Epämääräinen epäpuhtaus

10 Feb

Viimeiset reilut kaksi viikkoa on olleet kyllä aikamoista suossa tarpomista. Tämän postauksen kuvituskuviksi valikoitui julkaisemattomia kuvia vuodelta 2013, on ihana muistella näitä hetkiä kaiken tämän tarpomisen keskellä… Kaksi viikkoa sitten sunnuntaina Cee oli estevalmennuksessa, joka meni hyvin muuten, mutta loppua kohden heponen väsähti melko tavalla. Tehtävät oli tosi haastavia jumppatehtäviä – Cee sai toden teolla kasata itsensä ja treeni olikin aika raskas.

EkaKoe1

Eka koeratsastus maaliskuussa 2013. Kasvattaja harjaamassa Ceetä.

Valmennuksen jälkeisenä maanantaina kaikki oli vielä ok. Ratsastin Ceen kevyesti koska valmennus oli ollut niin rankka. En siis havainnut mitään erikoista, tosin en mitään vaatinutkaan kun halusin ratsastaa vain kevyesti kevennellen eteen-alas.

Tiistaina Cee oli HUONO ratsastaa. Etujalkojen askel oli töpöttävää ja arvelin ensin että se on mennyt jumiin estevalmennuksesta. Niinpä olin vaan tyytyväinen että sillä oli keskiviikkona omien töideni vuoksi vapaapäivä. Saisi heponen levätä ja toipua rauhassa.

EkaKoe2

Edelleen eka koeratsastus. Jotain epämääräistä ratsastelua maneesissa.

Torstaina huolellisen jalkojen tarkistuksen jälkeen nousin ratsaille. Ja Cee oli jälleen huono. Ei merkkiäkään siitä että vapaapäivä olisi tehnyt hyvää. Edelleen kuvittelin että sillä on paikat jumissa ja koitin ratsastaa niitä kevyesti käynnissä auki. Huomasin että Cee ei asetu lähes ollenkaan vasemmalle. Selkään tuntui että oikea etujalka on huono, tallikaverit sanoivat vasenta etujalkaa syyksi.

Perjantaina piti olla kouluvalmennus. Menin kentälle valmiiksi jo huonoissa fiiliksissä. Emppu pyysi heti ravaamaan, että näkee askeleen. Ravasin vielä ilman satulaakin, varmistettiin ettei se ole muuttunut epäsopivaksi. Valkku vihelsi pelin poikki ja sanoi että kävelyä vähintään pari päivää. Askel oli siinä vaiheessa jo niin huono.

EkaKoe3

Ekan koeratsastuksen loppupuolelta. Yhtään en tiedä mitä tässä kuvassa tapahtuu.
Varmaan tehdään molemmat mentaaliharjoituksia.

Laitoin viestiä hierojalle joka lupasi tulla tiistaina. Viikonloppu mentiin kävellen – hieroin Ceetä itse muutaman kerran. Maanantaina koitin taas paria askelta ravia. Edelleen huono. Tiistaina tuli hieroja ja kävi Ceen läpi hieroen lihaskalvot auki. Hän ei löytänyt mitään sellaista vikaa lihaksistosta, mikä olisi voinut huonon askelluksen aiheuttaa. Vasen lapa oli jumisempi kuin oikea, mutta ei niin paljon että sillä olisi tämän kannalta merkitystä.

Keskiviikkona menin taas pelkkää käyntiä ja ei ollut ihmeparantumista tapahtunut edelleenkään. Tässä vaiheessa kävin jo vaikka kuinka monetta kertaa läpi hevosen kroppaa ja mietin että missä vielä voisi olla vika. Sitten tuli mieleen että tänä vuonna on ollut tosi vähän lunta – ettei Cee vaan arkoisi anturoitaan niin kuin teki syksyllä. Niinpä soitin kengittäjän laittamaan pohjalliset etujalkoihin ja hän lupasi tulla torstaina.

EkaKoe4

Ekan koeratsin lopuksi. Ratsastaja on onnellinen ja Cee… No, ihana tietenkin.

Kengittäjä katsoi askeleen käynnissä ja ravissa – ei mitään erityistä. Sen jälkeen otti etukengät pois ja kappas, vasen etukavio reagoi varpaalta puristukseen. Pohjalliset siis kenkien alle ja taas odottelua että korjaus alkaa vaikuttaa. Kengittäjä epäili että myös Ceen vasen etupolvi olisi vaivaantunut ja suositteli ensinnäkin MSM+HA -valmisteen syöttöä (sanoi tosin myös että jos olisi oma hevonen, niin nivel piikitettäisiin). Kävin ostamassa MSM-valmisteen ja Joint control (HA) -valmisteen.

Kotona

Cee kotona ensimmäistä päivää maaliskuussa 2013.

Perjantaina Cee ei ollut edelleenkään hyvä. Viime syksynä pohjallisten laiton jälkeen Cee oli jo parissa päivässä hyvä. Soitin siis eläinlääkärille ja kysyin pääseekö paikalla ma tai ti, jos pohjalliset ei siihen mennessä auta. Lupasi tulla. Lauantaina Cee oli edelleen epämääräisen epäpuhdas, samoin sunnuntaina. Alkoi jo vähän hirvittää että mitähän tästä oikein tulee.

Eläinlääkäri tuli maanantaina. Hän taivutti molemmat etujalat ja tarkisti liikkeen käynnissä ja ravissa. Ei mitään ontumaa, ei edes ykköstä vitosen asteikolla. Aloin tuntea itseni jo vähän luulosairaaksi. Cee sai kipulääkityksen, lääkettä tulee antaa tunti ennen liikutusta ja katsoa miten se vaikuttaa. Tätä ollaan tehty nyt torstaihin asti (ma, ti, ke, to) ja Cee on ollut hyvä liikkuessa.

EkaLaidun

Ceen eka laidunkesä 2013.

Eläinlääkärin arvio oli että anturaan oli päässyt tulemaan jo sen verran vaurioita että sen takia askel oli huono. Sanoi myös että kaviot saisivat olla pidemmät, jotta antura ei suotta saa osumaa lumettomista pohjista. Tänään perjantaina oli ensimmäinen päivä kun Cee ei saanut kipulääkettä ennen liikutusta. Cee oli ihan ok. Huomenna mennään samoin ilman kipulääkettä. Jos Ceen askel on huono, siirrytään joka toinen päivä kipulääkkeen antamiseen. Jos se on hyvä, niin kipulääke jätetään kokonaan pois ja todetaan että tämä vaiva oli tässä. Toivotaan tätä jälkimmäistä. Pitäkää peukkuja!

Cee2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: