Aktiivi Cecil Cee

28 Dec

Tämä kirjoitus juhlistaa alkavaa Suomen 100-vuotisjuhlaa sekä suomenhevosen 110-vuotisjuhlaa.

Aktiivi Cecil Cee syntyi toukokuussa 2007 Inkoossa, emänsä Emilia Koon neljäntenä varsana. Ceen sukujuuret ovat selvillä 1800-luvun puolivälin paikkeille asti (24 sukupolvea) ja kuuluisat suomenhevoset kuten Murto (2306) ja Kirppu (Tt 710) löytyvät sen suvusta – niin kuin monen muunkin suomenhevosen.

BoTdressage1[Aktiivi Cecil Cee. Kuva: Tilves photography]

Murto syntyi vuonna 1917 ja oria syytettiin aikoinaan lämminverisyydestä. Syytökset johtuivat pitkälti siitä, että Murto alitti ensimmäisenä suomenhevosena 1.30-ajan. Oria ei ensin hyväksytty kantakirjaankaan näiden vierasveriepäilyjen vuoksi, mutta lopulta näin tehtiin ja Murrosta jäi 52 kantakirjaoria ja 134 kantakirjatammaa sekä lukemattomia kantakirjattomia jälkeläisiä. Näiden jälkeläisten välityksellä Murto on lähes kolmenkymmenen ravikuninkaallisen isälinja.

murto[Murto. Suomen Hevosurheilulehti Oy – Kaikkien Aikojen Kuninkuusravit.
Ladattu: wikimedia.org]

Vuonna 1879 syntynyt Kirppu muodostaa vanhimman edelleenkin elävän orilinjan. Nykypäivän kirppulaiset polveutuvat orin toisen tärkeän pojan Hilpurin kautta. Kirppu muistetaan Suurten Orikilpailujen sankarina mm. suomenennätysajallaan (5.34,4 km-aika 44,2) Hämeenlinnassa 1888. Kirpun sukulinja on nykyisin harvinaistunut.

kirppu_with_fabricius[Kirppu. Suomen hevosurheilu (1968, K.J. Gummerus, s.14).
Ladattu: Wikimedia.org]

Vihi-Totti R-KTK, Aktiivi Cecil Ceen isä, siirtyi tässä kuussa vihreämmille laitumille ❤ Vihi-Totti on mainittu muun muassa suomenratsujen kuninkaallisia käsitelleessä tutkielmassa (Vanha-Similä: 22). Vihi-Totti oli viidenneksi menestynein ori, kun tarkastellaan kouluratsastusluokissa suomenratsujen kuninkaallisissa sijoittuneiden jälkeläisten määrää (Vihi-Totilla 8 sijoittunutta, parhaalla 11, tilanne 2013). Kilparatsuina toimivien suomenhevosten parhaista suurin osa on edelleen juoksijaoriiden jälkeläisiä, kuten myös Vihi-Totti, joka saavutti muun muassa suomenhevosten koulumestaruudessa hopeaa. Vihi-Totti (18.5.1993 – 19.12.2016).

vihi-totti[Vihi-Totti. Kuva: Annika Koivula]

Vanha-Similän tutkimuksessa tarkasteltiin myös emänisälinjojen vaikutusta laatuarvostelun ikäluokkavoittajiin. Menestynein orivalinta jakautui neljän oriin kesken, yhden näistä ollessa Ceenkin taustalta (emänisä) löytyvä Hilurin Lento J-KTK. Muita voittajia tarkastellessa Ceen eii. Hiluri J-KTK ja eiii. Hilu J-KTK ovat tutkimuksen mukaan tuottaneet menestyjiä sekä este- että kouluratsastuksen luokissa.

Ceen sukuun voit tutustua tarkemmin Sukupostissa.

Lähteet: Vanha-Similä Annmari. 2010. Tutkielma: Suomenratsujen kuninkaalliset, Ikäluokkakilpailujen vaikutuksesta suomenhevosratsun jalostuksen kehitykseen. Viitattu 10.12.2016.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: