Kengityksestä ja sen semmoista

24 Mar

(Kirj.huom. Tämä kirjoitus on kirjoitettu hieman kieli poskessa eli huumorimielellä. Fanaatikkojen ei kannata vaivautua lukemaan.)

Voi pyhä jysäys miten paljon kengityksestä saadaan aikaiseksi puhetta ja pöhinää!

kengitys1[Ceen mielestä kengitys on ihan jees.]

Jos hevosella on kengät, on se joidenkin mielestä lähtökohtaisesti ihan käsittämätöntä, luonnotonta, kavion toimintamekanismin rikkovaa ja vaikka mitä. Vaaditaan perusteluja siihen, miksi hevosella pidetään kenkiä. Ja ei, perusteluksi ei riitä kova käyttö, kavioiden kuluminen, liukkaat pohjat tai oikeastaan mikään muukaan…

Jos taas joku on parhaaksi todennut pitää hevosensa kengättä, on se käsittämätöntä, vammoja/kipuja aiheuttavaa ja vaikka mitä… Teki miten tahansa, aina on toinen puoli eri mieltä. Eikä se lopu tähän.

Ratsujen kengitykset on ravi-ihmisten mielestä ihan tehty miten sattuu ja ravureitten kengät(tömyys) ja niiden pois riipiminen viikottain aiheuttaa ratsu-ihmisissä jollei kauhistusta niin ainakin hämmästystä. Ja sitten on vielä hokit! Ja naulat! Ja kavioiden vuolut! Ja kannat tai kannattomuus! Ja säteet! Unohtamatta varvasakseleita! Ja melkein unohtui – pohjalliset ja erikoiskengät, entäs ne sitten!

polarpad[Irrotettava tilsakumi. Tykkään.]

Ihme on, että Suomessa on ylipäätään yhtään hevosta enää hengissä ja kävelyvoimissa 😀

Olen itse aika tarkka kavioista ja kengistä. Otan selvää, miksi jotakin tehdään ja miltä jonkin asian pitäisi näyttää tai tuntua. Tai haista. Kyllä, myös haistelen hevoseni kavioita. Kuuntelen ammattilaisia, en hooteenettiä tai muita itämaan tietäjiä. Uskon enemmän vanhoihin totuuksiin kuin nykyajan höpötyksiin, joita joku trendeiksikin sanoisi. Ja katson sekä tunnustelen hevosta, joka ikinen päivä. Ilman kenkää ei myöskään liikuteta muuten kuin käynnissä ja silloinkin maastakäsin, jollei sitten satu olemaan pehmeää lunta (paljon).

Joku joskus sanoi, että saa olla onnellinen, jos löytää kengittäjän joka ylipäätään tulee, jos tulee edes samalla viikolla kun on sovittu, hoitaa kengityksen ilman että hevonen ontuu sen jäljiltä eikä edellytä hevosen roudaamista klinikalle joko kengitettäväksi tai sen jälkihoitoon. Tässä suhteessa pitää sanoa, että meillä on Ceen kanssa ollut hyvä tuuri.

Ceetä on kengittänyt kaksi vakikengittäjää, joista kumpikin on tullut kun on sovittu, maksimimyöhästyminen on tainnut olla tunti ja siitäkin on ilmoitettu. Yhdenkään kengityksen jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia ja polle on tepastellut varsin tyytyväisenä popoissaan. En olisi ylipäätään vaihtanut kengittäjää, jollei sattuma olisi puuttunut peliin ja ensimmäinen kengittäjä joutunut olemaan pitkään pois töistä. Silloin oli pakko etsiä toinen tilalle ja kun nykyistä kengittäjää suositteli edellinen kengittäjä, niin sehän oli sitten siinä.

kenkä[Irtokenkä. Esteponiini astui etukenkänsä irti.]

Irtokenkiä on laitellut sitten useampikin kengittäjä ja sitä onkin ollut hauska seurata. Erilaisia toimintatapoja, erilaisia näkemyksiä kengistä, kavioista, nauloista, hokeista ja niin edelleen. Mielestäni kengittäjän ammattitaito tulee esille varsinaisen kengityksen lisäksi siinä, että hän ei ala arvioida toisen kengittäjän työtä, jollei taatusti tiedä että siitä on vahinkoa hevoselle. Aika lailla nämä irtosuhde-kengittäjät ovatkin tätä noudattaneet.

Työn osuus kengityksen hinnasta on vähintään 60 euroa, vaikka hevosia olisi kengitettävänä kuinka monta. Sen alle ei voi saada kengittäjää tai sitten on jotain pielessä. Kengityksen suomenmestari näyttää kotisivujensa mukaan ottavan kengitystyöstä 110 euroa. Tähän haarukkaan mahtunevat lähes kaikki kengittäjät, paitsi jos kengityksen tekijälle tulee kovin pitkä matka. Netistä löytyy tosin niitäkin kengittäjiä, jotka ottavat pelkästä kengitystyöstä vielä enemmän ja matkakulut vielä päälle. Näihin esimerkkihintoihin lisätään päälle tarvikkeet eli kengät, hokit, naulat, pohjalliset, tilsakumit ja muut.

kengitys2[Märkä (söpö <3) kengitettävä.]

Irtokenkiä saa jalkaan 10 – 30 euroon hintahaarukassa, jos on oma kenkä tallella. Ja jokunen hevosenomistaja osaa itsekin tehdä irtokengän kiinnittämisen – hieno homma! Itse en siihen hommaan lähtisi, sillä irtokenkiä tulee todella vähän vuoden kuluessa ja sehän tarkoittaa vaan sitä että rutiinia ei pääse syntymään.

Kengitysväli voi olla melkein mitä vain neljästä viikosta kymmeneenkin asti. Ceellä aika vakio on 5-6 viikkoa, kesällä saattaa olla vain neljäkin viikkoa. Edellisestä kengityksestä on nyt neljä viikkoa ja eilen kun näin kengittäjää, hän katsoi kavioita ja sanoi että kaviot on kasvaneet nyt niin paljon että ei voi pitää kuutta viikkoa väliä. Pitänee siis taas siirtyä viiteen viikkoon. Auringonvalo saa ainakin Ceellä aikaan kasvupyrähdyksen kavioissa 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: