Hevosille laitumelle säänsuojaa

4 Jun

Lämmitettävän vesiastian tekopostaus oli sen verran suosittu, että päätin tehdä oman postauksen myös säänsuojan rakentamisesta laitumelle. Samalla idealla voi rakentaa myös pihaton tai tarhaan säänsuojan. Miksei myöskin kahden hevosen tallin, kun vaan tekee perustukset kunnolla, lattian ja lämmöneristyksen sekä ilmanvaihdon. Ja ovet 🙂

Katos5

 

Cee ei ole laitumella kuin viikonloput ja tarvittaessa voidaan roudata tallille, joka on kilometrin päässä laitumelta. Mutta siitä huolimatta  halusin säänsuojan laitumelle, koska puusto joka kasvaa laitumen ulkopuolella on sen verran pientä ettei se varjosta tai sen alle ei pääse sateensuojaan. Toisella puolella oleva iso puusto taasen on ilta-auringon puolella, joten siitäkään ei ole päivän paahteeseen hyötyä.

Alunperin suunnittelin säänsuojan rakentamista jo Ceen ekana kesänä, mutta kesä hurahti muissa projekteissa, joten sitä ei ehditty tehdä. Nyt sen sijaan otettiin suojan rakennus viime kesän ohjelmistoon (lue: Miehen to-do-listalle) ja niinpä se valmistuikin puolivalmiiksi mukavasti juhannuksen aikaan.

Suoja tehtiin elementeistä, jotta sen kasaaminen on helpompaa. Tämä siis koska laitumella on jo heinikko, jonka seassa suojan rakentaminen olisi aika tuskaa – nauloja, ruuveja ja kaikkea muuta kadoksissa heinän seassa… Ei kiitos.

Sitten niihin strategisiin mittoihin. Säänsuoja on syvyydeltään 4 metriä ja leveydeltään 6 metriä. Suojan korkeus on maanpinnasta takaosassa 2,4 m ja etuosassa 3 metriä. Räystäät tulevat sivuilla 60 senttiä yli rakennuksen ja etu+takaosassa ehkä parisenkymmentä senttiä yli rakennuksen.

Katos9

Perustukset on tehty ruuvipaaluilla (120 senttiset), joista siis maanpinnan yläpuolelle on jätetty 30 senttiä näkyviin, jotta rakennus ei jää turhan lähelle maanpintaa ja lahoa ennen aikojaan. Seinät on laudoitettu lähes kiinni (timpurin kynän verran rakoa 15 senttisten lautojen välissä) metriin asti (maanpinnasta 1,3 m). Sen jälkeen laudoitus on 10 sentin raoilla, 10 sentin laudoituksella 2,1 metriin asti (maanpinnasta 2,3 m). Tämä sen vuoksi että hevoset näkisivät kunnolla suojasta ulos ja viihtyisivät siten katoksen alla. Harvalaudoituskin kuitenkin suojaa tuulelta ihan riittävästi, sade ja paahde on se mitä vastaan ensi sijassa suoja on rakennettu.

KatosN

Vähän pohdin että pitäisikö tehdä etuosaan jotkut “hapsuovet” mutta pitää katsoa niitä sitten jos tarvetta näyttää olevan.

Ruuvipaalut ja kiinnikkeet:

Katos2

Takaseinä tehtiin kahdesta erillisestä elementistä:

Katos6

 

Sivuseinäelementit:

Katos4

Kattotuoleina oli kakkosneloset (5-metriset):

Katos7

Kattopeltiä oli käytettynä meillä ennestään, joten katto tehtiin tietysti siitä.

Valmis suoja:

Katos8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: