Bloggaajana messuilla

31 Mar

Tulevana viikonloppuna on edessä Tampereen Hevoset-messut. Blogisteja tulee olemaan paikan päällä sankoin joukoin, kuten oli menneillä HorseFaireilla Helsingissäkin. Jotta tapahtumasta saa kaiken irti, kannattaa itselle tehdä etukäteen suunnitelma siitä, mitkä ohjelmat aikoo katsoa, missä osastoilla aikoo vierailla, haluaako haastatella kenties jotakin jne. Haastattelut ja tapaamiset kannattaa sopia etukäteen, sillä messupäivät ovat myös näytteilleasettajille kiireisiä.

HHF pystyHelsingin messukeskuksessa blogisti sai noutaa passinsa pääovelta, samasta tiskistä mistä muutkin ennakkoon varatut liput. Käytettävissä oli lisäksi lehdistökeskuksen palvelut. Itse käytin lehdistökeskusta ainoastaan kameran jalustan säilytykseen “tiskin takana”, sillä tarvitsin jalustaa vain videohaastattelua varten Back on Trackin osastolla. Olin sopinut haastattelusta etukäteen ja lähettänyt myös kysymykset etukäteen tutustuttaviksi. Täysin oman suunnitelman mukaan haastattelu ei sujunut, sillä sainkin kaksi haastateltavaa yhden sijaan 🙂 Kannattaa siis varautua pieniin yllätyksiin omassa suunnittelussa.

Helsingissä blogistit saivat myös ilmaisen pysäköinnin, lipukkeen sai leimattua lehdistökeskuksessa. Tämä oli tosi kiva etu, joka oli käytettävissä kaikkina kolmena päivänä. HorseFairista sai bloggaajapassin lisäksi blogiin arvottavaksi kaksi kertalippua messuille. Bloggaajapassilla pääsi paitsi kaikkina kolmena päivänä messuille myös tutustumaan Kuva&Kamera -messujen antiin ammattilaisaikana. HorseFairin järjestelyt toimivat tosi hyvin ja bloggaajaa pidettiin samanarvoisena kuin varsinaisia median edustajia.

hevoset

Tampereen messukeskuksessa Hevoset-messujen blogistit ilmoittautuivat nettipalvelun kautta ja saavat rintamerkin esiintyjät/press -tiskiltä. Ilmoittautuminen avattiin hyvissä ajoin, mutta vahvistusviesti tuli vasta tällä samalla viikolla kun messut jo ovat. Rintamerkillä pääsee messuille molempina päivinä. Sovitusta messuyhteistyöstä sai blogiin arvottavaksi kolme messuranneketta, jotka oikeuttavat sisäänpääsyyn molempina päivinä. Lisäksi somessa näytti olevan jaossa todella paljon kertalippuja erilaisissa arvonnoissa, huomattavasti enemmän kuin mitä HHF:ssä oli.

Tampereella pysäköinti ei ole bloggaajille ilmainen vaan maksaa saman verran kuin muillekin messukävijöille eli 5 euroa. Messuille odotetaan jopa 15 000 kävijää, joten ylimääräinen bussivuoro rautatieasemalta messariin on järjestetty messupäiville.

Bloggaajana messuilla olet yksi (sosiaalisen) median edustajista. Suunnitellessasi postausta tai postauksia, yritä keksiä oma näkökulma aiheeseen tai tehdä se/ne aiheesta, josta muut eivät todennäköisesti kirjoita tai kuvia julkaise. Itse tein esimerkiksi HHF:n estekisoista videopostauksen – videoin yhdestä luokasta kaikkien radat ja sisältö oli aika pitkälti siinä. Vastaavaa en ole nähnyt muissa blogeissa, yksittäisiä videoita kylläkin. Radoista katsotuin on Piret Ervaldin rata, katsojista 46 % Virosta.

Joskus myös ostospostaus voi olla kiva, todennäköisesti täysin samoja tuotteita ei ole kovin moni muu hankkinut. Silloinkin kannattaa kirjoittaa vähän enemmän ostosten taustoista, miksi hankit sen mitä hankit, vertailitko tuotteita tai hintoja ja kysy myyjältä lisää tuotteesta kerrottavaksi muille. Varaudu siihen, että messujen jälkeen (lähes) kaikissa blogeissa on vähintään yksi ostospostaus, joten omasi saattaa jäädä lukematta. Mikäli menet heti ensimmäisenä messupäivänä ostoksille, kannattaa postaus julkaista jo päivän päätteeksi. Näin tuotat lisäarvoa näytteilleasettajille ja saat omalle postauksellesi todennäköisesti enemmän lukijoita.

Kaikesta sanotusta huolimatta, viime keväinen ostospostaukseni Hevoset-messuilta on luetuin kyseisiä messuja koskevista postauksistani. 🙂

bling[Messu-bling-blingiä. (c) Tilves photography]

Oikein kivat bloggaus-vinkit (tehty matkablogille, mutta pätevät aika pitkälti kaikkiin muihinkin aiheisiin, kunhan vähän pyörittelee ajatusta päässään) löytyy Meriharakan blogista. Lukuintoa ja hyviä messuja kaikille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: