Verianalyysin tulokset

19 Nov

Ceelle tehtiin puolivuosittainen eläinlääkärin tarkastus eli käytännössä hampaiden raspaus tällä viikolla. Hampaat olivat hyvässä kunnossa ja vaativat vain pientä siistimistä. Samassa yhteydessä otettiin verikoe, sillä ajatuksena oli saada ns. hyvän tilanteen vertailutulos, johon sitten voisi verrata, jos hevonen tuntuu huonolta.

Tired

[Väsynyt hevo.]

No, ihan ei siihen päästy, sillä vaikka Cee on tuntunut kivalta, oli veriarvoissa vähän parantamisen varaa. Pääsääntöisesti kaikki oli ihan vertailuarvojen rajoissa, mutta hemoglobiini ja punasolujen määrä olivat liian alhaiset. Tallilla otettiin samaan aikaan useammilta hevosista samanlaiset verikokeet ja kaikilla oli samansuuntaiset tulokset. Ceellä tosin oli parhaat arvot (vaikka olikin ainoa suomenhevonen testatuista), joten sen suhteen ei ollut juurikaan huolta, enemmänkin hienosäädön tarvetta.

Tässä Ceen verianalyysin tulokset (jakautuu kahdelle sivulle, siksi kahtena kuvana).

1sivu2sivu

Verianalyysi osoitti että Ceellä on lievä anemia, mutta se ei ole raudan puutteesta johtuva vaan vaatii ainoastaan ruokinnan tarkistamista. Eläinlääkärin suositus oli jatkaa edelleen viherpellettien syöttämistä ja lisäksi aloittaa monivitamiinikuuri. Greenlinen syöttö siis jatkuu meillä ja kävin lisäksi hakemassa vielä Chevinal Plus -vitamiinia.

Mitä Chevinal Plus -valmisteessa sitten on? Mainospuheen mukaan:

Chevinal Plus on maistuva hiivauute-/hunajapohjainen vitamiini- ja kivennäisvalmiste, joka sopii kaiken ikäisille ja kokoisille heosille ja poneille. Ruokintaan ei Chevinal Plussan lisäksi tarvitse lisätä muita kivennäis- ja vitamiinilisiä, ainostaan kalkki jotta hevonen saa tarvitsemansa vitamiinit, hivenaineet ja aminohapot. Chevinal Plus lisäravinteessa käytetyt raaka-aineet ovat korkealaatuisia. Se on valmistettu, kehitetty ja testattu Irlannissa.

Valmiste sisältää alla luetellut määrät vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja (myös määrät alla per kaksi pumpun painallusta). Cee saa ainakin näin alkuun yhden pumpun painalluksen, eli puolet alla kuvatusta määrästä. Chevinalin lisäksi jatketaan samalla ruokinnalla kuin aikaisemmin.

Vitamiinit: per kg: per 50ml:
E 672 A-vitamiini 500000 IE 30000 IE
E 671 D3-vitamiini 75000 IE 4500 IE
3a 700 E-vitamiini 14166mg 850mg
K-vitamiini 83mg 5mg
B1-vitamiini 833mg 50mg
B2-vitamiini 333mg 20mg
B6-vitamiini 333mg 20mg
B12-vitamiini 1333µg 80µg
Pantotenihappo 1666mg 100mg
Koliini 3333mg 200mg
Foolihappo 416mg 25mg
Nikotiinihppo 1000mg 60mg
Biotiini 16,5mg 1mg

Hivenaineet: per kg: per 50ml:
E 4 Kupari (kuparisulfaatti) 1166mg 70mg
E 1 Rauta (rautasulfaatti) 1333mg 80mg
E 5 mangani (mangaanisulfaatti) 3333mg 200mg
3b8.10 Seleni (orgaaninen seleeni) 5,8mg 0,35mg
E3 Koboltti (kobolttisulfaatti) 16,5mg 1mg
E 6 Sinkki (sinkkioksidi) 4166mg 250mg
E 2 Jodi (kaliumjodidi) 16,5mg 1mg

Aminohapot: per kg: per 50ml:
3.1.1. DL-metioniini 6,66g 400mg
3.2.3. L-lysiini 8,33g 500mg

Kuukauden päästä otetaan uusi verikoe. Silloin pitäisi tarkistaa mihin suuntaan on menty ruokinnan muutoksella (Ceellä siis vain lisäämällä Chevinal Plus). Sen jälkeen pitäisi tehdä sitten päätös mitä muita muutoksia tehdään, jos tehdään.

Blood

[Ellin pakki.]

Jo tässä vaiheessa olen todella tyytyväinen oman hevoseni tuntemiseen – siis että havaitsin Ceessä tarpeen alkaa syöttää ravintolisää jo ennen eläinlääkärin käyntiä. Ell antoikin ihan krediittiä, että olin havainnut tarpeen tehdä muutos ja olin jo itse tehnyt muutoksia ruokinnan suhteen. Nyt vaan saatiin sille omalle mutu-tuntumalle vielä vahvistus.

Ansiotyössäni it-alalla olen oppinut on sen, että tehdään yksi muutos kerrallaan ja katsotaan mitä siitä seuraa. Vasta sen jälkeen tehdään seuraava muutos. Nyt siis muutetaan vain tuo vitamiini. Syötän sitä todennäköisesti koko kuukauden, siis siihen kontrollikäyntiin asti. Silloin voin päätellä tuloksista, että tarvitaanko jotain lisää vai saako jopa siirtyä vain lyhyempiin vitamiinikuureihin. Niitähän Cee on jo saanut puolivuosittain karvanvaihdon yhteydessä, mutta se on ollut vain B-vitamiinivalmistetta eli Chevinal B Tastya. Olen antanut puolen litran kestoisen kuurin keväällä ja puolen litran kestoisen kuurin syksyllä. Jännityksellä odotamme siis mitä kuukauden päästä tuloksiksi saadaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: