Täydellisen satulan metsästys

10 Jun

Myin Ceen täydelliseksi luullun koulusatulan pois joitakin viikkoja sitten. Eräänä kauniina iltapäivänä olin satuloimassa Ceetä karsinassa kun se yritti purra itseään ryntääseen. Cee ei koskaan ole reagoinut noin mihinkään. Hetken aikaa seisoin aivan äimän käkenä ja mietin että olisiko siinä voinut olla vain ötökkä jota se yritti häätää pois. Ötököitä ei näkynyt, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi reagointi satulointiin.

Kuvassa “täydellinen satula” viime syksyn koulukisoissa.

9.

Otin satulasta huovat ja muut lisukkeet pois ja asetin sen sellaisenaan Ceen selkään. Taas reaktio, ei kuitenkaan niin suuri kuin se aikaisempi. Aloin käydä läpi satulan istuvuutta kohta kohdalta ja voi pyhä jysäys! Sehän oli täysin epäsopiva! Se keikkui edestakaisin selän keskiosan päällä – edestä painettaessa painui alaspäin edestä (takaosa nousi) ja takaa painettaessa painui alaspäin takaosasta (etuosa nousi).

Laitoin satulan saman tien myyntiin enkä käyttänyt sitä tietenkään enää kertaakaan. Siitä lähtien ollaan menty estesatulalla, niin kouluvalmennukset kuin koulukisatkin.

Kuvassa tuuppausta estesatulalla tämän kevään koulukisoissa.

1. Radalle

Koulusatulan myynnistä alkoi satula-auton odottaminen tänne lähialueelle. Päätin jo heti että tällä kertaa haluan ammattilaisen sovittaman satulan enkä aio itse ajella pitkin maita ja mantuja etsimässä satuloita koetettavaksi. Pari sataa saa helposti upotettua pelkkiin satulanhakumatkoihin, joten mieluummin laitan senkin rahan ihan siihen satulaan. Lisäksi halusin että saan sovittaa samalla kertaa vaikka 20 satulaa ja satula-autossahan niitä piisaa.

Tänään vihdoin satula.comin satula-auto pärähti tallin pihaan ja pääsin satulansovituksen makuun 🙂 Ensisijaisesti hain vuokrattavaa koulusatulaa, nyt kun Ceen selkä on alkanut kehittyä huimaa vauhtia. Kiropraktikon mukaan erityisesti sään etupuolelle on tullut hyvin lihasta, joten työskentelymuoto lienee parantunut merkittävästi. En siis mielelläni halunnut ostettavaa satulaa, jonka joutuisin ehkä jo puolen vuoden päästä vaihtamaan taas uuteen. Samalla kun kerran satulansovittaja tuli iha tallille asti, halusin näyttää myös estesatulan – onko se(kään) sopiva.

Satula.comin palveluun kuuluu kirjallinen satulansovitusmuistio, jota varten otetaan kaarimitalla kaaret sään kohdalta, satulan takapaneelien kohdalta ja selän kaari säästä eteenpäin. Tässä Ceen muistio.

Satula.com

Estesatulan tuomio:

– ei katastrofi, mutta…
– jää hieman “ilmaan” keskeltä satulaa, tosin on
– romaanilla täytettävissä keskelle satulaa ja siten korjattavissa,
– kunhan ei käytä satulaa kovin paljoa ja
– ei kannata vaihtaa nyt samaan aikaan koulusatulan kanssa, koska sitten ei tiedetä mistä jokin muutos johtuu.

satulajee

 

Koulusatuloita sovitettiin varmaan kahdeksan 🙂 Kaksi niistä päätyi ratsastettavaksi asti – Passier ja Amerigo. Testasin ensin Passierin. Päädyin siinä johonkin omituiseen etukenoon, myös satula oli etukenossa hevosen selässä – ehkä jopa liian leveä siis. Ei  hyvä.

Toisena testasin Amerigo Classic Siena Pinerolo 17,5″ MW (+0,5) -satulan. Olin taivaassa. Cee suoritti avot, sulut, pohkeenväistöt, voltit hienosti. Kun kysyin kahdelta kaverilta kentän laidalta että mitä he ovat mieltä, toinen sanoi että “sä istut siellä ihan suorassa, kun joskus sä röhnötät, niin tossa istut tosin hyvin”. Ja toinen sanoi että “oon nähnyt teitä menevän tosi kivasti peräänannossa mutta nyt tossa on jotain enemmän, en osaa sanoa mitä, mutta siinä on niinku enemmän”.

Amerigo1

Ja siis toi penkki… Siis niin hyvä istua, vaikka ensimmäinen laukannosto olikin aivan katastrofi isojen polvitukien kanssa 😀

Amerigo2

Eli Amerigo jäi meille nyt ensin viikoksi kokeiltavaksi. Sen jälkeen mahdollisesti vuokraan sitä. Ja sen jälkeen katsotaan mihin suuntaan mennään 🙂 Mutta nyt ollaan onnellisia ihanasta koulusatulasta ❤

Advertisements

4 Responses to “Täydellisen satulan metsästys”

 1. Sanna June 11, 2016 at 5:32 am #

  Hienoa, että sopivalta vaikuttava satula löytyi niin helposti! En ollut tiennytkään tuosta vuokrausmahdollisuudesta, täytyy laittaa vakavissaan korvan taakse, kun satulanvaihto tulee epäilemättä olemaan meilläkin lähitulevaisuudessa edessä. Hyvitetäänkö vuokrassa jotenkin, jos päätyy ostamaan kyseisen satulan?

  • TKa June 11, 2016 at 6:30 am #

   Kyllä, kaikista hienointa on tosiaan tuo vuokrasumman hyvittäminen. Jos päätyy ostamaan kyseisen satulan, hyvitetään vuokrasumma kokonaisuudessaan. Jos päätyykin toiseen satulaan, hyvitetään vuokrasummasta puolet. Ja viikon saa aina kuitenkin sovittaa rauhassa ensin, ennen vuokraamistakaan.

 2. Saara / Prosessiratsastaja June 11, 2016 at 6:22 am #

  Satula-asiat on niin iso juttu hevosen hyvinvoinnille. Hyvä että löytyi noinkin helposti sopivalta vaikuttava satula. Olen itse miettinyt niin, että kyllä se satula saa maksaa, kun siinä viettää sen about 7 tuntia viikossa, niin se vaikuttaa harrastuksen kokonaiskokemukseen niin paljon. Olen myös nähnyt sen, kun huono satula aiheuttaa kierteen kaikenlaista muuta ongelmaa.

  • TKa June 11, 2016 at 6:35 am #

   Hevosen tallivuokra yhdeltä vuodelta on jopa enemmän kuin mitä kalliimmat satulat maksavat. Kaikki on tosiaan niin suhteellista – moni laittaa satulahuopiin vuodessa useita satoja euroja ja vähemmän miettivät satulaa tai käyttävät siihen rahaa… Tai ehkä yritän vain perustella miksi hankkisin näin kalliin satulan kun kuitenkin pääasiassa ratsastellaan aika helpolla tasolla 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: