Simo Simulaattorin kyydissä

16 Apr

Sappeen ratsutilalla Pälkäneellä on tarjolla simulaattoriratsastusta. Simo Simulaattori -heppa kiertää tapahtumissa ympäri Suomen, mutta ratsastukselle voi myös varata ajan Sappeeseen, Simon kotitallille.

Päätimme lähteä kaverin kanssa testaamaan istuntaamme Sappeeseen ja varasimme ajan kahdelle ratsastajalle. Ajanvaraus onnistui erittäin hyvin ihan sähköpostin välityksellä. Alunperin kyselimme istuntakurssia, mutta seuraavaan olisi ollut niin pitkä aika ettemme jaksaneet odotella, vaan varasimme istuntatunnin aikaisemmaksi ajankohdaksi. Sappeen ratsutilalla järjestetään myös viikonlopun istuntakursseja, joissa pääsee simulaattorin lisäksi harjoittamaan istuntaansa myös ihan oikealla hevosella.

Simulaattorin kyytiin ei tarvitse pukeutua ratsastusvarusteisiin,  liukumattomat housut riittävät. Tietysti sellaiset, jotka eivät lerpata jalan ympärillä. Sen verran pitää joustoa housuista löytyä että voit istua hevosen selkään mukavasti. Ratsastushousut ovat tietysti paras vaihtoehto jos sellaiset sattuvat jalassa olemaan. Kengät pohjaltaan liukumattomat, ei paksuvartisia kenkiä, sillä sensorit eivät välttämättä havaitse jalkoja niiden kanssa.

Simo1

Simulaattorihevoselle on painorajoitus, ehdoton maksimipaino on 90 kg. Pituuden suhteen suositus on minimi 130 cm. Kuten ylläolevasta kuvastakin näkyy, ei Simon satulan istuin ole kovin suuri. Oma takapuoleni mahtui siihen juuri ja juuri (tosin takapuolikin voisi olla vähän pienempi, aina).

Simo on kouluhevonen, itse asiassa isolla K-kirjaimella. Simon askellajit ovat laadukkaan kouluhevosen askellajeja, joten niihin oli alkuun totuttelemista. Varsinkin lisätty ravi oli jo sellainen, että meinasi heikompaa hirvittää! Ja laukanvaihto se vasta hurjalta tuntuikin!

Ratsastuksen aikana näet koko ajan näytöltä, miten istut ja miten käytät apuja. Ratsastuksenopettaja kertoo koko ajan mitä tehdään ja korjaa istuntaasi. Istuntatunti on 30 minuutin mittainen, josta alku kuluu tutustuessa Simoon. Heti alkuun tarkistetaan istunta, tehdään mahdolliset korjaukset ja sama jatkuu eri askellajien kanssa.

Simon vaki-ratsastuksenopettaja on HYVÄ! Hän teki juuri oikeita korjauksia, antoi juuri oikeita ohjeita ja oli todellinen ammattilainen kaikin puolin. Osa ratsastuksesta tehdään niin että pyritään olemaan katsomatta feedbackiä ruudulta ja vaan tunnustellaan istuntaa ja apujenkäyttöä sekä hevosen reagointia niihin.

Simo reagoi pieniin apuihin, mutta niiden tulee kuitenkin olla selkeitä. Jos on tottunut vaikkapa liioittelemaan laukannostossa ulkopohjetta, ei Simo osaa nostaa laukkaa näin. Jalkaa siirretään ihan vähän taaksepäin, ei 15 senttiä. Jos tekee huolimattoman laukannostoyrityksen, saattaa Simo lähteä lisättyyn raviin. Jos tekee huolimattoman siirtymäyrityksen laukasta raviin, saattaa Simo tehdä laukanvaihdon. Eli simulaattorin avulla saa hiottua tarkkuutta omiin apuihinsa.

Noin 20 minuuttia tehdään erilaisia ratsastusharjoituksia ja sen jälkeen käynnistetään testiohjelma, josta saa tulosteen itselleen mukaan. Ohjelmassa käydään läpi käynti, ravi, vasen laukka ja oikea laukka. Sensorilukemat tarkkailevat onko istunta keskellä ja pysyykö istunta vakaana. Piirrokset saa erikseen satulan vasemmasta/oikeasta puolesta sekä satulan etuosasta/takaosasta. Lisäksi piirros kertoo  seilaako istunta esim. laukassa pitkin poikin satulaa, ei pitäisi!

Ohjista tarkkaillaan onko tuntuma samanlainen kummallakin ohjalla ja onko tuntuma tasainen. Jaloista sensorit tarkkaileva etteivät jalat purista tai tee muutakaan ylimääräistä. Testiohjelma kestää noin kaksi minuuttia. Tässä alla oma istuntatulosteeni.

Simo2

Simulaattoriratsastuksen aikana opettaja korjasi oikeaa kättäni vähän eteenpäin. Korjaus meni vähän liiankin hyvin perille, sillä testiohjelmassa hevonen olikin sitten jo lievästi asetettu vasemmalle 🙂 Tuntuma oli kuitenkin tasainen, eli siitä ei tullut kovin isoja miinuspisteitä.

Jalat olivat hyvät, en purista niillä yhtään ja ne lepäävät oikein hyvin hevosen kylkiä vasten. Opettaja korjasi ratsastuksen aikana ihan vähän vasenta jalkaterääni suuntaamaan eteenpäin, jotta se olisi samanlainen kuin oikea jalkani.

Istunta satulassa ei vaatinut juurikaan korjausta. Laukassa ratsastuksen aikana istunta teki alkuun pientä liikettä (oli vähän vaikea istua näin liikkuvan hevosen selässä). Saatiin ylimääräinen liike kuitenkin stopattua ja testiratsastuksessa istunta pysyikin sitten ihan keskellä ja paikallaan.

Simulaattoriratsastuksen hinta oli 50 euroa /30 minuuttia ja se on kyllä hintansa väärti. Pitäisikin mennä ratsastamaan uudelleen, sillä tästä simuloinnista on kulunut jo kohta kaksi vuotta!

Tähän loppuun vielä yksi netistä löytyvä video Simosta. Videolla näkyvä punapaitainen ratsastuksenopettaja oli myös meillä opena.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: