Testissä Back on Trackin kouluratsastusvyö

12 Mar

Back on Trackiltä on tulossa markkinoille satulavyö Welltex-materiaalilla varustettuna. Vöitä tulee tarjolle sekä western- että kouluratsastuskäyttöön. Pääsimme Ceen kanssa testaamaan kouluratsastukseen tarkoitettua satulavyötä ja innoissamme testasimmekin!

Tällä hetkellä Ceellä on ollut käytössä merkitön hieman muotoiltu vyö, jossa on erillinen pestävä pehmuste päällä. Varavyöksi olen ostanut jo aikoja sitten neopreenisen muotoillun halpisvyön, joka on jäänyt kaappiin pölyttymään. Ceellä on luontainen satulavyön tila aika paljon etujalkojen takapuolella, joten se ei tarvitse mitään erityistä kainalotilaa vyöltä. Painetta tasaava vyö sen sijaan on kaikissa satuloissa käytössä.

BackOnTrack

Back on Trackin satulavyö on heti käteen otettaessa erittäin hyvälaatuisen tuntuinen ja pehmeä. Kangas tuntuu mukavalta, vyön ulkopuoli melko samantyyppiseltä kuin neopreenivöissä mutta sekin pehmeämmältä. Vyö on todella kevyt, verrattuna ainakin omiin aiemmin käytössä olleisiin vöihin.

Bot-vyö

Vyön sisäpuolessa on kuitenkin se “juju” eli Welltex-kangas. Back on Trackin Welltex-materiaalin teho perustuu lämpövaikutukseen. Keraaminen ainesosa heijastaa kehon lämpöä takaisinpäin kehoon. Heijastunut lämpö vähentää lihasjännitystä ja parantaa verenkiertoa sekä nopeuttaa palautumista.

Vyö on hieman muotoiltu, painetta tasaamassa on mahan alle tulevassa osuudessa pieni levennys ja vastaavasti kainaloiden kohdalla on pienet kavennukset. Vyön leveys levennyksen kohdalta on 11,5 cm, kavennuksien kohdalta 9,5 cm ja solkien alta 11 cm.

BoT-vyö2

Satulavyössä on pieni jousto, vaikka itse kiinnitykset eivät olekaan joustavat. Vyön sisällä on pehmusteena solumuovin kaltaista ainetta, mutta se on todella muotoutuvaa ja joustavaa joka suuntaan. Vyötä tarkastellessa materiaalin pehmeyden jälkeen huomio kiinnittyykin juuri tähän vyön mukautuvuuteen. Se tuntuu siltä kuin se joustaisi hevosen liikkeen mukana.

BoT-vyö 4

Soljissa on patentoitu yhden käden mekanismi, jolla soljen kieli sujahtaa vastinhihnan reikään automaattisesti. Mekanismi ei perustu jouseen vaan kieli on soljessa kiinteässä, kohti satulaa osoittavassa asennossa, eikä pääse löystymään maata kohti vyötä kiristettäessä. Tämä helpottaa vyön kiristämistä selästä käsin huomattavasti.

BoT-vyö 3

Satulavyön päissä on muitakin käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Ennen solkia on kummallekin vastinhihnalle oma lenkkinsä, mistä kummankin hihnan saa pujotettua omaan lokoseensa. Näin vastinhihnat pysyvät vyön päällä eivätkä nipistä karvoja väliin tai lipsauta vyötä vinoon. Solkihihnoja pitää lisäksi toisissaan kiinni lenkki, joka varmistaa ettei kiinnitys leviä myöskään solkihihnojen kohdalta. Vastinhihnojen päät saa sujautettua vyön sisään, mutta vielä ennen vyön suuaukkoa on lisälenkki, jos vastinhihnat eivät ihan riitä vyön sisään asti.

Botvyö6

Pitkäaikaisesta käytöstä ei vielä ole kokemuksia, mutta tässä muutama lyhyen käytön havainto:

“Yhden käden” -solkimekanismi pureutuu vastinhihnoihin todellakin kiinni! Mekanismi toimii sitä jouheammin mitä ohuempaa materiaalia vastinhihnat ovat. Omassa satulassani vastinhihnat on vaihdettu paksuun, jäykähköön nahkaan ja siihen solkien tapit käyvät tosi tiukasti kiinni. Se ei ole huono ominaisuus omillekaan vastinhihnoilleni, mutta edellyttää vähän opettelua.

Lenkit vyön päissä toimivat hyvin, tosin omassa satulassani vastinhihnat tulevat suoraan alaspäin kohti vyötä jo valmiiksi eivätkä vaadi mitään erityistä “asetteluapua” vyöltä. Testaamani vyö oli 65 cm pitkä ja Cee normisti käyttää 70 cm vyötä. Niinpä vyön kiinnittämiseen piti käyttää apuna satulavyön pidennintä 😀 Vastinhihnat juuri riittivät, mutta tässä huomaa hyvin noiden vaihdettujen hihnojen huonon puolen (ovat vähän lyhyemmät kuin alkuperäiset).

Ceellä ei tosiaan ole kainaloissa pulaa tilasta, joten muotoilun hyödyt jäävät meiltä ehkä vähän kokematta. Ceen satulavyön sijaan mahtuu leveämpikin vyö, sillä se on tasainen ja tilava. Voisin kuitenkin kuvitella, että jos hevosella on kohtuullisen pieni tila satulavyölle ja normivyöt ottavat kiinni kainaloihin, tämä voisi olla ratkaisu.

Vaikutus liikkeeseen – vaikea sanoa yhden ratsastuskerran jälkeen. Varsinkin kun heponen tuli sisään kesken auringonoton ja ratsijakin oli juuri syönyt kupunsa täyteen lounasta. Tässä kuitenkin yksi ratsastuskuva vyön kanssa tältä päivältä. Miltä se teistä näyttää?

BoTvyö7

Satulavyön voi pestä koneessa 40 asteessa. Huuhteluaine tai kuivaus rummussa ei sovellu tuotteelle. Hintatietoa ei vielä Suomen markkinoille ole tiedossa, mutta kannattaa seurata Back on Trackin jälleenmyyjien sivuja. Itse tulen kertomaan lisää käyttökokemuksia kunhan niitä ajan kanssa kertyy!

Kaikki postauksen kuvat (c) Tilves photography.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: