Kiropraktikon tulokset neljässä kuukaudessa (kolmas käynti)

10 Feb

Linda Telford kävi maanantaina (8.2.) kolmannen kerran hoitamassa Ceetä. Ensimmäinen hoitokerta oli lokakuussa ja siitä kertova postaus löytyy arkistosta. Toinen hoitokerta oli nopeammalla syklillä kuin tämä kolmas (jo marraskuussa) ja siitäkin kirjoittelin jotain muistiin.

Nyt on siis neljä kuukautta menty ja tulokset pitäisi olla havaittavissa. Ja ne on! Tänään kun Linda tuli ja näki Ceen, ekat sanat olivat: “Sehän on tosi hyvässä kunnossa.” Mahtavaa! Hyvää kuntoa täsmällisesti käytäessä läpi, oli selkälihakset alkaneet nousta, rasvan määrä oli vähentynyt kyljistä ja ryhti oli parantunut huomattavasti. Ei enää notkoselkää meille! Ja sekin, että Cee oli vaan näyttänyt takakorkealta kun sillä oli notkoselkä. Ei se ole takakorkea!

Ceen selkä jousti heti hoidon alusta lähtien. Hyvä juttu siis. Ei enää lukossa olevaa selkää, vaikka edellisestä hoidosta on vierähtänyt 2,5 kuukautta. Ceellä on ongelmakohtana rintanikamien loppuosassa olevat pari nikamaa, jotka erottuvatkin selkeästi kun selkää kokeilee. Tämä ongelma kuitenkin muuttuu vähäisemmäksi, mitä enemmän saadaan selän lihaksistoa nousemaan (kasvamaan) ja toimimaan siten iskunvaimentimena. Ja tätä varten hevosen annetaan mennä niin pyöreänä kuin se haluaa, kunhan se ei muutu etupainoiseksi. Kaikista pahinta selän kannalta olisi vetää hevonen nippuun, rollkuriin, selän roikkuessa alhaalla. Se kuluttaisi selkää todella paljon.

kiropraktikko3

Lannenikamista Ceellä lähimpänä ristiä olevat nikamat ovat alempana kuin muut ja sen vuoksi lanteeseen jää “monttu”. Ne eivät kuitenkaan ole lukossa eikä niissä ole mitään vikaa sinänsä. Lanne näyttää vaan helposti siltä että siellä voisi olla jotain ongelmaa, kun se kohta on alempana. Jonkin verran lannenikamia hoidettaessa karvat nousivat ylös. Näin saattaa hoidon aikana tapahtua ja se on ihan normaalia.

kiropraktikko2

Lantio on Ceellä vino edelleen ja ehkä tosiaan ikuisestikin. Se SI-nivel jota saatiin oiottua, on ihan ok, mutta lantiossa se pysyvämpi ongelma on. Oikea puoli lantiosta on edempänä mikä vaikuttaa koko oikeaan kylkeen. Se on jatkuvasti vähän (oikeasti tosi vähän) taipuneena. Sen vuoksi Ceen on myös helpompi taipua oikealle mutta vaikea taipua rungostaan vasemmalle. Aivan. Tätähän olen jo pitkään havainnoinut!

Ohjeeksi saatiin tehdä jumppaa eli avotaivutuksia ja sulkutaivutuksia käynnissä. Vuorotellen avoa ja sulkua, koska se on hyvää keskivartalojumppaa hevoselle (ja ratsastajallekin, by the way). Näitähän me ollaan jonkin verran tehtykin, mutta nyt sitten varmasti joka viikko useampaan kertaan.

Kaulassa oli kaularangassa oikealla puolella pieni jumi 4. nikamassa, vasemmalla ei jumeja. Oikea lapa oli hyvä ja irtonainen, vasemmassa piti irrotella reilusti ennen kuin sai sen auki kokonaan. Sään kohdalla ei ollut jumeja. Ne patit, jotka Ceellä aikaisemmin oli satulan kohdalla, ovat haihtuneet. Ilmeisesti karva estesatulassa toimii. Linda varoitti että satulat menevät todennäköisesti vaihtoon, sillä selkälihakset ovat alkaneet nousta niin hyvin että ne jäänevät pieniksi. Kohta voi tulla siis parikin satulaa myyntiin… Tai no, toivotaan että päästään kesään asti – ainakin.

Niskassa ei ollut havaittavissa jumeja, mutta se voi johtua myös siitä, että tällä kertaa hoidettiin lihaksistoa suun kautta ennen niskaa. Painettaessa kevysti alaleuan luiden välistä, Cee vähän reagoi vasemmalta puolelta (sopii tähän lantion vinouteen ja taipumiseen). Oikealta ei juurikaan. Lihaksistoa hoidettiin ottamalla kielestä kiinni ja vetämällä sitä kevyesti suupielestä ulos kummallekin puolelle. Hevonen itse hoitaa venytyksen, kielestä vaan pidetään kiinni.

Videolinkki juutuubiin.

Riippuen jumista, hevonen rentoutuu joko nopeammin tai sitten se kestää kauemman aikaa. Kun hoidetaan kieltä vasemmalle puolelle vetämällä, hoitaa se oikeaa puolta ja päin vastoin. Ceellä vasemmalle puolelle vedettäessä se rentoutui aika nopeasti ja alkoi silmä lupata. Toiselle puolelle se oli selkeästi jumisempi ja rentoutuminen kesti kauemmin.

Tutkin tätä vähän lisää ja törmäsin aiemmin linkittämäni videon lisäksi mielenkiintoiseen artikkeliin. Tässä teillekin linkki siihen (englanninkielinen). Artikkelissa kerrotaan erilaisista hevosen kireyksistä/jännityksistä ja siitä miten ne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti kaikkeen.

artikkeli
No, joka tapauksessa, taas oltiin menty parempaan suuntaan. Isoin huoleni niistä selkälihaksista on siis vähäksi aikaa taustalle pyyhkäisty – ne kasvavat sittenkin! Linda sanoi että jatka samaan malliin, tämä tehoaa (mahtavaa, tuli mukava fiilis tälläselle harrastelijalle). Ja että jatkossa hoidot tulevat olemaan ennaltaehkäisevää hoitoa joilla pyritään varmistamaan, ettei jumeja myöskään synny. Todennäköisesti meiltä siis jää seuraava hoitokerta välistä (Linda on ehkä tulossa jo 4-5 viikon päästä uudelleen hoitamaan toista hevosta) ja otetaan vasta seuraavalle kerralle meille uusi hoitokerta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: