknisesti oikein eli ei tasajalkavaihtona, ei pukituksella, molemmat päät yhtäaikaa tasaisesti vaihtaen. Tein siis vain yhdet vaihdot kumpaankin suuntaan, jotta hevoselle jäi (toivottavasti) mieleen hautumaan laukanvaihdot hyvänä juttuna.

Itse vaihto on ollut ongelmallinen tähän asti. Olen yrittänyt erilaisilla tavoilla tehdä vaihtoja, onnistumatta. Tämän harjoituksen myötä ymmärsin että olen tehnyt sitä meille sopimattomalla tavalla. Nimenomaan tämä herkistäminen laukka-avuille on se oikea tapa Ceen kanssa opetella vaihtoja.

Diagonaalilla on myös aikaa tehdä vaihdot rauhassa. Kun lähdin diagonaalille, jatkoin asetusta laukan suuntaan. Rauhassa suoristin hevosen. Rauhassa vaihdoin asetuksen uuden laukan suuntaan. Rauhassa vaihdoin laukka-avut. Rauhassa naputin uuden laukan suunnan sisäpohjetta pari kertaa. Ja laukka vaihtui kauniisti. Ei heti ensimmäisestä avusta, mutta tässä tavassa ideana ei olekaan horjuttaa tasapainoa tai pakottaa hevosta muillakaan tavoilla vaihtamaan, vaan tehdä se rauhassa ja jonkun mielestä ehkä vähän jankuttaenkin. Ainakin meikäläisen suokille tämä tapa oli sopiva.

Nyt annetaan tämän opin hautua vähintään viikon ja sen jälkeen kokeillaan uudemman kerran, samalla harjoituksella. 🙂

Jk. Ja valmentajan tapaamisen jälkeen todeten, että nyt jää tosiaan vaihdot tauolle kun tämän kauden tavoite on kuitenkin HeA eikä vaativat luokat… 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: