Sulkutaivutus – nykyisin meidän lemppariliike

16 Jun

(Kirj.huom. Kaikissa postauksen kuvissa askellajina on käynti ja ne on otettu talvella. Sulkutaivutus on suoritettu suoralla uralla kohti kuvaajaa.)

Sulku1

Yhdellä ohjatulla tunnilla mentiin sulkutaivutuksia. Ensin lävistäjällä (täyskaarrosta) ja sen jälkeen suoralla uralla. Lävistäjällä tehtävä sulkutaivutus (half-pass) tehtiin käynnissä, uralla (travers) tehtävä suoritettiin kootussa laukassa. Tunnin jälkeen oli vähän epätoivoinen olo – tehtävä tuntui tosi vaikealta!

Sulku2

Seuraavassa kouluvalmennuksessa kerroin Empulle, kuinka vaikeaa tehtävää oltiin tehty ja että ei me vaan osata. Emppu tarttui heti asiaan ja laittoi meidät tekemään sulkutaivutusta kootussa laukassa. Ja niin… Taivutukset sujuivat todella hienosti. Sen jälkeen me ollaan tehty itsenäisesti myös sulkutaivutuksia 🙂 Onni on hyvä valmentaja!

Sulku3

Seuraavien linkkien takaa löytyvällä englanninkielisellä sivustolla on erittäin hyvin selostettu kumpikin liike sekä tekstin avulla että videolla. Half-pass ja Travers. Jos valmentajaa ei ole käytettävissä niin niistä voi tutustua aiheeseen.

Sulku4

Koulusääntöjen mukaan:

6. Sulkutaivutuksessa uraa pitkin (travers) hevonen on taivutettuna ratsastajan sisäpohkeen ympäri. Etuosa kulkee uralla ja takaosa uran sisäpuolella siten, että ulkojalat astuvat sisäjalkojen editse ristiin. Hevonen on asetettuna ja taivutettuna liikkeen suuntaan. Liike suoritetaan joko kootussa ravissa tai kootussa laukassa. Hevonen muodostaa noin 35 asteen kulman ratsastettavaan tiehen. Edestä ja takaa katsottuna hevonen liikkuu neljällä uralla.

Liikkeen tarkoitus on esittää sujuva koottu raviliike suoralla linjalla oikein taivutetulla hevosella. Etu- ja takajalat astuvat ristiin, tasapainon ja tahdin säilyessä.

Sulku5

7. Vastataivutus (renvers) ratsastetaan kuten edellä kuvattu sulkutaivutus, mutta takaosa kulkee uralla ja etuosa uran sisäpuolella. Tarkoituksena on esittää sujuvaa koottua ravia suoralla linjalla taivutuksen ollessa suurempi kuin avotaivutuksessa. Etu- ja takajalat astuvat ristiin, tahdin ja tasapainon säilyessä.

Sulku6

8. Diagonaalilla suoritettavassa sulku-taivutuksessa (”half-pass”) hevosen tulee olla kevyesti taivutettu sisäpohkeen ympäri niin, että se katsoo liikkeen suuntaan. Tahdin ja tasapainon on säilyttävä koko liikkeen ajan samalla kuin lennokkuus ja takaosan, erityisesti sisätakajalan, aktiivisuus säilyvät. Näin hevosen lavat säilyvät liikkuvina ja irtonaisina ja liike on vaivattoman ja näyttävän näköinen. Hevosen tulee olla lähes yhdensuuntainen pitkän sivun kanssa, etuosan johtaessa hieman liikkeen ja taivutuksen suuntaan. Liike voidaan suorittaa kootussa ravissa, kootussa laukassa tai kür-ohjelman osana esitettäessä passagessa.

Ravissa ulkojalat astuvat sisäjalkojen editse ristiin. Laukassa askel vie samanaikaisesti eteen ja sivulle.

Ravissa esitetyn sulkutaivutuksen tarkoituksena on esittää sujuvaa, tahdikasta koottua ravia diagonaalisella linjalla. Hevosen tulee olla taipuneempi kuin avotaivutuksessa. Tahdin ja tasapainon tulee säilyä. Laukassa liikkeen tarkoituksena on kehittää laukan kokoamista ja jäntevyyttä liikkeen jatkuessa sujuvana eteen ja sivulle ilman pienintäkään häiriötä tahdissa tai tasapainossa, hevosen samalla taipuessa pehmeästi ja kuuliaisesti.

Sulku7

Lisälukemiseksi suosittelen tämän linkin takaa löytyvää pdf-dokkaria. Jos homma tuntuu hankalalta, tarkista dokkarin lopusta löytyvä osio common mistakes. Siitä kun lähtee yksi kerrallaan poistamaan omia virheitään, niin kyllä ne taivutukset jossain vaiheessa alkaa luonnistua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: