Cee jumppaa myös avotaivutuksilla

10 Apr

Avo6

Avotaivutus… Kaikki sen tietää ja kaikki sitä tekee mutta kenellä se tulee tehdyksi oikealla tavalla? Kouluratsastussääntöjen kohdassa 212. sivuliikkeistä on sanottu:

1. Sivuliikkeiden tarkoitus on kehittää ja lisätä takaosan työskentelyä ja siten myös kokoamista.
2. Kaikissa sivuliikkeissä (avotaivutus, travers, renvers ja sulkutaivutus) hevonen liikkuu kevyesti taivutettuna etu- ja takaosa kahdella eri uralla.
3. Taivutuksia ei saa liioitella. Tahdin, tasapainon ja liikkeen sujuvuuden tulee säilyä.
4. Sivuliikkeissä askeleen on pysyttävä säännöllisenä. Lennokkuuden ja tahdin on säilyttävä tasaisena ja
liikkeen tasapainoisena. Lennokkuus kadotetaan, jos ratsastaja keskittyy ainoastaan taivuttamiseen ja hevosen ratsastamiseen sivusuunnassa.

Koska sivuliikkeiden tarkoitus on lisätä kokoamista (ja takaosan työskentelyä), on avotaivutus ravissa kouluratsastusohjelmissa mukana pääsääntöisesti VaB-tasolta lähtien. Koottu ravi, jossa avotaivutus ravissa esitetään, on nimittäin vasta VaB-tason vaatimus. Jos haluat kuitenkin treenata koulukisoissa avoa kootussa ravissa jo aiemmin, valitse kotimaisista ohjelmista HeA:4 2009 (FEI-ohjelma) tai viime vuodelta uusi kouluohjelma HeA:5 2015. Muissa kouluohjelmissa noudatetaan perinteistä koulutusskaalaa ja avotaivutus esitetään vasta VaB-ohjelmissa.

Sivuliikkeet on esitetty koulusääntöjen liitteessä 3 myös kuvina. Tässä alla kuva avotaivutuksesta ja vielä sanallinen selostus (SRL koulusäännöt).

avoSRL

5. Avotaivutus suoritetaan kootussa ravissa. Avotaivutuksessa hevonen on kevyesti taivutettu ratsastajan sisäpohkeen ympäri. Hevonen astuu sisäetujalalla ulkoetujalan edestä ristiin ja sisätakajalka siirtyy ulkotakajalan eteen kohti ulkoetujalkaa. Avotaivutuksessa hevonen liikkuu asetettuna poispäin liikkeen kulkusuunnasta. Takaosa seuraa ratsastettavaa uraa ja etuosa kulkee uran sisäpuolella. Hevonen muodostaa noin 30 asteen kulman kuljettavaan tiehen nähden.

Avo1

Avotaivutuksessa varmaan vaikein asia on olla liioittelematta taivutusta, varsinkin kaulasta. Taivutusta voi testailla tekemällä sitä eri asteisina – välillä loivana, välillä 30 asteen kulmassa, välillä liioitellen. Meillä kouluvalmennuksissa mennään usein “avomaista taivutusta”, jolla haetaan vain pientä taipumista sisään ja sillä jumpataan hevosta. Tässä avomaisessa taivutuksessa hevosta pyydetään sitten astumaan enemmän eteen ja saadaan lapoja auki, kylkiä venymään sekä työntöä takaosalle.

Avo2
Ceelle avossa vaikeinta on varmasti juuri tuo kaulan taipuminen. Se on kaulasta todella taipuisa 🙂 joten ratsastaja saa kyllä tarkkailla ettei ainoastaan kaula taivu vaan hevonen aidosti kulkee rungostaan taipuneena ja ulkolapa mukana. Itse teen avoa yleensä kulman jälkeen aloitettuna, jolloin hevonen on jo valmiiksi asetettuna ja taivutettuna oikeaan suuntaan. Jatkan kulman jälkeen samassa asennossa mutta pitkän sivun uraa pitkin. Tällöin hevosen takaosa on uralla ja etuosa uran sisäpuolella.
Avo3
Avotaivutusta voi harjoitella myös tekemällä kulman jälkeen ensin voltin. Tällä varmistetaan että hevonen varmasti on taipuneena tulevan avon suuntaan. Voltin jälkeen ajatellaan että tehtäisiinkin toinen voltti heti perään. Sen sijaan kuitenkin vain “lähdetään voltille” mutta jatketaankin suoraan. Jotta hevonen ei jatka voltille vaan pitkää sivua pitkin, tulee ulko-ohjan ja sisäpohkeen työskennellä yhteen ja huolehtia, ettei hevonen pääse kääntymään voltille vaan jatkaa uraa pitkin. Tässäkin voi kokeilla rytmittämistä – pidäte ulko-ohjalla ja sisäpohje vuorotellen.
Avo4
Avotaivutuksessa toisiksi yleisin ongelma liiallisen kaulan taipumisen jälkeen on että hevonen lähtee “haahuilemaan” keskelle kenttää eikä etene uran suuntaisesti. Tällöin puute on juurikin etuosan hallinnassa ja silloin pitää tehostaa ulko-ohjan ja sisäpohkeen työskentelyä sekä varmistaa ettei ulkopohje työnnä hevosta vahingossa sisäänpäin vaan ainoastaan kontrolloi takaosan taipumista. Tarkista myös ettet tee etuosan kääntämistä sisälle vetämällä sisäohjasta, tällöin hevonen vain valuu ulospäin.
Avo5
Itseäni helpotti tosi paljon ajatus, jossa oma yläosani etenee hevosen etuosan kanssa vastaten lapoja/etujalkoja ja oma alaosani  etenee hevosen takaosan kanssa vastaten takajalkoja. Niinpä oma ylävartaloni kääntyy hevosen lapojen mukaiseen suuntaan ja alavartaloni pysyy hevosen takajalkojen kanssa samassa suunnassa. Kun tämän hoksasin niin sen jälkeen avo alkoi meillä sujua huomattavasti paremmin.
Avo6
Jos haluat taustalukemistoa, on esimerkiksi Anna Kilpeläisen blogissa hyvä teksti. Tekstissä raapaistaan jo sulkutaivutustakin, joka nykyisin kuuluu myös meidän repertuaariimme 🙂
Ps. Kuvissa edetään käynnissä, vaikka kouluradalla liike esitetäänkin kootussa ravissa.
Advertisements

2 Responses to “Cee jumppaa myös avotaivutuksilla”

  1. Saara / Prosessiratsastaja April 10, 2016 at 7:48 pm #

    Avotaivutus on myös passeli ongelmanratkaisu, kun hevonen pelkää maastossa jotain, tai kyttää maneesin katsomoa, tms. Maastossa vaan avoa käynnissä sipsutellen peikkojen ohi, katse pois päin pelottavasta asiasta. Maneesissa taas avoa vähän ennakoivasti ennen kuin se jänskättävä kohta tulee, niin poni ei muista että jotain hötkyttävää edes oli.

    • TKa April 10, 2016 at 7:58 pm #

      Toi on muuten ihan tosi! Pidetään poniini hommissa ja vielä asetetaan toiseen suuntaan, niin ei se kiinnitä enää huomiota ulkopuolisiin juttuihin. Hyvä kommentti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: