Taivutukset ja väistöt on hevosen jumppaa, pohkeenväistö

16 Mar

Väistö6

Kiropraktikon neuvosta taivutukset ja väistöt kuuluvat oikeastaan jokaiseen meidän treenikertaan. Me tehdään joka kerta muutamia väistöjä/taivutuksia vähintään, vaikka käytäisiin maastossakin.  Väistöt on Ceelle helppoja ja se tekee ne pienistäkin avuista. Varmaan osittain senkin takia niitä tulee tehtyä kun ne on niin mukavia kummallekin eikä vaikeita.

Väistö8

Näistä vaikein Ceen suorittaa täysin määritelmän mukaisesti on pohkeenväistö, johtuen hepan leveästä rinnasta. Pohkeenväistössä etujalkoja on vaikea saada näkyvästi ristiin, koska ne sijaitsevat niin kaukana toisistaan. Alla olevista kuvista näkee että kyllä ne ristiin menevät, mutta kapeampirintaisella hevosella ristiaskel tulee selkeämmin näkyviin.

Väistö7

Kouluratsastussääntöjen kohdassa 211.  pohkeenväistöstä on kerrottu näin:

1. Pohkeenväistön tarkoituksena on kehittää hevosen kuuliaisuutta ja ratsastajan eri apujen keskinäistä vaikutusta hevoseen.

2. Liike suoritetaan käynnissä tai harjoitusravissa. Pohkeenväistössä hevonen liikkuu rungostaan suorana sen verran liikkeen suunnasta poispäin asetettuna, että ratsastaja näkee sen sisäsilmäkulman ja sieraimen reunan. Sisäpuoliset jalat astuvat ristiin ulkopuolisten editse.

Pohkeenväistö voidaan ratsastaa lävistäjällä, jolloin hevosen tulee olla mahdollisimman yhdensuuntainen pitkän sivun kanssa kuitenkin niin, että etuosa hieman johtaa liikettä. Eteenpäinpyrkimyksen, tempon ja tahdin on säilyttävä. Jos pohkeenväistö suoritetaan pitkällä sivulla tai keskihalkaisijalla, hevosen tulee liikkua noin 35 asteen kulmassa ratsastettavaan tiehen nähden.

Väistö6

Perinteisesti pohkeenväistö on sijoitettu koulutusskaalassa HeB-tasolle, mutta yllättäen se löytyy nykyisistä kouluratsastusohjelmista ko. tasolla ainoastaan B-merkin kouluohjelmasta ja siinäkin käynnissä suoritettuna. Ravissa suoritettuna se sijoittuu kouluohjelmissa HeA-tasolle.

Väistö5

Pohkeenväistön suoritus lyhyesti siten kuin minä sen teen. Ratsastaja istuu keskellä hevosta ja kääntää päätään kohti väistön loppupistettä, hevonen on täysin suora rungostaan. Aseta ensin hevonen väistättävän pohkeen ympäri ennen kuin siirrät väistättävää pohjetta hieman taaksepäin. Hevonen asetetaan pohkeella, ei ohjalla. Jos asetus ei meinaa löytyä, voi pohkeella “kutittaa” hevosen kainalosta. Ceen ratsastuksessa kainalo on muutenkin avainasemassa 🙂

Väistö4

Väistösuunnan puoleinen pohje pysyy paikallaan ja tarvittaessa pyytää etenemään enemmän eteenpäin tai jos lapa meinaa pullahtaa ulos, työntää sen takaisin sisään. Väistättävä pohje pysyy paikallaan hieman (pari senttiä) taaempana ja kun on aika lopettaa väistö, pohje siirtyy takaisin normaalille paikalleen.

Väistö3

Väistösuunnan puoleinen ohja toimii väistön ulkoseinänä ja tekee tarvittaessa pidätteitä sekä huolehtii siitä että kaula on suora eikä taivu. Tärkeimmät avut ovat siis väistättävä pohje ja vastakkainen ohja unohtamatta ratsastajan istuntaa, jonka tulee koko ajan olla tasapainoisesti hevosen keskellä. Tavanomaisin virhe lienee se, jossa ratsastaja yrittää työntää hevosen lantiollaan väistöön, jolloin ratsastaja jää jälkeen liikkeestä ja tasapaino on menetetty.

Väistö2

Jos tuntuu ettei väistö ole riittävä, voi kokeilla apujen vuorottamista. Väistättävän pohkeen käyttö, vastakkaisen ohjan pidäte, väistättävä pohje jne. Varsinkin jos itsellä on vaikeuksia hallita kaikkia apuja yhtäaikaisesti, voi tämä vuorottaisuus helpottaa.

Väistö1

Annamiina Pulliaisen (valmentaja, koulutuomari, heppakirjailija, ratsastuksenohjaaja) blogista löytyy täydellinen kirjoitus pohkeenväistöstä. Sitä voin ainakin itse suositella taustalukemistoksi väistöharjoitusten välissä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: