Epämääräisen epäpuhtauden huipentuma

1 Mar

Kuten tarinan ensimmäisessä osassa saitte lukea, Ceellä oli joku epämääräinen epäpuhtaus joka alkoi tammikuun 24. päivä. Lyhyenä kertauksena toimenpiteet, joilla epäpuhtauden syytä yritettiin selvittää ja saada hevonen taas terveeksi: viikko 1 hieroja, viikko 2 pohjalliset etujalkoihin, viikko 3 eläinlääkäri (taivutukset + kipulääkekuuri), viikko 4 kiropraktikko ja viikko 5 kengityksen muutos. Kaiken tämän tuloksena on puhtaasti liikkuva hevonen. Tarinan osassa yksi käytiin läpi kolme ekaa viikkoa, tässä osassa viimeiset kaksi viikkoa. Vasta nämä viimeiset viikot toivat mukanaan toivotun tuloksen (ja saman hymyn Ratsastajan kasvoille kuin alla olevassa kuvassa).

Maasto14

Ceellä oli onneksi kiropraktikko sovittuna jo etukäteen. Tällä varoitusajalla ei nimittäin olisi Lindaa saatu mitenkään tulemaan. Cee oli juminen kautta linjan – ei kai mikään ihme kun siihen mennessä oli ollut vaivoja jo nelisen viikkoa. Erityiskäsittelyä vaati kaula, joka oli kuin kiveä. Vasemmalla puolella todella jumiset olivat kaulanikamat C5 ja C6 sekä ylin C1. Oikealla puolella taas jumissa olivat kaulanikamat C4 ja C5 (kuvassa cervical vertebras, numerot lähtevät niskasta alaspäin).

image[Kuvan lähde: 2010 julkaistu tutkimus hevosen kroonisista kivuista.]

Jumit kaulanikamissa 4-6 vaikuttavat juurikin siihen, että Cee ei pystynyt ratsastaessa nousemaan kunnolliseen peräänantoon. Jumi kaulanikamassa 1 vaikuttaa taas siihen, että se ei pystynyt asettumaan kunnolla vasemmalle. Ihan selkeä syy huonolle ratsastettavuudelle siis löytyi.

Mistä nämä jumit sitten johtuivat? Voisi olla että Cee olisi leikkinyt tarhassa niin raisusti tarhanaapurinsa kanssa JA kaula olisi jäänyt aidan väliin. Tai sitten kyse olisi siitä mitä eläinlääkäri jo käydessään sanoi, eli kengityksestä. Alla olevassa kuvassa on ylimpänä Ceen ensimmäisen kengittäjän näkemys kavioista vuodelta 2014, keskellä on edellisen kengittäjän vuodelta 2016 ja alimmaisena on nykyisen kengittäjän näkemys ensimmäisen muokkauksen jälkeen (ilman kenkiä). On muuten hyvä ottaa kuvia matkan varrelta niin pystyy vertailemaan niitä jos tarve tulee.

kaviot

No, kengittäjä tuli ja katseli aikansa kavioita. Selkeitä korjaustarpeita löytyi – odotettavissa on että lopulliset korjaukset vievät vähintään puolisen vuotta eli sen ajan mitä kavion kasvu vie aikaa. Ihan ensimmäiseksi laitettiin eteen toisenlaiset pohjalliset ja pohjallisten alle täyteaine. Cee ei arkonut kavion pohjia ollenkaan kuten oli tehnyt (vaikkakin todella vähän) silloin kun edelliset pohjalliset laitettiin.

Kavion muodolle tehtiin se mitä kerralla voitiin ja tasoitettiin puolieroja. Seuraavalla kerralla tehdään taas lisää ja vaihdetaan toisenlaiset kengät (sivukäänteelliset eteen) ja myöhemmin laitetaan ehkä vielä erilaiset pohjalliset. Jännityksellä odotin että meneekö hevonen huonompaan suuntaan kun kavion muotoon tehtiin muutoksia. Rasitushan oli ollut enemmän toisella etujalalla kavion pituuden ollessa toisessa jalassa eri kuin toisessa. Odotin siis että nyt varmaan sitten rasittuu toinen jalka…

Mutta ilo oli todella suuri kun lauantaina hakiessani Ceetä tarhasta, se käveli omaan reippaaseen tahtiinsa! Ceehän oikein kuopaisee etujaloillaan kävellessään ja askel on todella korkea. Ja koko sen ajan kun oli vaivoja, se käveli todella matalalla askeleella. Ja nyt se oli tavallinen oma itsensä!

naamat

Myös karsinakäytös muuttui kuin taikaiskusta. Tämän koko episodin ajan on tullut luimukorvaa karsinassa ja ilmiselvää haluttomuutta tehdä oikein mitään. Ja nyt – korvat on tötteröllä ja koko hevosen olemus muuttunut takaisin normaaliksi. Voin vain taputtaa itseäni selkään että en antanut periksi vaan etsin vian aiheuttajaa sitkeästi, poistaen mahdollisia syyn aiheuttajia yksi kerrallaan. Ja uskoin itseäni, että tunnen hevoseni parhaiten ja voin parhaiten arvioida mitä sille tulee tehdä. Tässä matkan varrella tuli nimittäin useammaltakin taholta “ohjeita” että se pitäisi viedä klinikalle jalkojen piikitykseen. No, eipä siitä olisi ollut yhtään mitään apua, kun se olisi jättänyt syyn edelleen hoitamatta.

Tässä tämä epäpuhtaus selätettynä tällä kertaa. Ei kun leuka rintaan ja kohti uusia ontumia! 😉  *kop-kop* 😉

2 Responses to “Epämääräisen epäpuhtauden huipentuma”

  1. Annika March 5, 2017 at 11:49 am #

    Hyvin tehtyä salapoliisityötä! 🙂 Ja ihanaa että epämääräisyys selvisi.

    • TKa March 5, 2017 at 2:46 pm #

      Oli kyllä iso helpotus! Kiva että teidänkin kuulumisia oli ilmestynyt blogiin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: