Beris Comfort Thin Loose Ring -kuolaimet

4 Jan

Cee sai tällä viikolla (vihdoin!) uudet kuolaimet. Näihin kuolaimiin tutustuin jo viime vuonna Helsingin hevosmessuilla. Sinänsä Ceen nykyisissä kuolaimissa ei ole mitään vikaa (Sprengerin aurigan-kolmipalat) mutta suosituksenahan on vaihdella kuolaimia suun terveyden ylläpitämiseksi. Juttelin Ceen eläinlääkärin kanssa Beriksen kuolaimista ja hänkin käyttää saman merkkisiä omilla hevosillaan. Kiropraktikonkin kanssa tuli vielä puhetta näistä ja hän sanoi että Ceen kieli on niin paksu, ettei kuolaimelle jää kovin paljoa tilaa. Suositteli siis kokeilemaan tätä kuolainta. Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja tilasin kuolaimet Kotieläintarvikkeesta (hinta 52,90).

Beris1

Kuolaimissa on vapaasti pyörivä kuolainrengas, siitä nimessä Loose Ring. Kun rengas pyörii vapaasti, pitäisi sen palauttaa kuolaimen suuosa heti pidätteen jälkeen neutraaliin asentoon. Paine ja puristus toisin sanoen pitäisi poistua heti pidätteen jälkeen. Tämä tietysti edellyttää sitä, että ratsastaja ei vedä ohjasta vaan tekee todellakin vain pidätteen. Ensimmäisessä testiratsastuksessa huomasin että oma käteni on liian hidas näillä kuolaimilla! Toisessa ratsastuksessa sain käteni toimimaan jo paremmin ja Cee tuntui tyytyväisemmältä.

Vapaasti pyörivä kuolainrengas on hevoselle pehmein ja miellyttävin kuolaimen sivuosa, jota kannattaa aina ensisijaisesti kokeilla ja käyttää.

Kuolainta on saatavilla kahdella eri kuolainrenkaan koolla, ns. normaalilla 7,5 sentin ja pienellä 6 sentin halkaisijalla. Ihan pienin (4,5 cm) kuolainrenkaan koko on saatavilla vain ponikuolaimissa. Mitä pienempi kuolainrengas, sitä tehokkaampi/vahvempi/terävämpi kuolaimen vaikutus on. Ceelle tilasin kuolaimet normaalilla kuolainrenkaan koolla, sillä alunperinkin hain tällä kuolaimella myös mahdollisimman pehmeää tuntumaa suuhun.

Beris2

Beriksen kuolaimissa suuosa on elintarvikemuovia, tosin myös nahkaiset kuolaimet ovat saatavilla. Suuosasta sanotaan että sen pitäisi toimia hyvin herkillä hevosilla ja stimuloida syljen eritystä.

Sylki toimii ns. voiteluaineena, jolloin ratsastaja pystyy kommunikoimaan hevosen kanssa pehmeämmällä ja hienovaraisemmalla ohjastuntumalla.

Myös suuosien kovuudessa on valinnanvaraa: pehmeä, medium ja kova (kaikkia kuolaimia ei saa medium-kovuudella). Pehmeässä suuosassa muovin sisällä on teräsvaijeri, joka antaa kuolaimen taipua ihan kunnolla. Tätä vaihtoehtoa mainostetaan hyvänä vaihtoehtona herkille ja nuorille hevosille. Ceelle tuli juurikin soft-suuosallinen kuolain.

Kova suuosa ei taivu juuri lainkaan. Jälleen, mitä kovempi suuosa, sitä terävämpi/vahvempi kuolaimen vaikutus on. Mikäli aiot käyttää Beriksen kuolaimia myös kouluratsastuskilpailuissa, on sallittu ainoastaan kielentilallinen kuolain kovana (hard) versiona ja ilman kumitutteja. Itse hankin nämä kuolaimet kyllä kouluratsastuskäyttöön, mutta kisoihin pitää sitten laittaa toiset kuolaimet tilalle.

Beris3

Koska kuolainrenkaat ovat saman kokoiset, ei suitsia tarvinnut säätää lainkaan, kun vaihdoin uudet kuolaimet Ceen nykyisiin suitsiin. Aikaisempi kuolain oli kooltaan 135 mm ja nämä uudet ovat 140 milliset (tutit vievät vähän tilaa). Kuolaimet tulee kiinnittää siten, että kuolainrenkaassa näkyvä Beris-merkki näkyy vasemmalle ulospäin. Merkki on aika pieni, helpoiten sen löysi ihan sormin tunnustelemalla.

Cee vaikutti pitävän kuolaimista, juuri sopivasti tuli huulipunaa käytön jälkeen. Toisella käyttökerralla Cee piti kuolaimesta vielä enemmän – varmasti osaksi sen takia että oma käteni oli jo vähän tottunut kuolaimeen, mutta ehkä myös hevonen oli jo hieman tottunempi siihen. Näin parin käyttökerran jälkeen voin suositella tätä kuolainta hevoselle, joka on herkkä suustaan ja jolla on vain pieni tila suussa ylipäätään kuolaimelle.

Beris -kuolaimet valmistetaan käsityönä Saksassa hyvin korkeiden laatustandardien mukaisesti. Beris kuolainten takana on erittäin pitkän kokemuksen omaava ja intohimoisesti hevosten parissa työskentelevä saksalainen Bernd Ristau, joka valmistuttaa Beris -kuolaimet erittäin tarkoin valikoiduista ja parhaista sekä nykyaikaisista materiaaleista, kuten elintarvikekäyttöön soveltuvasta muovista ja ruostumattomasta teräksesta sekä kuparista. Kaikki kuolainten metalliosat muotoillaan, kootaan ja kiillotetaan perinteisin tavoin käsityönä metallipajassa.

Beris Comfort Thin Loose Ring Ø 7,5cm Ohut Suorakuolain. COMFORT THIN -kuolaimessa on suora suuosa, joka kapenee keskiosaan päin, antaen kielelle enemmän tilaa sekä keventän kielelle kohdistuvaa painetta. Pyörivä rengas vapauttaa välittömästi suuosan neutraaliin asentoon. Kuolaimen paksuus läheltä kuolainrengasta on noin 16mm ja keskeltä noin 10mm. Vapaasti pyörivä kuolainrenkaan halkaisija on 7,5cm. Kuolainrenkaan reikiä suojaa kupariholkit, jotka parantavat huomattavasti kuolaimen kestävyyttä. Ruskeat Berikselle tunnusomaiset kumitutit suojaavat hyvin hevosen suupieliä. Kumitutit voidaan halutessa ottaa pois. Comfort -kuolain sopii erinomaisesti hevosille, joilla on herkkä suu ja matala kitalaki. Suuosa on valmistettu elintarvikemuovista, joten se on erittäin turvallinen käyttää.

[Kursivoidut tekstit lainattu Kotieläintarvikkeen kotisivulta.]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: