Kiropraktikko kävi kylässä…

21 Oct

…ja kengittäjä ja satulaseppä jopa kaksi kertaa! 😀

Kaikki alkoi siitä kun kengittäjä kävi ennen kisoja laittamassa pohjalliset etukavioihin. Ceen kavionpohjat olivat yhtäkkiä niin arat, että luulin sen jo ontuvan jonkin vamman takia! Laitoin kengittäjälle viestiä että NYT tarvitaan ne pohjalliset, sillä arkominen on niin isoa. Markon kanssa sovittiin että ensi vuonna muistetaan tämä ja laitetaan ne pohjalliset aikaisemmin, siitäkin huolimatta kuinka märkää kengityksen aikaan olisi.

Cee oli kengityksessä hankala, mitä se ei normaalisti ole. Selvisi sitten syy siihenkin – lavat olivat aivan jumissa johtuen etujalkojen varomisesta. Siinä vaiheessa mielessä siinsi jo “vuoden hevosenomistajan” palkinto.

Cee hoitoloimen lämmössä ❤

Verkkoloimi

Pohjallisten laiton jälkeen ennen kisoja oli vielä viimeistelevä kouluvalmennus. Emppu sanoi että Cee varoi etujalkojaan alkuun, ennen kuin uskoi ettei kentän pohja satu kavionpohjiin. Liike oli sellainen vähän töpöttävä. Vaikka olin hieronut Ceetä joka päivä kengityksen jälkeen ja jumpannut erilaisilla väistöillä ja taivutuksilla, niin lavat olivat vielä vähän jumiset. Sekin tietysti vaikutti liikkeeseen. “Vuoden hevosenomistajan” palkinto alkoi olla jo aika varma.

Kisoissa Cee suoritti todella hyvin kaksi päivää, saatiin lavat auki sen verran ihan omin voimin. Heti kisojen jälkeisellä viikolla tuli kiropraktikko, joka…. tattadattadaa… sanoi että lavat ovat jumissa ja lisäksi säkä toiselta puolelta. No olipa yllätys, ei kun ei ollutkaan. Lindan kanssa juteltiin satuloista ja niiden sopivuudesta – ne olisi nyt pakko saada tarkastettua!

Koulusatulalla ennen kun sen tasapaino oli muutettu. Huomaa hyvin oman asennon etupainoisuuden (ja sitä kautta vaikutuksen hevosen tasapainoon).

Ratsikuva

Edelliseen hoitokertaan verrattuna oltiin menty huonompaan suuntaan, enemmän oli hoidettavaa kuin aikaisemmin. Cee ei reagoinut sillä tavalla että olisi kipeä mistään, mutta selkeitä jumipaikkoja kyllä löytyi. Onneksi tästä lähti kisojen jälkeinen keventelyjakso liikkeelle – valmennuksia vähennettiin merkittävästi ja keskityttiin hyvän mielen treeneihin ja aukomaan paikkoja.

Olin odotellut satulaseppää jo pidempään, jotta saataisiin varmuus satuloiden sopivuudesta. Vihdoin saatiin aikataulut sopimaan ja Petro tuli tarkistamaan satulat. Olin etukäteen lähettänyt kuvia Ceestä satuloiden kanssa, jotta hän voisi varautua vähän ennen tuloaan siihen mikä odottaa. Molemmat satulat osoittautuivat rungon malliltaan ja pituudeltaan Ceelle sopiviksi. Olin itse varautunut siihen, että satulat lähtevät myyntiin ja joudun ostamaan uudet satulat. Olinhan  sovittanut ja valinnut nämä satulat ilman ammattilaisen apuja.

Estesatula Ceellä on vanha Appaloosa (nyk. Prestige) Golden Star. Tämä satula oli leveydeltään hyvä, mutta se oli topattu kaarevaselkäisemmälle hevoselle ja liian täyteen. Satulaa en ollut itse vielä ehtinyt toppauttaa lainkaan vaan se oli myyntitoppauksessa edelleen. Satulan painopiste oli myös liian edessä, sitä piti siirtää noin viitisen senttiä taaksepäin. Satulaan vaihdettiin kaikki villat, jolloin saatiin myös painopistettä muutettua taaemmas.

Estesatula

Koska kyseessä on vanha satula, ei sen rungossa ole joustoa kuten uusissa satuloissa on. Senkin vuoksi toppaus jätetään vähän löysemmäksi ja satulan alla käytetään karvaa, jotta jousto saadaan tehtyä niiden avulla. Toppauksen näin ison muutoksen jälkeen satulalla piti kävellä kahden tunnin ajan ennen kuin sillä aletaan ratsastaa kaikissa askellajeissa (jotta toppaukset asettuvat varmasti oikein).

Tänään pääsin ratsastamaan satulalla ensimmäistä kertaa esteitä. Aivan mahtava tunne! Cee liikkui hyvin, eikä selässä ollut hyppyjen jälkeen mitään painejälkiä. Itsellenikin löytyi mukava asento satulassa, jossa oli helppo olla kevyessä istunnassa ja mukautua hyppyihin.

Koulusatula oli Ceellä sovituksen aikaan edelleen vuokralla, koska en tiennyt oliko se lainkaan sopiva sille. Satula on uusi Prestige Roma, jonka päädyin satulasepän käynnin jälkeen ostamaan. Petro totesi tämänkin satulan olevan Ceelle sekä rungoltaan että pituudeltaan hyvä vaikka kuvien perusteella oli ajatellut ettei se olisi sopiva. Tässä se nähdään, että kuva ei aina kerro koko totuutta.

Roma

Satula oli hieman liian leveä ja sitä kavennettiin 0,8 cm. Satulan painopiste oli jälleen liian edessä, mutta koska satulassa on synteettiset villat, ei villoitusta voitu muokata samalla tavalla kuin estepenkissä. Synteettistä villaa ei voi poistaa, sillä silloin toppauksesta tulee muhkurainen perunapelto. Satulaseppä siis muokkasi mekaanisesti toppausta sen verran kuin pystyi, jotta painopistettä saatiin taaemmas.

Muutos satulassa oli huomattava sekä omaan istuntaan että Ceen liikkeeseen. Myöhemmin tälle satulalle tullaan tekemään villojen täysi vaihto (luonnonvillaan) ja mahdollisesti etummaisen vastinhihnan siirto taaemmas. Petro kertoi että näissä satuloissa joissa etummainen vastinhihna on lähes etukaaressa kiinni, on ongelmana juuri se, että vastinhihna vetää vähän väkisin satulan etuosan liian alas. Tällöin lavan liike estyy ja satula muuttuu pikkuhiljaa liian etupainoiseksi.

CeeKulta

Olin todella tyytyväinen siihen, että olin ostanut tämän edullisemman satulan juuri sillä ajatuksella, että jää rahaa käytettäväksi satulan muokkaamiseen juuri Ceelle sopivaksi. Jos olisin käyttänyt saman rahasumman jo satulan ostamiseen, tuskin olisi muokkausta halunnut tehdä.

Summa summarum. Kovasti on laitettu viimeisen kuukauden aikana rahaa satuloihin ja hoitoihin, mutta oma tunne on että se on kannattanut. Cee on tehnyt hommia iloisella mielellä ja selkeästi jumitukset on tältä erää taas selätetty. Nyt aletaan uusi treenikausi uudella tarmolla!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: